Hlavní obsah
Názory a úvahy

Co ještě vadí Ukrajincům - korupce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Jak jsem se mnohokrát přesvědčil, kočku korumpovat nelze. Vyzkoušel jsem řadu triků, jak ji cvičit a trénovat, ale nedala se. Lidé jsou jiná třída, myslím nižší, dají se korumpovat poměrně snadno…

Žel je řada příkladů, jak zmizely darované finanční prostředky. Nikoli malé. Jde třeba o budování obranných linií, které začalo ještě před válkou. Jako negativní „vzor“ nám poslouží stav u Vovčansku.

Článek

Určitě se nelze nezastavit u korupce na Ukrajině. V naší zemi se o ní moc nemluví. Aspoň já zmínky o ní takřka neregistruji. Což neznamená, že neexistuje. Naopak na Ukrajině jde o důležité téma a o každodenní pátrání, odhalování a hodnocení. A usvědčování a řešení. Mj. je dobré vědět, že právě tudy vede jedna z významných cest do Evropy. Myslím v odstraňování korupce. Mezi dopady zajisté patří personální změny.

Žel je řada konkrétních příkladů, jak zmizely darované finanční prostředky. Nikoli malé. Jde kupříkladu o budování obranných linií, které začalo ještě před válkou. Objevila se řada náznaků, že obranná postavení se budou hodit. Když k napadení opravdu došlo, měli Ukrajinci nemalé zpoždění. Bylo vyčleněno nízké množství osob, techniky a peněz. Jako negativní „vzor“ nám poslouží stav u Vovčansku a v jeho okolí. Mezi důvody patří právě nedostatek peněz. Hned se chce sdělit - kdyby se zachovaly všechny, jak byly vybrány a odeslány, stav by byl zákonitě o hodně lepší. Mezi obyčejnými občany se šíří názory, že kdyby se dodávaná pomoc nerozkrádala, možná by už válka skončila. Asi půjde spíše o povzdech a hezký cíl, nicméně aktuální stav by se nesporně nacházel jinde, o kus dále kladným směrem.

Kdo by se vydal mezi lidi a strávil mezi nimi relativně dlouhou dobu, zjistí změnu pohledu na politiky včetně nejvyšších. Na ně se zlobí - podobně jako u nás - řada lidí a zdá se, že mají odůvodněné pohnutky, byť jsou o dost odlišné než v ČR. Doslechli se o určitých skutcích, které nejen zavánějí korupcí, ale patrně jimi také jsou. Její potírání je stále nedostatečné. Zveřejněné případy dokazují, že nejde o malou akci a o jedince. Naštěstí jsou doprovázeny odvoláním řady funkcionářů, přičemž část jich působila na vysokých postech. Lidé zprávy přijímají rozporně. Jsou rádi, že nesprávný postup byl odhalen, ale na druhé straně jsou překvapeni a až zděšeni, jak je korupcí prolezlý jejich stát. No - možná by se měli zamyslet nad svým chováním a praktickými přístupy. Jak ovlivňují prospěch svých dětí? Jak postupují, když chtějí, aby se potomek dostal na jimi vybranou ZŠ a později SŠ? A když chtějí sehnat nějaké zboží a služby? Co dělají v zákulisí? My uvedené a mnohé další elementy a projevy přece také známe, ať již se dělo v malém nebo ve velkém. Stačí připomenout „využité“ finanční prostředky v různých projektech EU. A nehodí se náhodou rychlým řidičům něco dát přímo policistovi na silnici, než aby…

Údajně kvalifikované odhady zní, že je něco kolem třetiny pomoci „ztraceno“. A možná se více blíží pravdě polovina. Když si představím obyčejného malého dárce, který do sídla organizace, která podporuje, přinese několik stokorun nebo tisícovek, je jasné, že pro něj nepůjde o kladnou zprávu. Jak má být pozitivně motivován, aby příště přišel znovu, když se doslechne, že polovina „zmizí“. Je však třeba znát celou pravdu. Možná se lze utěšovat, že se na Ukrajině rozkrade méně, než je-li odsílána humanitární pomoc do Afriky.

Uzavřeme, že proces neprobíhá snadno u nás, natož aby byl snadnější na Ukrajině, kde podle mého názoru panuje více nepříznivých faktorů. Spolu způsobují řadu jiných komplikací. Na ně si vyšetříme čas příště.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz