Hlavní obsah
Aktuální dění

Kdy nakupovat vánoční dárky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Možným přístupem je nakupovat vánoční dárky co nejdříve. V době, kdy se ostatní honí a shánějí je, můžeme zamířit na výlet.

Někteří jedinci odkládají cokoli až na poslední chvíli. Nejinak se děje při nakupování vánočních dárků, kde se mnozí celkem zbytečně vystavují zvýšené časové a psychické zátěži.

Článek

Někdo patrně označí polootázku v nadpise za zbytečnou a hned by byl schopen pohotově, jasně a sebevědomě odpovědět - přece před svátky. Pak trvám na upraveném dotazu ve znění, kdy nakupovat vánoční dárky před svátky? Jestliže napíšu, že je rozdíl jít na nákup na sklonku léta, uprostřed podzimu a týden před Štědrým dnem, asi každý začne chápat a možná i souhlasit. Možná bude proto prospěšné se podívat na pár zkušeností a poznatků.

Proč se vůbec výše uvedená polootázka objevuje? Uvědomme si, že se co nevidět ocitneme v tradičním adventním období s jeho známými principy jako láska, souznění, podpora, tolerance a porozumění. Jak je však ze života patrné, příliš je v praktickém jednání nedodržujeme a naše chování vypadá poněkud jinak. Každý zde zřejmě má svůj díl viny. Zejména jedinci kteří odkládají cokoli až na poslední chvíli. Nejinak se děje při nakupování vánočních dárků, kde se mnozí celkem zbytečně vystavují zvýšené časové a psychické zátěži. Nezřídka poté pochybují o výše zmíněných zásadách, jimiž se období před Vánoci a při nich má řídit. Něco se má a říká, ale v praxi se odehrává cosi jiného. Jaký pak vůbec mají sváteční dny význam a přínos? Naštěstí existuje pozitivní řešení.

Letos už nic kloudného nevymyslíme a nestihneme, ale za necelý rok můžeme zkusit jinou cestu - nakoupit vánoční dárky co nejdříve. Jde o krok, při němž se ukazuje řada předností, jež si rozhodně zasluhují naši pozornost. Už jen proto bychom se neměli nechat odradit. Nákup relativně včas je prý dobrý nápad. Mezi nesporné výhody patří, že se například v září či v říjnu člověk nemusí tolik tlačit a ušetří nějaký čas, protože nestojí ve frontách spěchajících a napjatých lidí. Nezapomínejme ovšem ani na nevýhody. Například hrozí mnohem vyšší riziko předčasného prozrazení koupeného dárku, kdy překvapení pod stromečkem už není takové. Další nevýhodou rovněž je ubíhající záruční doba. A konečně někdy také litujeme, že jsme měli pár týdnů počkat na různé předvánoční akce, slevy a výhodné koupě. Šetřílkům neujde, že jejich peníze navíc mohly ještě měsíc dva poležet a pár korun vydělat, i když inflace je relativně vysoká a úroky nízké. Aby opticky nepřevážily jen zápory, tak ještě připomeňme významný klad. Kdo nakoupí dříve, sníží riziko okradení, protože kapsáři právě nyní před Vánoci spřádají a vzápětí realizují své plány, tipují lokality a osoby a brousí zbraně, přesněji řečeno oči a ruce tak, aby fungovaly souběžně a z jejich pohledu šikovně, rychle a ideálně.

Aby se nám podařilo naplnit záměr k včasnému nákupu, je třeba mít dost informací a vyvarovat se různých rizik. Kdo dříve nakoupí, než aby pasivně a v obavách čekal na prozrazení, domluví se s dobrým přítelem, u něhož si dárky schová. Tady je třeba zdůraznit souběh alespoň tří okolností. Přítel by na ně měl mít místo, ochotu pro nás něco udělat a konečně aby nic neprozradil. Jediným společným prvkem je, aby se na dárky k Vánocům nezapomnělo, což se někdy stává. Tady se doporučuje mít v diáři prostřednictvím různých značek a čísel utajený seznam, co máme pro koho již koupeno a kde se co shromažďuje. Řada osob se již přesvědčila, že je jednodušší zakoupené předměty v předvánočním shonu jen převézt než stát fronty, rozhodovat se pod tlakem a například se nechat okrást. Stačí pouze zjistit, je-li spřátelená osoba doma. Chvilky zároveň využijeme k poděkování, přání hezkých svátků a k předání malé pozornosti. Možná už jste rozhodnuti, kdy nakupovat vánoční dárky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám