Hlavní obsah
Názory a úvahy

Letní prověrka odolnosti pokračuje

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: repro Časopis Vlasta

Jak rádi bychom v horku sáhli po kouzelném prostředku, avšak nemáme ho. Proto - zima budiž pochválena. Člověk se projde, zacvičí, proběhne se, zatopí, nalije se teplým čajem a chlad dříve nebo později vymizí. Jak si budeme počínat během horka?

Mnohé lze učinit dopředu a jako prevenci, aby tělo mělo dostatek vody. Prudké zchlazení je možné, ale například skok do vody je jen pro zdravé lidi, podobně jako sauna není pro všechny. A alkohol ?

Článek

Moc by se nám hodilo dosáhnout úspěšného zvládání zátěže a stresu, ale zrovna tady leckdy bývá zdaru méně. Dokonce se zjevuje problém nazývaný srdeční arytmie. K lepšímu vysvětlení použijme analogii s klopýtáním nohou ve spěchu - sice jdeme, ale není to ono, navíc zaplavuje nejistota a spíše vládne nemožnost se na sebe a na tělo spolehnout. Lékaři by potvrdili, že je třeba rozlišovat různou vážnost a podle ní se dále rozumně zachovat. Jak rádi bychom sáhli po jakémkoli kouzelném prostředku, avšak nevlastníme ho. Chce se říci - zima budiž pochválena. Člověk se projde, zacvičí, proběhne se, zatopí, nalije se teplým čajem a chlad dříve nebo později vymizí. Jak si budeme počínat během horka? Po odložené poslední části oblečení / lze jen doma? / už zbývá jen kůže. Občas by se nám schopnost některých živočichů šikla, že? Jiný nápad? Kdo má doma tak velkou lednici, aby se v ní aspoň na pár minut schoval? Chytrý napoví, že řešením je klimatizace. Před jejím objednáním a instalací si prosím pořádně pročtěte rizika a doporučuji nezapomenout spočítat náklady - včetně provozu a údržby!

Jistě jste slyšeli, že mnohé lze učinit dopředu a jako prevenci. Tady bych podtrhnul význam pitného režimu, aby tělo mělo dostatek vody. Zejména v náročných situacích se ukazuje, že sama nestačí, narůstá potřeba minerálů, nejlépe jako součást iontových nápojů. Někdy je pocit horka a návalů tak intenzivní, že lidé uvažují o razantnějších podobách, třeba do sebe nalít aspoň litr skutečně studené vody. Odborníci se vyslovují, že prudké zchlazení je možné, ale například skok do vody je jen pro zdravé lidi, podobně jako sauna není pro všechny. Jen silnější organismy vydrží zvýšený nápor. Jiným nápadem je hasit žízeň alkoholem. Mockrát jste slyšeli o oroseném půllitru. A ne jeden do sebe asi i obrátili. Pozor - alkohol celkově vnímejme jako spíše ne dobrou cestu. S ohledem na procesy v jednotlivých částech těla jde o příspěvek k dehydrataci.

Kdybych měl na chvilku „skočit“ k potravinám, všimněte si, jak některé při vysokých teplotách - nezvykle rychle - vysychají a část z nich se obrazně řečeno dává do pohybu / o dost dříve než jindy /. Tím důležitější je jich méně nakupovat a lépe je skladovat. Varovným signálem by nám mělo být vysoké procento, v jakém se řádně nevyužijí a naopak vyhazují. Plýtváním se již přesouváme do jiné kapitoly. Ve spojení s jídlem nás jistě napadne, že se během horkých dnů a večerů snižuje chuť vařit. Možná pak leckoho přestane bavit se dívat i na jinak oblíbené kuchařské pořady a show. A i večerní zahlcující teplo dokáže znepříjemnit původně hezké posezení s přáteli na zahradě.

Celkově se smiřme se skutečností, že tu není obecně platné stanovisko, a proto připomínám známou zkušenost - opatrnosti nikdy nezbývá. I přes pocity žáru se snažme myslet tak, abychom si aktuální situaci ještě více nezkomplikovali. Požadavky se mnohdy jeví jako dost vysoké. Jaký je stupeň naší odolnosti? Je třeba vydržet. Někdy se čeká dlouho, ale změna počasí přece jen přijde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz