Hlavní obsah
Hry

Zoo Vadis: Geniální zvířecí Hra o trůny plná úplatků, intrik a politikaření

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Když chcete na vrchol, tak to bez úplatků nejde. V této hře si vezmete jednu skupinu zvířat a dáte se na cestu do Expozice hvězd. Kdo se tam dostane je otázkou, vítězem však může být jen jeden z vás.

Článek

Různá zvířata jdou do boje v Zoo Vadis s odlišnými „zbraněmi“

Hra o trůny širší veřejnosti jasně ukázala, jak může probíhat boj o moc. Jen málokdo se tam štítil udělat nějaký ten temný čin a když už byl realizován dobrý skutek, většinou byl po zásluze potrestán. Společenská hra Zoo Vadis taktéž trestá chyby, avšak můžete počítat s tím, že zde tolik krve jako ve slavných knihách George R. R. Martina nepoteče, protože zvířátka se k násilí příliš neuchylují a spíše, než na něj sázejí na úplatky, lehké politikaření a intriky.

Foto: Ondřej Zeman

Cesta na vrchol je v Zoo Vadis plná úplatků

Počet hráčů: 3-7

Herní doba: 40 minut

Věk: 10+

Vaším „bojištěm“ je v tomto případě zoologická zahrada, ve které je speciální Expozice hvězd, do níž se chce dostat opravdu každý a ideálně na své cestě k tomuto bodu získat co největší objem vavřínů. Ještě než partie v Zoo Vadis odstartuje, musíte si vždy vybrat druh, za který se jí zúčastníte. V nabídce je celkem sedm druhů. Ty se neodlišují pouze vizuálním zpracováním, jež považuji za výtečné, ale mají ve všech případech jednu speciální schopnost unikátní pro danou formu života, kterou však nemůžete aplikovat na sebe.

Foto: Ondřej Zeman

Svou speciální akci i normální tahy najdete v Zoo Vadis na vámi vlastněné desce.

Paradoxní? Ano, trochu jistě, avšak přesně na tomto faktoru vlastně Zoo Vadis do nemalé míry stojí, protože pomoc ostatním tu rozhodně není nikdy ničím, co by bylo bezplatné, ale vždy za to dostanete základní odměnu a navíc sumu, která byla domluvena s jiným hráčem. Každý hráč má po ruce celkem dva žetony na celou hru. Jedinou možností, jak využít svou schopnost více nežli dvakrát, je získání speciálního žetonu, po jehož překročení získáte zpět jednu akci.

Foto: Ondřej Zeman

Zoo Vadis vám na každé straně herní desky nabídne trošku odlišně nastavenou mapu.

Magičtí jsou kupříkladu zástupci rodu Pásovců. Dokáží totiž jimi vyvolené zvíře přesunout tunelem a navíc k tomu ani nepotřebují většinovou podporu, takže když jste v pasti a máte dobrého přítele, lze z ní uniknout. Krokodýlové pak zase dokáží přesunout znovu zvíře, které vešlo do expozice s jedním místem. Možností je opravdu hodně a jsou velmi kreativně navržené, díky čemuž vás zatahání za ty správné nitky může posunout klidně o několik políček. Musíte si však říci, nebo vám užití schopnosti musí být nabídnuto jejím vlastníkem.

Foto: Ondřej Zeman

Zoo Vadis je hrou plnou financí.

Každý hráč v rámci svého tahu může v Zoo Vadis udělat jeden ze čtyř kroků. Tím nejzákladnějším je přidání zvířete do Zoo. Přidáváte ho do počátečních expozic, z nichž se snaží dostat až na konec celé cesty. V případě, že je zvíře samo, můžete použít akci přesunu a po cestičce se s ním přemístit do další expozice. Jakmile je vás ale v prostoru více, už je třeba hlasovat. Ano, čtete správně! Zvířátka tu vyhlašují v rámci expozice svou podporu.

Foto: Ondřej Zeman

Některá hlasování nejsou v Zoo Vadis snadná.

Když ji máte dostatečnou, dochází k přesunu. Hlasy získáváte tak, že podplácíte, nebo slibujete. Zajímavé pak je, že sliby v daném tahu musí být dodrženy. Jakmile ale uplyne, už můžete slíbené v Zoo Vadis porušit. Vedle hráčů jsou tu také nestranní pozorovatelé z řad rodu Pávů. Jejich hlas získáte pouze tak, že je uplatíte žetony vavřínů v hodnotě dva a více. Součty jedničkových na ně velký dojem nedělají, takže ty ignorují a přenechávají je ostatním.

Foto: Ondřej Zeman

Bez pávů je občas život lehčí.

Během přesunů mohou zvířata získat žetony vavřínů různých hodnot, které lze následně použít k uplácení, nebo si je nechat do finále. Uzmutý kus je vždy nahrazen novým ze stylového sáčku. Posouvat ovšem v Zoo Vadis nemusíte pouze svá zvířata, ale také neúplatné pávy. Ti se sice posouvají pěkně po cestě, avšak nepotřebují, aby pro ně někdo hlasoval. Za jejich přesun obdržíte vždy jeden vavřín. Jestliže máte u sebe žeton s pávem, můžete na konci svého tahu posunout páva zdarma a lze jí použít pouze při sebrání daného žetonu.

Foto: Ondřej Zeman

Figurky jsou v Zoo Vadis zpracovány opravdu velmi pěkně.

Poslední alternativou je pak přesunutí strážce zoo. Toho přesouváte na žetony vavřínu, a podobně jako páva, i tuto postavičku můžete přesunout jakožto bonusovou akci. Sám o sobě však žetony zakrývá, takže si při přesunu přes jím držené pole neberete žeton. Zvíře se však může po jím strážené cestě přesunout bez nutnosti mít hlasovací většinu. Samotná hra v Zoo Vadis končí momentem, kdy je Expozice hvězd zaplněna načež si všichni, jimž se tam podařilo dostat, přepočítají body, v případě remízy určí, kdo byl první a ten je následně vítězem.

Foto: Ondřej Zeman

Sáček pro vás v Zoo Vadis schovává mince různých hodnot.

Zoo Vadis překvapí svými možnostmi, avšak nezahltí

Dost často se vám u deskových her stane, že obsahují tolik mechanik, že jste jimi jakožto hráč zahlcen. To rozhodně není případ Zoo Vadis. Tahle hra je v základu relativně jednoduchá. Stojí primárně na komunikaci mezi hráči, kterou si v základní verzi můžete okořenit skrze speciální schopnosti zvířat, avšak když chcete, nic vám nebrání si naopak hru ještě více zjednodušit, což vlastně není nic špatného, a pro normálního hrajícího je to pouze dobře.

Foto: Ondřej Zeman

Zoo Vadis

Zoo Vadis patří svým zpracováním mezi jedny ze zajímavějších kousků. Příjemně překvapí cenovkou i tím, jak jsou v této hře navrženy herní komponenty a samotná hratelnost. Jestliže toužíte po tom zahrát si hru testující vaši schopnost komunikovat s ostatními a spřádat různorodé intriky bez násilí, tak bych řekl, že zde najdete přesně to, po čem pátráte. Když po ní skočíte, chybu rozhodně neuděláte.

Za poskytnutí kopie hry Zoo Vadis na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Old Dawg.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz