Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Maturant pracující pod Ukrajinkou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Předkládá se příběh mladého českého muže, který se rozhodl vydat se do hor a vydělat si peníze. Jaké okolnosti se na jeho misi vyskytly? Co zažil a s kým a s čím se musel potýkat? A byl rád?

Jistě najdeme pár zajímavých pohledů a výhodných spojitostí. Třeba že oba jsou svobodní a doposud nezadaní. Co se bude dít? Zvědavost zákonitě narůstá a my chceme, aby tajemství bylo co odhaleno.

Článek

Dovedu si představit, jak si někdo dovede představit, o čem by mohly být příští řádky. Poněkud divoký a smyslný obraz by mohl být ještě posílen, když upřesním informaci podle skutečnosti. Maturant se řadí mezi zcela čerstvé držitele maturitního vysvědčení a Ukrajince je asi tak o pět roků více. Leccos se nabízí samo od sebe. O mnoho více tzv. zajímavých pohledů a výhodných spojitostí již zřejmě nenajdeme. Snad že oba jsou svobodní a doposud nezadaní. Zvědavost zákonitě narůstá a my chceme, aby tajemství bylo co nejdříve odhaleno. Nechť se stane.

Jak už se leckdy během života člověka přihodí, realita je nakonec prostší a šedivější než bujná fantazie. Ne ovšem vždy! Když si někoho a/nebo něco příliš barvitě představujeme a nadměrně cosi očekáváme, obvykle býváme posléze nespokojeni, napjati, rozzlobeni a přirozeně též zklamáni. Čeho se dočkáme dnes? Opravdu přijdou na přetřes erotické výjevy a zážitky obou mladých protagonistů?

Maturant se nám představí jednoduše. Je mu 19 let a nastoupil na letní brigádu. Hlavním cílem bylo a je vydělat si určité finanční prostředky. Jsem přesvědčen, že ho můžeme pochválit. V lecčem jde příkladem svým vrstevníkům. Kráčí již o jeho čtvrtou výdělečnou sezónu, jak jsem se od něj osobně dozvěděl. Řada mladých by si řekla, že léto mají pevně spjato s prázdninami, volnem a užíváním. Komu by se chtělo někde pracovat. A ještě za jakých podmínek - teplo, zátěž, stres, pokyny, požadavky na poslušnost, pracovitost, důslednost a přesnost. A vše navíc za málo peněz - podle jejich představ. Tady je potřebné dodat, že mladí lidé mají většinou velmi zkreslené obrazy, kolik by mohli dostat za svou práci, přesněji za své neumění.

Mladého muže jsem zachytil očima během jeho každodenní služby v rozhlehlé hotelové jídelně. Měl za sebou teprve dva dny a vlastně se vzpamatovával z přemíry úkolů, povinností a nároků, jimž byl jako skoro-číšník vystaven. První část složeniny je na místě. Nic hostům neservíroval, pouze odnášel příbory a použité nádobí. Nejen! Než se lidé na jídlo dostaví, on musí absolvovat relativně mnoho úkonů. Třeba prostřít na stoly. Jde o pár snadných kroků. Alespoň na první pohled. Jak se přiznal, myslel, že vše bude snadnější. Příbory musejí ležet na ubrousku s viditelnými hotelovými znaky a emblémy. Nin nesmí nechat ležet nakřivo. Cukr a sůl mají ve svých nádobkách rovněž svoje pevné místo. Pak se na stole nachází větší plechová miska na obaly. První den ji v rychlosti, jakou po něm chtěli, pokládal kamkoli na stůl. A právě tady na scénu vstupuje mladá Ukrajinka. V onom hotelu působí téměř pět sezón. Oč jde?

Za předchozí roky se perfektně naučila, co se žádá, jak má stůl před příchodem rekreantů vypadat, jak se k nim má chovat, jak se správně pohybovat s prázdným a častěji se spíše plným tácem při odnosu nádobí. Mimochodem tu platí, že ač má náklad, přednost má vždy host. Takže rychle zastavit či aspoň zpomalit, vyhnout se, nechat hosta, třeba i čtyřletého, projít. Nebo zvolit jinou uličku. Být připraven/a okamžitě uklidit „nehodu“ / vylitý nápoj, jídlo na zemi, rozbitý hrnek, zvratky aj. /. Jak se nyní leckdo dovtípí, stala se mu Ukrajinka dočasnou nadřízenou. Ne zcela. Na povel má všechny vedoucí směny. Avšak v detailech má průběžné slovo ona. A mladého muže rozhodně nešetřila. Komandování jsem sice neregistroval, ale několikrát mu jasně dala neslovně najevo, jak si ne/má počínat. Takže se opravdu ocitl pod ní a ona nad ním. A může platit výrok, že od ní hodně převzal, stal se poučenější, lepší, zkušenější a připravenější. Sice občas skřípal zuby a v duchu si pomyslel ledacos, ale věděl, že musí zvládnout zadání co nejlépe.

Závěrečným dodatkem je, že odchodem posledního hosta nejde o konečnou. Jednak je zapotřebí osadit správně všechny stoly, aby bylo hotovo na příští působení strávníků. Jednak je hodně práce v zákulisí, tj. za lítačkami. Její výčet nemusíme znát. Je téměř jisté, že tam náš maturant obdrží novou sadu pokynů, rad, upřesnění a doporučení. Jestli něco následuje tam či jinde a možná mimo hotel, je čistě jejich věcí. Spekulovat nesporně můžeme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz