Hlavní obsah
Móda a trendy

Mladá paní přichází na scénu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy / Michal Turek

Mladá paní u političky na obrázku o správnosti oslovení nebudeme pochybovat. Ale v mnoha jiných případech jistě pochybnosti vzniknou.

Některé ženy v honbě za mladistvým zjevem konají různé kroky. Docházejí na cvičení, podstupují různé diety, nakupují si oblečení, jehož vhodnost pro jejich věkovou kategorii již pominula. Nejen!

Článek

Zazní na ulici, v obchodě, při projednávání životní pojistky, před filmovým představením v kině… Kdo se na uvedené oslovení ozve? Je pro vás překvapení, že zareaguje docela hodně žen? Můžeme zde zaznamenat až nekritický postoj části žen, které si navzdory přibývajícím rokům myslí, že oslovení platí právě na ně. Co je dobré ještě vědět?

Některé ženy v honbě za mladistvým zjevem a pocitem v sobě konají různé kroky. Docházejí na cvičení, podstupují různé diety, nakupují si oblečení, jehož aktuálnost a především vhodnost pro jejich věkovou kategorii již pominula, vyhledávají kosmetické salóny, požívají rozličné látky, z nichž u části již bylo prokázáno, že rozhodně nejsou pro jejich organismus přínosem atd. Leckterá podlehne mediální masáži, reklamním trikům a dalším krokům, které její přemýšlení oprostí od dostatečné kritičnosti. Možná u některých bude hrát roli strach podívat se do zrcadla. Jistě, že se ženy do něj dívají. Mnohdy však jen sledují obličej a vlasy. Ano, kráčí asi o nejdůležitější prvek. Image je dnes skoro vším. Jenže jsou i další prvky a navíc by měly dosáhnout určité úrovně a mít celkové sladění.

Zdá se, že muži jsou zde tak trochu diskriminováni. Možná nebudete a ani nemusíte souhlasit, ale oslovení „mladý muži“ se používá opravdu jen pro mladé muže. Nebo jste snad potkali muže, jemuž bylo 40 nebo i 50 let, a někdo ho zmíněným titulem oslovoval? Zatímco u žen jde o běžné oslovení pro kategorii, jež je o 10, 15 a někdy i 20 let dále než právě uvedení muži. Pokud byste se mužů zeptali, zajisté by i oni chtěli být mladými či za ně aspoň být považováni. Jen dodávají, že by si ponechali dnešní příjmy, moc a zkušenosti. Leckomu lichotí, když vypadá na o několik let mladšího, než jakým ve skutečnosti je. Kdyby se zorganizovala celonárodní diskuse, patrně bychom se dozvěděli leccos zajímavého. Jaký protiklad snahám náctiletých se postaršit, aby se dostali na diskotéku, nalili jim, mohli bez předkládání občanského průkazu proklouznout na mládeži nepřístupný film, dostali řidičský průkaz… Někde se proces láme. Na rozdíl od přesného data narozenin a od právního uzákonění, kdy může mladý člověk přijít k volbám, a ohledně jiných důležitých procesů, tady není úplně jasno.

Možná je ve hře / nejen o mladou paní / ještě jiný úhel pohledu. Jak nám oznamují statistiky, posunuje se střední délka života a lidé se dožívají stále vyššího věku. Jak se říká, co platilo včera, dnes už platit nemusí a zítra asi ani nebude. Proč by vlastně člověk v 50 a 60 letech nemohl být považován za mladého? Také někteří vědci se přiklánějí k názoru, že stáří začíná nejdříve po sedmdesátce. Jinou otázkou je, zda by pak existovalo nějaké přechodné období. Možná není úplně správné a bez potíží přejít z mládí hned do stáří, v podstatě by se tak odehrálo během pár desítek hodin. A pak - kolik lidí by se stáří dočkalo? Na druhé straně by však aspoň někteří neumírali jako staří.

Celou oblast ještě komplikuje tzv. kulturní přístup. Má se na mysli, že určitá skupina osob navrhuje a třeba i rozhoduje, co se bude dělat, nosit, používat, oslavovat, říkat, psát atd. Nevěříte? Podívejte se do kanceláří módních tvůrců, autorů a výrobců reklam, majitelů médií ad. Z našeho dnešního pohledu je potíží, když se „společnost rozhodne“ upřednostňovat kult mládí. Poté je zaděláno na řadu komplikací. Vznik a působení ageismu je jedním z nich!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám