Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Hokej na Úřadu práce - verze 2024

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Patocka Otakar - Časopis NGS

Výraz hokej se kromě pro vlastní poutavou hru používá také, je-li něčeho příliš a cosi přerůstá přes hlavu a je velmi obtížné se v tom orientovat. Zdá se, že hokej již nějakou dobu panuje právě na Úřadu práce.

Nadpis nám může signalizovat, že tam najdeme nepořádek. Může mít více podob. Třeba navzdory růstu rozsahu a složitosti agendy dochází k řízenému poklesu počtu osob pracujících na ÚP. Jaký je výhled?

Článek

Nejedná se o nějaký výmysl? Leckdo by mohl pojmout podezření, že se zjistilo, jak málo a spíše nedostatečně je využívána pracovní doba na zmíněném důležitém úřadu. Oni mají čas a klidně během ní sledují hokejový zápas? Je možné, že se tak někdy stalo, zejména v exponovaných časech sportovního tažení našeho reprezentačního celku na MS či ZOH. Spíše asi půjde o výjimky, ač si dovedu představit, že leckterý klient by se rád podíval také. Třeba by se stalo z důvodu, že nemá doma TV a ani finanční prostředky na její pořízení. Jak by ocenil službu ÚP! Zajisté by se pochlubil kamarádům v hospodě. Ano, nejedná se o paradox. I když je chudý, na alkohol a cigarety zůstat peníze musejí.

Pojďme ale dále. Přesněji - zpět na ÚP. Nadpis nám může signalizovat, že tam najdeme nepořádek. Může mít několik podob. Kupříkladu chybně stanovené termíny pro návštěvu osob, které sem docházejí. Někdo pak přijde po příliš dlouhém čase. Jiný naopak moc brzo. Sám znám pár osob, které nevěřícně kroutily hlavami, když jedna chodila každý měsíc a druhá za dva a někdy až za tři. Obě se vcelku lehce shodly, jaký „tam mají bordel“. Občas se spletou osobní údaje. Jindy se najde chyba v dokumentech, třeba ve správnosti používání českého jazyka a mluvy právních předpisů atd. Jistě každý z výrobců dokumentů neměl ve škole čistou jedničku. A pak pamatujme na známou a platnou životní tezi - „nikdo není dokonalý“ a její „kolegyni“ - i mistr tesař se utne. Případně se nám připomene proslulá filmová hláška - chybička se někdy vloudí. Mějme proto trochu tolerance. Jsme snad my ve své práci neomylní? A mistři nad mistry?

Ještě předložím třetí hokejovou verzi ÚP. Nedávno jsem měl možnost se seznámit s několika jevy a procesy, které se týkají instituce, s níž jsem dlouhá léta aktivně spolupracoval a pár zkušeností a poznatků jsem popsal - mj. i Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-urad-prace-opravdu-pomuze-85069 /. Tak zní také důvod, proč se průběžně, byť nijak intenzivně, zajímám o dění na ní. Jestli zkvalitňuje svoje služby a zda činí svoji práci efektivnější. Vždyť ovlivňuje životy tolika občanů. A jde o jednu z klíčových organizací, jak obyvatelstvo vnímá stát. Třebas vedle práce policie a působení školy. A jak by se proto dal nadpis uplatnit ve třetím významu?

Jak je dobrým zvykem, podíváme se na konkrétní příklady. Jako jeden poslouží, že navzdory růstu rozsahu a složitosti agendy dochází k řízenému poklesu počtu osob pracujících na ÚP. Hokejově se ptejme. Co budeme očekávat od týmu, který hraje v oslabení? Vysoký výkon? Patrně ano. Myslím zejména v obranné činnosti. Ano, zkušenosti ukazují, že někdy oslabený celek vsítí branku. Jde však spíše o výjimku. Ohledně ÚP můžeme uvažovat nad produktivitou jeho práce. Tady pořád narážíme na problém a neujasněnost ve smyslu - co je hlavním úkolem ÚP? Sehnat někomu práci? Odbavit určitý počet příchozích osob? Mít v pořádku papíry? Vyhovět všem? Pomáhat? A mohlo by se v kladení dotazů pokračovat. Současná situace se komplikuje faktem, že dochází k tzv. optimalizaci pracovních míst. Jak leckdo ví, jde pouze o tzv. hezké slovo pro propouštění. Zákonitě přibývá práce zůstavším /někdy by trefněji řekl - pozůstalým, aby prý lépe popsal stav!/ pracovníkům a pracovnicím. Lze mluvit o slučování agend. Jestliže člověk dostane více práce, má ji konat za stejné peníze, co lze asi tak očekávat? Příště se seznámíme se zcela konkrétní výpovědí osoby. A nebude znít nijak hezky!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz