Článek
Kdyby měl někdo něco říct o kuchařských show v TV, možná by vyjmenoval několik známých osob, které se jimi aktuálně zabývají. Nezřídka se strhne debata, kdo je lepší, kdo připraví zajímavější a chutnější pokrmy. Že se nám na přípravu příjemně dívá, ještě neznamená, že bychom zhotovovaný výtvor snědli. Ba od několika osob jsem slyšel, že by se do něj asi ani nepouštěly, poněvadž by si jen podráždily žaludeční tekutiny a pořádně by se nenajedly. K tak maličké porci by si musely něco přiobjednat. Už sama specialita se nepodává za nízkou cenu, a tak by se strávní akce docela prodražila. Nejedná se o jedinou souvislost.
Nabízím další - pátral někdo po jejich původu? Kde se vlastně vzaly? Co my víme? Spíše málo. Mohli bychom se domnívat, že jsme je jako země převzali od jiných států a jejich TV společností. Podobně jako mnoho jiných formátů. Jen dodám, že hlavním smyslem je připoutat pozornost diváků, aby nemysleli na tzv. vyšší věci, a pustit jim ke všemu reklamu, aby věděli, co mají nakupovat. Přesto nevylučuji, že sami autoři svoje kroky myslí dobře a snaží se divákům předložit nejlepší, co dokážou, a nejzajímavější, co zažili a zvládli.
Možná by se leckomu hodila informace, že pro veřejnost svoje kuchařské umění již před desítkami let převáděl Jiří Wimmer, který je znám jako herec, komik a bavič, básník, kreslíř, autor. Vytvořil komickou dvojici se zpěvákem Karlem Černochem, se kterým vystupoval například v pořadu Ring volný a Možná přijde i kouzelník ad. Konkrétně se jednalo o jeho kousky v divadle v Plzni. Pamětník doložil, že se řadil nejen mezi baviče, ale že dokázal uchvátit svými improvizačními kousky. Navíc svoje kulinářské kroky velmi zlehčoval a přetvářel je v zábavnost. Kupříkladu prohlásil něco ve smyslu - „tohle je houbový guláš, jen ochutnejte, milí diváci“. Když poté lidé chtěli vědět, o jaké houby se jedná, neboť jim předložená krmě velmi chutnala, jen lakonicky dodal „já vám ani nevím, našel jsem jich tady pár kolem“. Ne všichni možná vědí o jeho nešťastné smrti na přechodu pro chodce před 20ti roky. Ještě štěstí že se jeho četná vystoupení dochovala.
V dané souvislosti se jako zajímavá může chápat následující zmínka. Německé příjmení Vimr má mnoho možných výkladů. Vimr může být příjmení obyvatelské, odvozené z místního jména Wimm, několik obcí s tímto názvem leží v Bavorsku. V Krušnohoří značí apelativum wimmer „špatně rostlý, zmrzačený strom“. Že by se jednalo o jakési předznamenání? Pak bychom se ovšem blížili k pojetí osudu, proti němuž vystupuji a snažím se zdůraznit spíše aktivní roli člověka v běhu jeho života.
Předchozí dva odstavce nemají za úkol nadnést téma, že by amatéři mohli a měli zasahovat do řemesla profesionálům. Jenže někdy se tak stává a v části případů se na straně odborně nepřipravovaných jedinců dosahuje úspěchu. Myslím, že se jedná o důležitou informaci, jak se osoba může vypracovat mimo oficiální systém. A hlavně bych připomněl význam osobních vlastností jako pracovitost, osobní odpovědnost, kázeň, vůle, vytrvalost, dostatečný smysl pro povinnost, cílevědomost a jim blízké. Nemusíme se bavit pouze o kuchařských show. Jinými vhodnými konkrétními příklady je fotografování, míchání nápojů, vodoinstalatérské a topenářské práce, nakládání s pilou a s dalšími nástroji. Občas jsou zaznamenány rovněž u žen, což může pomoci k nabourávání obecných názorových stereotypů, jimž se někdy až příliš ochotně poddáváme. Při nějaké podívané i bez ní.