Hlavní obsah

Přejete si přežití této vlády? „PROTO BABIŠ“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Pacalis

Zamyšlení nad tím, co naše volba přinese do budoucna

Článek

V posledních týdnech stále více lidí vnímá blížící se první kolo prezidentské volby. A začíná se zamýšlet nad tím, koho na tento post budou volit.

Štěpení společnosti na příznivce a odpůrce Andreje Babiše trvá již řadu let. Určitá skupina občanů si od současných voleb slibuje, že se většina společnosti semkne a proti Babišovi se vymezí. Jestli se tak stane bude zřejmě do velké míry záležet, zda se zvednou i lidé, kteří jinak příliš k volbám nechodí. A zároveň, kolik voličů ANO nebude ochotno Babiše volit jako prezidenta, ať už z toho důvodu, že si myslí, že se na tuto symbolickou funkci nehodí, nebo protože si slibují, že se brzy bude moci stát opět premiérem.

Zamýšlejí se ovšem voliči nad tím, co se vlastně bude dít, až volba skončí a na Hradě se usadí nová hlava státu?

Musíme si uvědomit, že současná vláda je do velké míry výsledkem Antibabiš trendu v politice. V jaké jiné atmosféře si totiž lze představit, že by mohly tak ideologicky odlišné strany jako ODS a Piráti zasedat v jednom kabinetu?

Babiš je ultimátní pojítko. Jakmile ve vládě nastanou zásadnější rozpory, stačí Fialovi zvednou fotografii Andreje a je klid. Priority jsou momentálně jasné.

A pokud se Babiš stane prezidentem, tato pro vládu pozitivní vazba se velmi posílí. Je zcela jasné, že Babiš bude na rozdíl od Zemana daleko aktivnější vůči vládě. Bude chtít být vidět a zároveň se bude snažit Fialu přesvědčit alespoň o některých svých názorech. Fiala nebude vědět, za kterým rohem na něj Babiš čeká. Nepřítel bude jasný, vláda bude držet pevně pohromadě.

Co se ovšem stane, pokud na Hradě usedne generál? Nastane toužebně očekávaný řád a klid. Babiš již nebude mít takovou mediální pozornost. Maximálně se ji bude snažit upoutat v Poslanecké sněmovně, což nikoho normálního moc nezajímá. A v této nové atmosféře bude mít vláda konečně prostor na řešení svého programu. A ejhle. My se v názorech neshodujeme. Jak dlouho pak bude trvat, než se vláda sama rozpadne?

V případě zvolení Danuše se dá očekávat, že rozkladné tendence budou ještě rychlejší. Danuše bude schopna kritického hodnocení vlády z hlediska ekonomie a zároveň se od ní očekává poukazování na chybějící sociální cítění vlády, které se projevuje v neschopnosti reálně slabší části společnosti pomoci.

Proto závěr je zcela jasný. Nechcete předčasné volby? Chcete pevnou vládu? „PROTOBABIŠ!“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám