Hlavní obsah
Názory a úvahy

Naše generační vločky a intelektuální převaha

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Profimedia.cz

Mnozí mladí lidé si myslí, jak jsou chytří a jak se vyznají, dokonce by mluvili o intelektuální převaze. Realita je ovšem jiná. Měli by být o hodně skromnější a pokornější a učit se od starších a moudřejších. Třeba z odkazu zesnulého politika.

Starší vnímají jejich slova jako útok, na osobu, chování, práci, dosažené výsledky, zastávanou pozici ad. Čím mladí přispěli k rozvoji a k bohatství státu, že si dovolují tak široce otevírat ústa?

Článek

Abych dosáhl hned na počátku žádoucí jasnosti, upřesním, že generačními vločkami jsou míněny sněhové. Všichni bezezbytku se narodili v současném století. Leccos se o nich říká a mnozí lidé si o nich něco myslí. Mohou se více či méně mýlit, propadat stereotypním názorům, nechat se silně ovlivnit případem v sousedství či článkem na internetu atd., a proto se budu snažit sem vpustit několik faktů.

Před pár měsíci jsem narazil na názor starších náctiletých, kteří o sobě se zvýšeným sebevědomím tvrdili, jak velmi dobře jsou připraveni na život. A že mnoho vědí, znají a zvládají. Uváděli, že sledují zprávy na internetu a jak se vyznají v dění kolem sebe. Jejich slova a výroky se pro mě nestaly překvapením. Mají přehled, vyznají se v pestré nabídce moderních informačních a komunikačních technologií, tak proč by nemohli tak suverénně vystupovat. Jak ovšem z přírody víme, svítí-li slunce, někde se bude nacházet stín. Pokud si odmyslíme reliéf ploché pouštní krajiny.

Za zvýšenou pozornost podle mého pohledu patří další výrok. Kdybych ho měl volně parafrázovat, zněl by - „my jsme o mnoho chytřejší než všechny předchozí generace a než naši rodiče, ti třeba nikdy nesledovali každý den zprávy, a tak skoro nic nevěděli“. Myslím, že uvedené prohlášení leckoho vzruší, nadzvedne a rozzlobí. Vlastně se mu dostává informace, jaký byl a nadále je hlupák. Řekl bych, že máme několik cest, jak by se dalo a mělo pokračovat. Prvním je upozornění majitelům názorů, jak velmi se mýlí. Kam ale jejich další kroky povedou? Ke kritice upozorňujícího jedince? Je možné, že by mohl být tělesně napaden? Bude veřejně odsuzován? Zesměšňován? Asi se můžeme dočkat lecčeho.

Jako druhý směr bych viděl, že si jejich slov a vět nebudeme všímat. Což nepůjde úplně snadno, neboť je jako starší budeme vnímat jako útok, třeba na naši osobu, chování, práci, dosažené výsledky, zastávanou pozici, na naše zkušenosti. Kdo by byl rád obětí útočení? Navíc by asi byl přesvědčen, že pravda se nalézá na jeho straně. Stačí si položit jedinou větu s otazníkem na konci - čím mladí přispěli k rozvoji a k bohatství státu, že si mohou dovolit tak široce otevírat ústa?

Doposud zmíněné poznámky se nyní pokusím konfrontovat se závěry průzkumu, který nedávno proběhl v ČR. Týkal se velmi důležité oblasti života člověka. Mám na mysli - finanční gramotnost. Jeho závěry vůbec nepotvrzují tzv. chytrost náctiletých a ani jejich starších kolegů. Žel lze tvrdit, že znalosti o finančních prvcích, procesech a skutečnostech jsou aktuálně velmi nízké. Tady však zpráva nekončí. Má ještě jednu zápornou složku. Zní - za posledních asi dvacet let nedošlo ke zlepšení! Navzdory řadě nepříznivých dějství v naší zemi a v okolních státech a ve světě jako celku! Navzdory výuce matematiky a přestože na části ZŠ byly uskutečněny pokusy o aplikaci a včlenění finanční gramotnosti do ŠVP.

Aby bylo časově jasno, předložený závěr průzkumu se týkal mladých lidí v pásmu nad 24 roků, tj. o osm let starších než studenti v tzv. chytré třídě. Na základě uplatnění logiky mi vychází, že zkoumaní buď leccos ze své původní chytrosti zapomněli, neboť třeba řešili důležitější záležitosti a/nebo že jejich mladší generační souputníci jsou tak hloupí, že si svůj handicap vůbec neuvědomují. Pamatujme, jak si opravdu vzdělaní uvědomují, jak málo vědí! Možná bychom našli i jiná vysvětlení. Vzhledem k významu zjištění se sem brzo vrátím.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz