Hlavní obsah
Názory a úvahy

Letošní úroda a nejen přívalové deště

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Když přijdou přívalové deště, zpravidla se objevují potíže, které na mnoha místech řeší právě hasiči. Mají nástroje, vědomosti a zkušenosti, a proto mohou účinně pomoci. Lidé na ně občas čekají jako na spásu.

Spolupráce je účinná a přináší výsledky. Žel na ni vsadily i pěstitelům nepříznivé síly. Přišly přívalové deště a účinně se spojily se škůdci. Máme červenec a již žel je úplně po sklizni úrody.

Článek

V předchozím zamyšlení jsme se věnovali neblahým dopadům počasí a jeho projevům, kde občas můžeme nacházet prvky nevypočitatelnosti. Asi více než dříve slýcháme varování meteorologů před vysokými teplotami a velmi silnými bouřkami. A často jsou doplněny podklady o značně silném větru a nechybí zmínky o přívalových deštích a kroupách. Je-li půda suchá a přijde příliš mnoho vody, je jasné, že se nestačí vsáknout. Doslova klouže po povrchu, přeplní rybníky, přeteče jejich hráze a někdy je prorazí. Menší či větší neštěstí je hotovo.

Jak jsem v závěru nedávno slíbil, ze vzdušeného výletu v mracích a níže na stromech se ze vzduchu ještě vrátíme znovu na zem. Potkal jsem starší paní, která denně bojuje s už vzpomenutými slimáky. Používá kombinaci posypu za pomoci granulí, solení záhonů a občas se jí v ruce objeví vyřazená vidlička. Jak sama přiznává, někdy pociťuje zvrácenou radost, když může slizkého a nenažraného živočicha probodnout. Jak se kroutí, mrcha! Povídá, že její kamarádka je jednotlivě sbírá, hází do kýble a zasolí. Též ona se pak s potěšením dívá, jak je potrestala. Jak jim je nepříjemně.

S uspokojením si pak žena prohlížela, jak alespoň červená řepa prosperuje, když už slimáci požrali mrkev, cukety a patisony. Jedna se zdála už pěkně velká a trochu nakloněná. Jako kdyby tušila problém, šla ji vytrhnout. Jenže nemusela použít žádnou sílu. Řepu stačilo sebrat. Ona totiž byla zespodu zcela vyžrána. Jako starý vykotlaný pařez. Zůstala slupka! Hned si prý vzpomněla na Potěmkinovy vesnice, což ji přirozeně zloby a hněvu nezbavilo. Ba naopak se hněvala o něco více, neboť slimáci mizerní ji vodili za nos!

Zdá se, že nad vrtochy počasí trochu vyzrála jiná paní. Jaké kroky podnikla? Rozhodla se, že s ohledem na opakované špatné zážitky s invazivními druhy vyzkouší jinou cestu. Podstatou jejího experimentu se stalo, že redukovala rozsah pěstění, velkou část hlíny ze záhonů přendala do plastových kbelíků, které cílevědomě od loňského podzimu sháněla. Do nich vsadila sazeničky, které si dílem sama vypiplala a jejichž jiný díl obdržela od jedné známé. Její cesta nevypadala úplně jednoduše. Vždy ráno stěhovala kbelíky z garáže ven a navečer zpět. Ano, práce přibylo, avšak na druhé straně měla snadnější postup při zalévání, neboť nádoby stály hezky u sebe. A hlavní výhodou se stalo, že růst se obešel bez protivných slimáků a dokonce i bez mravenců.

Možná by mohla posloužit jako inspirace pro ostatní. Navíc je otevřená novým nápadům. Jeden se jí zmocnil, když nedávno navštívila občasné trhy v malém městě. Tady po letech potkala bývalou spolužačku ze ZDŠ. Od ní se dozvěděla, že pěstuje zeleninu v truhlících na balkoně místo květin. Je-li tzv. špatná předpověď počasí, přenese je do obýváku. Sice tam dřevění „kamarádi“ nevypadají nejlépe, ale známe přece úsloví - účel světí prostředky!

Do sklizně nám nějaký čas zbývá. Těžko je odhadovat, co provede počasí a co nenasytní živočichové. Proto je podoba, množství a kvalita letošní úrody, jak se mezi lidmi říká, ve hvězdách. Na nich je ledacos, hlavně aby něco bylo na zahrádce!

PS: Mnohokrát jsme slyšeli, jak je spolupráce účinná a přináší velké výsledky. Žel na ni vsadily i pěstitelům nepříznivé a až nepřátelské síly. Přišly totiž přívalové deště a účinně se spojily s výše uvedenými škůdci. Obrázky v médiích nevypadaly vůbec dobře. Máme červenec a již žel je úplně po sklizni úrody.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz