Hlavní obsah

Zombie Burrito: Karetní hra plná akce, ve které burrita nejsou na ozdobu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Ve hře Zombie Burrito se z oblíbeného jídla stává zbraň! Divoká karetní hra plná akce a kontaktních situací vás vtáhne do světa, kde nejde jen o karty, ale i o rychlost a postřeh.

Článek

Ve hře Zombie Burrito se z oblíbeného pokrmu stane zbraň

Máte rádi divoké karetní hry, při nichž nesedíte pouze u stolu, ale během nich probíhá i nějaká ta akce? V tom případě by vás mohla zaujmout hra Zombie Burrito, která je plná karet, ale zároveň obsahuje i kontaktní situace, protože dvojice burrit tu není jen tak pro srandu králíků, nýbrž mají jasný účel. Podívejme se na jednotlivé prvky pěkně popořadě.

Foto: Ondřej Zeman

Na počátku všeho jsou v Zombie Burrito pouze karty a burrita.

Počet hráčů: 2– 4

Herní doba: 10 minut

Věk: 8+

Na začátku partie se rozmístíte kolem stolu, na němž budou dvě hromádky po patnácti kartách. Z těchto hromádek si mohou všichni bez omezení dobírat. Vedle této dvojice pak nechybí ani společný odhazovací prostor. Jakmile jsou tyto prvky připraveny, rozdělíte karty rovnoměrně mezi všechny hráče. Každý tak bude mít svou vlastní dobírací hromádku, z níž si na začátku vezme celkem pět karet, na které se ihned může podívat.

Foto: Ondřej Zeman

Do hry je v Zombie Burrito možné zapojit i jiné předměty.

Hráči jsou náhodně rozděleni do dvou týmů. Na jedné straně jsou obyčejná burrita, zatímco na té druhé čekají zombie. Skupiny nejsou tajné, takže všichni vědí, do jakého týmu patří. Hra v Zombie Burrito probíhá tak, že někdo provede odpočítání, a poté se snažíte co nejrychleji získat tři totožné karty. Karty dobíráte ze své osobní hromádky, ale z ruky budete také odhazovat nepotřebné kusy. Maximální počet karet je pět, takže je důležité si je udržovat pod kontrolou.

Foto: Ondřej Zeman

Karty bitev je třeba mít pro odstartování střetu totožné.

Oproti jiným hrám se Zombie Burrito nehraje na tahy, nýbrž všichni hrají současně. Každá partie je tedy slušnou divočinou, kde záleží především na vaší schopnosti pracovat s tím, co máte. Jakmile máte sadu tří karet, položíte je před sebe a vezmete si tři nové karty. Odhazované karty míří na osobní hromádku hráče po levici, takže všichni neustále dostávají nové karty, se kterými mohou pracovat.

Foto: Ondřej Zeman

Některé karty jsou smrtící.

Do rukou se vám mohou dostat různé sady – celkem tři varianty. Pokud je to formát karet Výhody přeživších, dávají výhodu v bitvě obyčejným burritům, ale když je zahrají zombie, automaticky odstraní výhody, které přeživší mají. Stejně tak fungují karty Výhoda zombií. Velmi specifickou kategorií pak jsou karty Bitvy. Zatímco u předchozích možností po vynesení trojice stále pokračujete v předávání karet, vynesením karet bitvy zahájíte střet, během něhož tato aktivita ustane.

Foto: Ondřej Zeman

Burrita jsou v Zombie Burrito vyloženou zbraní.

Bitvu zahajuje tým zombií, který si ověří, jaké sady má po ruce. Každá sada vám totiž dává jiné výhody, které je třeba zohlednit. Některé z karet vám zajistí vítězství, pokud chytíte nepřátelské burrito. Jiné vám umožní ignorovat první zásah, nebo vytvoří ze zasaženého pohyblivý terč na bojišti. Zajímavá je například karta Strach. Ta donutí vybraného hráče pouze stát na místě, což mu však neznemožňuje chytat. Pokud náhodou máte kartu zaměřenou na chytání, jeho pozice se může nakonec stát výhodnou.

Kolektivně pak můžete přinutit nepřátele odhodit sadu karet. Během bitvy je vaší prioritou v Zombie Burrito zasáhnout nepřítele. Je to vlastně taková vybíjená. Bitva končí ve chvíli, kdy je celý tým vyřazen. Po třech vyhraných bitvách jedné strany vyhrává celý tým celou hru. Tradičně jsou partie velmi dynamické a impulzivní. Občas je to ale slušný masakr.

Foto: Ondřej Zeman

Zombie Burrito má velmi jednoduchý formát obalu.

Zombie Burrito je zábavou od začátku až do konce

Vysoké tempo je to, na co karetní hra s pohybovými prvky Zombie Burrito sází. To, jak dobře jste schopni pracovat s kartami, se promítá do bitev, v nichž házíte burritem. Škála možností je pestrá, stejně jako zpracování komponentů, které je tradičně vyvedené. Celkový zážitek u mě vždy formuje to, jací jsou moji spoluhráči. Děti často méně taktizují, zatímco s dospělými je bitva komplexnější.

Foto: Ondřej Zeman

Zombie Burrito

Zombie Burrito je vydařená hra, kterou můžete vzít mezi mladší hráče a prakticky je pomocí ní zcela zabavit. Osobně bych tuto hru doporučil méně zkušeným i zkušeným fanouškům deskových her, kteří touží po rychlé zábavě spojené s nějakou tou pohybovou aktivitou.

Za poskytnutí recenzentské kopie hry Zombie Burrito na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Asmodee Czech Republic.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz