Hlavní obsah
Názory a úvahy

Lehká žena - podle Miloše Kopeckého

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Nevím, jestli by žena na obrázku byla podle Miloše Kopeckého považována za lehkou, byť na sobě nemá moc oblečení. Jeho pohled je jistě podnětný…

Jistě má význam uvažovat o stavu, kdy lehká žena moc neváží, tj. její hmotnost není vysoká. A máme další pohled - lehká žena může být i tak, že jde o ženu, s níž je lehké pořízení. Známý herec říká…

Článek

Leckdo si umí docela dobře představit, o koho jde. Možná také tuší a dokonce ví, jak vypadá a co dělá. A řada lidí by k tématu cosi řekla, přičemž mohou mít pravdu. Nebo také jen její dílek. V části případů by mohlo jít o mírně poupravené a jindy i vymyšlené informace. Místo zcela určitých obrazů a prezentace konkrétních příkladů se podíváme, jestli titulek může nabývat i jiných významů, než bylo právě naznačeno.

Nedávno se mi do rukou dostalo pozoruhodné dílko - Já - Miloš Kopecký / 360 s. /. Rozhodně doporučuji. Jen upozorním, že nejsem placen za jeho propagaci. Čtenář se v něm blíže seznámí s pohnutým životním příběhem nezaměnitelného herce, na rozdíl s desítkami jiných a zaměnitelných. Kromě fotografií, životopisu a dopisů / jeho a jemu / jsou tu zachyceny vzpomínky blízkých osob a rovněž velmi cenné a podnětné myšlenky samotného umělce. Obsah jsem nehltal, čtení nešlo příliš rychle, avšak duševní, duchovní a jazykový zážitek je zaručen.

V oné knize jsem se mj. dočetl, že výklad sousloví - lehká žena může být i tak, že jde o ženu, s níž je lehké pořízení. Tady můžeme mít několik vysvětlení, přičemž část se může vázat k úvodnímu odstavci. Bude dost záležet na fantazii a osobních přístupech a chutích jedince, který bude řádky číst.

Za sebe bych doplnil význam, kdy lehká žena moc neváží, tj. její hmotnost není vysoká. Tady bude užitečné zaujmout postoj relativnosti. Uvědomuji si, že hmotnost je fyzikální veličinou, která se číselně vyjádří a bývá jasná. Alespoň v našem pozemském světě a jeho chápání. Nemluvím a nebudu řešit, jak co se odehrává v jiných místech galaxie a případně mimo ni. Možné zástupy žadatelů a žadatelek o další podklady odkazuji na příslušnou literaturu, kde se dozvědí více. Relativností jsem myslel, že některou ženu můžeme považovat za hmotnou, někdy až hodně, ale ve skutečnosti se ukáže, že výsledek je nižší. A samozřejmě se může dít také obráceně. V neposlední řadě platí, že zde máme možnost srovnávání. Má-li osoba 80 kilogramů, není přece jedno, zda ji porovnáváme s někým těžším. Nebo naopak s někým pod 50 kilogramů. První žena může z daného procesu vyjít jako lehká i těžká. Anebo jako lehčí či těžší.

Lehká žena by mohla být pojata rovněž z pohledu, zda a nakolik rychle zvládá některé úkony. Můžeme myslet na děje v tělesné a duševní rovině. Pokud by se věnovala úklidu v domácnosti, bude po technické stránce vše probíhat asi úspěšně. Bude-li chtít do praxe uvést nového pomocníka v podobě stroje, asi se vyskytnou drobné či větší zádrhele, než vše pochopí a zvládne a nacvičí si. Podobně lze uvažovat o procesech, které budou spojeny s větším psychickým zápřahem. Třeba při přestupu na jiné pracoviště. Každému člověku trvá, než si zvykne na nové podmínky, osoby, algoritmy činnosti atd. Muže samozřejmě nevyjímaje.

Lehká žena by mohla připadat v úvahu, když budeme uvažovat, že se nechá snadno získat pro nějakou myšlenku, nápad, plán. Kupříkladu uspořádat výlet pro děti ve svém okolí. Pochopitelně primárně koná pro své potomky, ale ráda přibere další, jestliže ji někdo přesvědčí, že by se mohlo jednat o podnětnou a vítanou akci. Podaří-li se jí vše promyslet a naplánovat a nakonec také uskutečnit s jistou lehkostí, pak by se mohla nazývat dvojnásobně lehkou ženou. Je-li její hmotnost navíc nízká, máme zde hezký trojnásobek.

Lehká žena se může projevit mezi ostatními ženami ve smyslu, že pro ni není obtížné navazovat vztahy, komunikovat a uvolněně se bavit. Třeba s lehkostí hodila za hlavu tradiční projevy, které setkání žen doprovázejí jako intriky, klevety, pomluvy, závist, léčky, přetvářka apod. Jich se jen tak lehce nedá zbavit. Kdo by mě chtěl kritizovat, klidně může. Uvedený poznatek jsem přejal - právě od žen! A předaly mi ho docela lehce!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz