Hlavní obsah
Rodina a děti

Hurá do dětského tábora

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Přesun do dětského tábora bývá ještě docela v klidu, hlavně pokud se podaří děti úspěšně „odtrhnout“ od úzkostlivých rodičů. Na něm bývá situace náročnější. Třeba během nočních výprav…

Málokdo si dovede představit léto bez dětského tábora. Pro mnohé děti se stal čímsi jako pevnou součástí jejich letního programu. Každý rok se jich zúčastní přibližně 250 tisíc dětí. Nejde o všechny.

Článek

Nebo je slovně a jazykově lepší verze - Hurá na dětský tábor? Nejsem si úplně jist, a proto zatím nechám stav, jaký právě je. Třeba se ozve někdo zdatnější v rodném jazyce a upozorní mě a poučí.

Probíhá nám měsíc červen. Jde o jasný signál, že se blíží konec školního roku. Leckdy kvapem. Letní prázdniny se dostaly na dost blízký obzor. Řada dívek a chlapců má potíže se soustředěním už normálně. Nemluvě o právě probíhajících dnech, kdy se cítí unaveni po skoro deset měsíců dlouhém maratonu docházky do školy. A navíc jim v hlavě stále častěji krouží myšlenky a nápady, co bude či nebude v létě. Kam pojedou? Koho a čeho si užijí? Co naopak budou muset strpět? Bude velká otrava s rodiči? Přijede na prázdniny stejný kluk, jako když byla loni naplánována delší návštěva u prarodičů?

Málokdo si dovede představit léto bez dětského tábora. Pro mnohé děti se stal čímsi jako pevnou součástí jejich letního programu. U někoho vyvstala potřeba tematicky zaměřeného pobytu, kupříkladu jde o prvky jako malování, střelba, tanec, hrady, zámky, sport atd. Zkušenosti jasně ukazují a potvrzují, že jde-li o partičku dětí, které se znají, je přežití akce snadnější. A leckteré se dopředu týdny těší. Vědí, do čeho jdou a za kým jedou.

Svoje místo v letní nabídce mívají tzv. příměstské tábory. Aniž bych chtěl vystupovat jako chytrá osoba, na základě sdělení jedince, který úseku rozumí více než dobře, připomenu, že není táborem. Podle něho platí, že jde spíše o něco jako školní družinu.

Do popředí úvah se nepochybně dostanou finanční prostředky. Ano, vzrostly ceny, ale pro mnoho lidí nejde o zásadní položku. Vidíme, že postupují ve smyslu, že chápou, že se tak děje u všech výrobků a složek. Proč by vlastně letní tábory měly tvořit výjimku? Snad jedině že by vláda myslela na rodiny s dětmi a snažila se je podpořit. Ale kdo by kladný postoj čekal?

Jaké jsou přístupy samotných dětí. Leckdy je nacházíme v určitém protikladu. Vypadá tak, že část dětí se těší, ale rodiče na jejich pobyt nemají dostatek finančních prostředků, a proto nepojedou. Jinde doma vládne poněkud napjatá atmosféra a odjezd dětí je všemi příznivě vnímán. Opodál nalezneme skupinku dětí, pro jejichž rodiče problém peněz až tak neexistuje, ale ony jet někam mimo rodinu nechtějí. Přehled důvodů by asi byl pestrý a třeba se na něj brzo najde čas. Jistě půjde o zajímavý počin, který má šanci přinést informační obohacení.

Každý rok se jich zúčastní přibližně 250 tisíc dětí. Zdaleka nejde o všechny, ale přesto vnímáme, že před sebou nemáme nijak nízký počet. Kdo by byl překvapen, že se cosi nemilého může přihodit? Mezi algoritmy, které výrazně snižují rizika, patří kvalitní příprava.

Určitě by bylo dobré, kdyby šlo o podnětný program a o hodnotnou činnost. Nemyslím, že se děti mají něco učit podobně jako ve škole. Ovšem formou hry lecjaké užitečné poznatky mohou přijmout. Třeba jak se správně chovat v přírodě. Jak přežít nepohodu aj. Navíc se k dočasnému vedoucímu mohou cítit být blíže než k učiteli, kterého znají řadu měsíců. Mezi nimi je jakási oficiální přehrada a bariéra. Poněkud pesimisticky dodám, že „blízkost“ by neměla být až moc blízká, jak se občas ve škole a žel právě na dětských táborech stává. Stačí si připomenout konkrétní příklady, které prošly současnými médii. A je tématem do debaty, došlo-li ke zveřejnění všech. Někdy je proto ono „hurá“ poněkud snižováno.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz