Hlavní obsah
Názory a úvahy

Léto jako prověrka naší odolnosti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: časopis Květy

Na část obyvatel zvýšená teplota vzduchu a předmětů kolem nás působí natolik silně a špatně, že je nucena vyhledat lékařskou pomoc. U části dojde i k hospitalizaci.

Jasně že máme rádi teplo, ale mělo by být příjemné, které nám jako obyvatelům střední Evropy vyhovuje. Avšak někdy i u nás platí poznatek - čeho je moc, toho je příliš. Jako sedět u otevřené trouby.

Článek

Léto si většinou spojujeme s teplem, pohodou, zvolněním tempa a s odpočinkem. Mnohdy se nám danou představu podaří naplnit, byť se někdy děje s nedostatky. Čím jsme starší, tím více si uvědomujeme, že letní období přináší i poněkud komplikované stavy a procesy. Je otázkou, zda s nimi ve větší míře počítáme a zda a nakolik se nám promítají do finálních podob našich zámyslů a plánů.

Například místo příjemného tepla, které máme my jako obyvatelé střední Evropy rádi, na nás červenec a/nebo srpen nasadí skutečné - možná spíše neskutečné - horko. Jako kdyby se sedělo u otevřené trouby, kterou kdosi zapomněl vypnout nebo zavřít. Panují tak vysoké teploty, že člověk jen sedí, nic nedělá, na nic nemyslí, a potí se. Srdce mu navzdory nečinnosti buší. Do ničeho se mu nechce. Ač je kolem něj docela dost práce. O pohodě se vůbec nedá mluvit. Zanedlouho se potu řine z pórů ještě víc. Pomyslel si totiž, jak je bezmocný, jak s daným stavem nemůže takřka nic dělat a do jak nevýhodné situace se dostane. Či už dostal.

Osobní konstelaci mu zhorší pomyšlení, že by měl něco udělat, někam dojet, cosi zdvihnout, změnit atd. Raději ani moc nemyslí, co ho čeká zítra v zaměstnání. Zdá se, že výhodu má jedinec, který nevykonává fyzicky těžkou práci, tj. nenadře se. My však už víme, jak nepříjemně v leckteré kanceláři bývá. Nemluvě, když se kromě vzduchu cosi vaří také v místnosti našeho nadřízeného! Mohly přijít dodatečné úkoly. Nebo závěr z nedávné kontroly vyššího stupně. Očekává se porada nad nimi a nad opatřeními. Teplota při seznamování se s nimi a hlavně při jejich uvádění do praxe je nesporně bude zvyšovat.

Obvykle k nám žhavý vzduch přichází až z daleké Sahary a mnozí litují, že si našel cestu právě k nám. Proč si nezvolil jinou trasu? A naše organismy logicky reagují - vykazují zrychlený tep, objevují se vyšší nároky na srdce, tělo chce víc kyslíku a krve, aby se s vyvstalou změnou lépe vyrovnalo. Část osob se snaží horku zabránit. Kromě žaluzií a stínidel neotevírají okna. Zakrátko se objevuje další riziko - vydýchaná místnost, ano, nevětrá se právě kvůli nadměrnému teplu venku. Ono někdy kráčí o takřka nesplnitelný úkol. Avšak leckdo by rád vzduch vyměnil. Jenže horko se ani nehne. Jediný průvan si člověk může způsobit máváním ručníku. Pokud se pro uvedený postup rozhodnete, zkuste ho namočit. Výsledek bude mírně lepší. Zázraky ovšem nečekejte. Skromnosti se tu velmi daří.

Ještě že máme prázdniny a děti nechodí do školy a nenosí domácí úkoly. Trápit se nad nimi a navíc sledovat nechuť, neochotu a mnohdy též nemohoucnost vlastního potomka by se snad nikomu nechtělo. Jak již víme, vyšší teplota spouští dříve a rychleji agresivitu. Jistě ne náhodou roste počet napadení a znásilnění. Na vině zdaleka nejsou jen odhalené části mužských a především ženských těl. Dodatečně jsme rádi, že dospělý syn či dcera zvládli maturitní zkoušky, byť prve jsme nebylo zrovna nadšeni z dosaženého výsledku. Kdyby se nyní měli roztahovat po bytě s učebnicemi, nahlas se učit, hned by bylo obtížněji. Na druhé straně by se drobet drželi doma. Takhle jsou pořád v luftu, jak se mezi lidmi říká. Nějaké úkoly jako uklízení, pomoc při vaření, pečení, praní, žehlení jim nic neříká. Proč by se prý zdržovali, když je kolem tolik příležitostí k zábavě. Myslí hlavně tu na displeji, kde tráví neužitečně hodiny a hodiny. Pode názoru rodičů…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz