Hlavní obsah

Kamerový systém do škol a na jatka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Patocka Otakar

Jisté osobě se podařilo tajně natočit, jak vypadá nakládka a vykládka živých krav, které jsou určeny na porážku, tj. jsou z místa svého pobytu, kde jsou ustájena a krmena, přivezeny na jatka. Aktuálně se v naší zemi jedná o dost velký průšvih.

Kamerový systém zavedený do škol - možná by se mnozí lidé - a hlavně rodiče - divili podobně jako v případě kravek a zacházení s nimi. Jenže obrázek je poněkud posunutý.

Článek

Kamerový systém je dnes již pevnou součástí naší každodenní skutečnosti. Máme ho také na naší vesnici. Oficiálním zdůvodněním je, aby byl přehled, jestli do obecních nádob na odpad někdo nedává věci, které tam nepatří. Je fakt, že situace se poněkud zlepšila. Jestli se však kamery budou rozlézat, jako se děje ve městech, nevím, jak se bude dění na obci vyvíjet. Jenže mně v dnešním zamyšlení nejde o naši a ani o jinou vesnici.

Dost se prý uvažuje, že bude zaveden též do českých a moravských kravínů. Údajně se tam odehrávají nepřístojnosti. Možná rovněž mezi lidmi. Ale hlavně zde půjde o zvířata. Nenakládá se s nimi dobře a ohleduplně. Zejména právě při nakládání.

Proč řádky vznikly? Jisté osobě se podařilo tajně natočit, jak vypadá nakládka a vykládka živých krav, které jsou určeny na porážku, tj. jsou z místa svého pobytu, kde jsou ustájena a krmena, přivezeny na jatka. Již před řadou let jsem slyšel, jak se k nim pánové tvorstva chovají. Jde o rány železnými tyčemi, když se nepohybují dost rychle a správným směrem. Je totiž málo času. Asi se měří jako při sportovních závodech? Stojí někde osoba se stopkami? Jako vyučující při běhu dětí v hodině Tv? Od průměrně zasvěcené osoby jsem kdysi slyšel, jak je hovězí skot v předposlední fázi života v zájmu očisty ostřikován tak prudkým proudem vody, že kravám trhá oční víčka, způsobuje drobné oděrky, vyvolává úzkostné pocity a strachové stavy. Jestlipak čističi krav vědí, že jejich zásahem v desítkách procent klesá kvalita masa? Nebo je jim jedno, jaká je jeho jakost a jak se dovezené kusy dobytka cítí? Možná bychom se jich měli zeptat.

Aktuálně se v naší zemi jedná o dost velký průšvih. Odpovědná osoba v médiích hovoří, že systém je v pořádku a že nepochybně kráčí o exces a o selhání málo odpovědného jedince. Můžeme jí věřit, ale myslet si můžeme něco jiného. Rozhodně nejde o první zprávu. Mj. zaznělo, že v kravínu se o kravky pečuje, dokonce s láskou. Pravda, mám spolužáka, který si je, než odešel do důchodu, chválil. Jak si s nimi hezky povídal, jak byly vděčné, klidné, spokojené. Nikdy by jim neublížil. Neviděl jediný rozumný důvod. Jenže všichni nebývají tak „zlatí“ jako on. Sám mi o tom kdysi pár větiček sdělil. Kdo přijde do práce naštvaný, něco se mu doma či jinde nepovedlo… Na kom si vyleje svoje negativní pocity? Má zmlátit své dítě? Napadnout manželku? Tak nakope krávu do zadku, posmýká jí za rohy, bodne vidlemi atd.

Ve svém vystoupení osoba dále uvedla, že na oněch pracovních pozicích působí lidé s pouhým základním vzděláním, přičemž jejich společenská pozice je docela nízká. Máme si snad představit, že mít ukončenou pouze ZŠ člověka automaticky řadí do kategorie neslušně mluvících? A zlo páchajících? Je docela na místě jako protiklad uvést argument, kolik násilníků má vystudovanou SŠ a VŠ, třeba autoři a autorky domácího násilí, též řada tvůrců a tvůrkyň násilných aktů vůči vlastním dětem atd. A neposlední řadě platí povzdech - co by na popsané epizody řekl známý Šimon Plánička z kultovního filmu p. Trošky, že?

Jak se vším souvisí škola? Docela snadno. Možná by se mnozí lidé - a hlavně rodiče - divili podobně jako v případě kravek a zacházení s nimi. A někteří ještě více, neboť předpokládají, že zde v roli průvodců vystupují až na výjimky osoby s VŠ vzděláním. Jenže obrázek je poněkud posunutý. Abych byl správně pochopen - příslušníci pedagogického sboru denně nasazují co nejvyšší vyučovacího mistrovství a stupeň sebeovládání, aby s dětmi jednali hezky a slušně. Jenže ony se chovají hodně opačně. Že by právě proto? Myslím, že podobně jako ve městech by se hodilo zavést kamerový systém. A po vzoru fotbalových stadionů také tzv. ruchové mikrofony. Pak mají matky a otcové příležitost se v plné nahotě dozvědět pravdu o chování svých potomků. Možná na rozdíl od kravského personálu nepůjde o excesy. Žel o setrvalý stav s tendencí ke zhoršování.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz