Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Ani kopec nestačí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Ano, někdy ani kopec nestačí, aby… cosi proběhlo a uskutečnilo se. Jak se ukáže, verzí je více.

Od příslušných odborníků jsme nedávno mohli zaslechnout, že spodní vody se nacházejí v nadprůměrném stavu, tj. nasyceny. Obavy z nedostatku pro příští týdny se mohou rozpustit. Jako sníh na jaře.

Článek

Po relativně dlouhou dobu jsme slýchali, jak je málo vody. Poté nastalo období, kdy pršelo hodně. Pro krajinu by bylo prospěšnější, kdyby přišlo chladnější období a srážky se proměnily na sněhové. Přínosem by se stalo, že by tak rychle neopustily krajinu. Výrazně by se navíc snížilo riziko povodní, o nichž jsme během zimy často slýchali.

Od příslušných odborníků jsme nedávno mohli zaslechnout, že spodní vody se nacházejí v nadprůměrném stavu, tj. nasyceny. Obavy z nedostatku pro příští týdny a měsíce se mohou rozpustit. Chtěl jsem dodat - jako sníh na jaře. Jenže on letos nebude. Nejspíše. Na druhé straně by se naším programem rozhodně neměla stát bezstarostnost a sklon k plýtvání. Může přijít teplé a suché jaro, které se vlastně jarním obdobím ani nemusí stát. Jak jsme se již několikrát stali svědky, po chladných dnech vystoupaly teploty dost vysoko. Sám pamatuji, jak se v některých letech dalo koupat venku již o Velikonocích. Asi nikdo by nechtěl přejít na nouzový režim a pohlížet na velmi rozpraskanou půdu, která je vyschlá na decimetry. Dopady jsou více než jasné. Jejich častou podobou by byla nižší úroda a vyšší ceny.

Nyní bych sem rád zařadil vysvětlení vzniku dnešního nadpisu. Není podivné, když se po vydatných deštích na polích tvoří velké louže. Ba spíše připomínají jezírka až jezera. Jak jsem si povšiml, slétají se sem ptáci a vykračují si po jejich březích. Vypadají, že se tu rozhodli založit hnízdiště. Nebo ho mají alespoň za krátkodobé loviště. Neruší je ani traktory, které ven sice vyjet mohou, ale uvíznou v bahně a nevrátí se. Část zemědělských prací nabere zpoždění a díl vložených obilnin do půdy shnije a zkazí se.

O nasycenosti půdy se můžeme přesvědčit o několik desítek a stovek metrů výše. Nemyslím ve vzduchu. Je logické, že voda teče dolů z kopce a nikoli opačně. Ve vyšších partiích jsem rovněž natrefil na velké kaluže. Třeba v lesním úseku se ve vyjetých kolejích po technice, díky jejíž pomoci se těžilo dřevo, dosahovala hloubka vody až třiceti centimetrů. Kopec nám sem ladí tak, že v suchém období se voda brzo vsákne. Pokud deštivo nepokračuje, za chvíli se lesní půda v onom místě vysuší a zatvrdne. V současných dnech se velmi hodí pořádné gumovky. Takže vody je tolik, že ani kopec nestačí a nepomůže.

Jak bývá mým zvykem, jsou k dispozici ještě další konkrétní příklady, které nás mohou obohatit. Tak třeba mladý muž se chystá na běžecký závod. Chce v něm uspět co nejlépe. Jeho hlavní část se běží po rovině. Je však přesvědčen, že když bude po pár týdnů vybíhat místní kopec, dostane se do lepší kondice. Sám postupně cítí, jak mu běh do vrchu působí stále menší obtíže. Dostal se na vyšší úroveň výkonnosti. Samotný závod nevyhrál. Sice v triumf potají doufal, leč nestalo se. Z jeho pohledu ani přibližně dvacetkrát vyběhnutý kopec nestačil. Snad někdy příště. Nemusí být nadmíru smutný. Vždyť si vylepšil formu svého těla, dokázal sobě a ostatním, že je schopen a ochoten trénovat, a nejen se válet a flákat atd. Jistě nejde o málo. Vlastně se u sebe trochu na kopec dostal.

V poslední části se odebereme opět do přírody. Skupinka turistů vyrazila za město. Kousek cesty se přepravili vlakem, aby ušetřili čas. V jejich plánu bylo vystoupat na známý vršek, aby se odtud pokochali pohledy na více stran. Poté měli záměr se projít po vrstevnici, sestoupit do údolíčka a znovu vyjít na vedlejšího „kamaráda“. Čekalo je trochu zklamání. Nahoře se kromě větru objevila mlha. Nebyla zásadně hustá, ale přece jenom výrazně snížila viditelnost. Ani jim kopec nestačil, aby se pořádně porozhlédli a splnili svůj cíl.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz