Hlavní obsah
Cestování

Jaká je katedrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Záleží, jestli budeme jako reakce na nadpis pátrat uvnitř nebo venku. Na obou místech by mohlo být ledacos na hledání, koukání a ocenění.

Někteří se o stavbu nezajímají. Proč vlastně jeli na poznávací zájezd? Na dálku zněly názvy tak přitažlivě. Kdo by se tam rád nepodíval? A nevyrobil by si pár fotografií, aby se měl čím chlubit, že?

Článek

V první řadě by mělo být poznamenáno, že důležitou otázkou je, zda vůbec někoho zajímá. Myslím její existence a význam, ve kterém státě, městě a kraji se nachází, proč a z jakého materiálu byla postavena - a právě tady atd. Povšimneme si několika souvislostí. Mj. se bude jednat o konkrétní důkaz uplatňování individuálních přístupů. Jaké věty nám pomohou?

Co by nás mohlo a mělo napadnout při pohledu na dnešek? Více zajímavým objektem může pro leckoho být OC/NC. Jeden kolega je dokonce nazývá chrámem spotřeby a jako novodobý oltář uvádí pokladnu. Jen se na chvíli zastavte a vnímejte realitu. Spatříme, jakým způsobem se na ni lidé dívají. Pravda, asi budou v hlavě mít jiné myšlenky a pocity než věřící v kostele, ale… Navíc mě s ohledem na dnešek napadá, kolik lidí slovo katedrála zná. Ve škole je velmi slabý stav, ač by se tam měl předpokládat o dost vyšší.

V další části připomenu a předložím poměrně známé výroky průvodců, ať již budeme uvažovat o živé osobě nebo o písemné podobě. Jejich znění vypadá - „tato katedrála byla postavena v roce 1666“ a/nebo „tato katedrála je ohromujícím příkladem barokní / gotické / architektury“. Opět bychom při pátrání v lidských hlavách narazili na menší nebo větší stupeň ne/zájmu. Proč vlastně jeli na poznávací zájezd? Na dálku zněly názvy tak zajímavě a přitažlivě. Kdo by se tam rád nepodíval? A nevyrobil by si pár fotografií, aby se měl čím chlubit, že? Zejména když chce excelovat na sociálních sítích. Jen ať ostatní vědí, že se nacházel v Paříži, zastavil se v Římě, brouzdal po Vídni, navštívil Dubaj, Thajsko a případné jiné destinace. Pokud mu výlety bude někdo závidět, je jedině dobře. Může se dmout pýchou a prožívat libé pocity. Jen houšť.

Ale pozor, pokusme se vyslyšet pár poznámek osob, které jsou schopny a ochotny nad věcmi, jevy a procesy popřemýšlet a uplatnit dílek bohatství metody kritického myšlení. Pak máme vyšší šanci se dozvědět, že poznatková / cizím pojmem kognitivní / mapa v hlavě člověka může vypadat úplně jinak a uvedené případy ho nezajímají. Proč by někoho měl zajímat stavební sloh? A rok dobudování? Pro něj má mnohem větší význam, je-li katedrála orientována severozápadně nebo jihovýchodně, případně na jak velkou vzdálenost je ke spatření. Třeba když je během tmavé části dne nasvícena a působí tajemně, vábivě, impozantně a… jistě se najdou jiné přívlastky. Při vyslovení části z nich člověku může naskočit husí kůže a uvědomí si význam a dosah historie. Nezřídka pohnuté… Nebo není někde v podzemí tajemný poklad?

Vždy půjde o hodnocení, ale my bychom se nad ním měli více zamyslet. Jaká témata nás vlastně zajímají? A jakou pozornost vzbuzují u jiných lidí? Máme zde nějaké poznatky? Můžeme je - pokud možno - v kladném směru využít? Nakolik jsou výrazem naší osobnosti? Jakou o nás a o ostatních poskytují výpověď? Říkají cosi neobvyklého? Chceme se někomu přiblížit a zalíbit? Či naopak zdůraznit rozdíly? A proč se tak děje? Dotazů vzniká více a pro naši potřebu by nám jako důkaz a jako materiál k přemítání prozatím stačily.

Dále bych dodal, že katedrála samozřejmě není jediným objektem, o kterém se v daném duchu dá uvažovat a psát. Klidně si můžeme vybrat hrad, zámek, školu a třeba také právě OC/NC. Vždy o sobě něco sdělujeme. Chceme? Zdá se nám, že kráčí o vhodný nápad? Máme promyšleno a naplánováno, oč by mělo jít? Směrem ke komu? V jakém čase a rozsahu? Za jakých okolností? Vidíme a čteme, že otázky se jen rojí. Proto je čas s nimi na chvíli ustat a pokusit se o stavbu katedrály, avšak tentokrát se ji pokusme budovat sami ve svých nitrech. Obrazně. Ne však úplně jako vzdušný zámek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz