Hlavní obsah
Lidé a společnost

Muž po borůvkách

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

My už známe příběh ženy z materiálu - Jak borůvky ovlivní kariéru dítěte. Muž, který ji „následuje“, jede v mnohem vyšších částkách. Jak se k nim dostal? Pomohly mu také borůvky?

Náš muž obdržel podivný vzkaz. Nebyl podepsán a měl se odebrat na zastrčené místo. Nejdřív výzvu zamítnul. Pak o ní přemýšlel a dospěl k názoru - „co by se mi mohlo stát, jsem speciálně vycvičen“.

Článek

Nedávno jsme si připomněli příběh ženy, která sbírala borůvky. Nikoli však pro zábavu a aby si na nich doma pochutnala. Posléze se z ní občas stávala prodávající osoba u silnice - nikoli prodejná. Svého konceptu se přidržela po delší dobu, ač druhá verze by jí přinesla více peněz. A rozhodně dříve. Pochopitelně také určitá rizika. O nich však dnes řeč nebude. Jak jsem tehdy slíbil, vypravíme se za mužem, který ji svým způsobem může tak trochu doplnit.

Jeho cesta se vůbec nezaměřovala na borůvky. Pro nás nemusí být ani zajímavé, jestli by mu chutnaly kuchařské nebo pekařské výtvory z nich. Možná o nich ani nevěděl a po ochutnání by jim podlehl. Z jeho příběhu se jako jasnější věc jeví, že větší slabost měl pro peníze. Kdysi se ne zcela rozumně zadlužil a navíc si založil rodinus jistou paní. Zanedlouho se společně těšili z příchodu dcery na svět. V čem spočívala jeho práce? Její stručné vylíčení je důležité pro pochopenícelého procesu. Nejdříve sloužil v armádě a po splnění závazku z ní odešel. Na vrátnici se naposledy ohlédl, povzdechl si a pomyslel, že skončila jedna etapa života.

Do další vstupoval sice dobře připraven, ale ještě neměl přesné místo a organizaci, kam by nastoupil. Protože v ozbrojených silách nepůsobil na úplně obyčejném místě, poohlížel se po práci v bezpečnostních službách. Nakonec se mu povedlo sehnat pro něj vhodné místo. Zaujal pozici ve sboru ochránců významných osob. Mezi nimi i zahraničních. Postupně se mu dařilo na dvou frontách. Jednak přesvědčil své nadřízené, že výběrem nesáhli někam vedle. Jednak kladně působil na své současné spolubojovníky. Mimochodem - mezi nimi našel pár bývalých vojáků, a tak si mohli společně vyměňovat poznatky a zkušenosti „z dávných bojů“, jak sami říkali. A že bylo o čem hovořit. Jen se nesměli nechat unést natolik, aby podcenili výkon bezpečnostních úkonů.

Vlastně by mohla padnout zmínka o třetím směru, kterým se jevila jeho rodina. Rovněž v ní probíhalo vše, jak mělo. Pouze někdy si manželka stěžovala, že by mohl být častěji doma. Nikdy nemluvil o podrobnostech, ale uváděl, že obsah a charakter práce je, jaký je. Tečka. Náhradou za častou nepřítomnost byla zvýšená pozornost jí a dětem během domácího pobytu. A samozřejmě více peněz, než bývá běžné. Díky nim se v rodině nemuselo úzkostlivě šetřit a počítat.

Stále není jasná souvislost s borůvkami. Společným jmenovatelem jsou finanční prostředky. Paní je získávala poctivým sběrem a pololegálním prodejem. A náš muž? Po nějakém čase obdržel poněkud podivný vzkaz. Nebyl podepsán a měl se odebrat na jemu ne příliš známé a zastrčené místo. Nejdřív výzvu uvnitř sebe zamítnul. Pak o ní přemýšlel a dospěl k názoru - „co by se mi mohlo stát, vždyť jsem speciálně vycvičen“. Po pár dnech pozměnil postoj a vydal se na tajemnou schůzku. Bližší okolnosti znát nemusíme. Dostal návrh. Jeho podstatou bylo, že občas prozradí detaily z procesu ochrany konkrétní osoby, která bude zraněna nebo zabita a vše se navlékne tak, aby na něj nepadlo podezření. Nápad rovnou odmítl. Je loajální služebníkem! Dostal čas na rozmyšlenou.

Jak asi tušíme, po pár týdnech nabídku přijal a díky „bokovce“ si vydělal velké peníze. Jenže počet případů se zvyšoval a s ním též podezření. V řadách bezpečnostních služeb začala čistka. A nijak malá. Smyčka se začala utahovat. Byl podroben speciálnímu a velmi bolestivému výslechu, až se po několika hodinách přiznal. Při „zjišťování“ došlo k těžkým poraněním. Po převozu do nemocnice si ho „kdosi“ našel a umlčel natrvalo. Závěrečná otázka zní - je lepší sbírat a prodávat borůvky?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz