Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pane Huml, proč vlastně musí být Česká televize placena ze speciálního koncesionářského poplatku?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Co bychom si bez České televize počali…kdo by nám opakoval Chalupáře a Malého pitavala z velkého města…?

Článek

Pro pět ran do Kavčích hor, proč vlastně musí být Česká televize placena ze speciálního koncesionářského poplatku?

Řadím se k dlouholetým odpůrcům zmíněných poplatků. Pozor, není to rozhodně totéž, jako snaha zrušit celou ČT.

K jádru věci: Jsem zastáncem levnějšího a efektivnějšího modelu – totiž aby veřejnoprávní TV byla placena přímo z našich daní! A ne za pomoci zvláštního, procesně nákladného, koncesionářského poplatku. Z daní se veřejnoprávní TV platí v řadě států světa, takže by zde nešlo o žádné české specifikum.

Pamětníci možná ještě nezapomněli, že i český Parlament před cca patnácti lety neúspěšně projednával návrh zákona na zrušení koncesionářských poplatků. Dodejme, že byl z dílny tehdejšího brněnského pravicového senátora Richarda Svobody.

Zaráží mě tu argumentace zastánců televizních poplatků, kteří roky kolovrátkově namítají, „že by změna modelu financování přinesla nevídaný zásah do takzvané nezávislosti ČT“.

Je snad ohrožena nezávislost soudů, policie, BIS či veřejných vysokých škol, tím že jsou financovány ze státního rozpočtu? Proč bychom pak nezavedli zvláštní poplatek na správu soudů či na činnost ozbrojených složek? Čím je televize tak výjimečná, že si zaslouží speciální a drahý systém financování? Nadto náklady na vybírání peněz televizních poplatků jsou například ve srovnání s náklady na správu daní až trojnásobně vyšší!

Sečteno – pokud už musíme mít zvláštního koncesionářské televizní poplatky, tak ať jsou nastaveny spravedlivěji, tedy aby zámožnější domácnosti platily přiměřeně více než chudší lidé. Nicméně lepší by bylo vzít to opravdu z gruntu a financovat veřejnoprávní televizi i rozhlas přímo z daní, jako třeba soudy nebo policii. Dočkáme se změny?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz