Hlavní obsah
Názory a úvahy

Odpočinek na dovolené

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Patocka Otakar

Odpočinek na dovolené si leckdo představuje právě vleže. Mohli bychom ho sice kritizovat, ale nevíme, jestli pracuje v třísměnném provozu, dlouho stojí na vlastních nohách atd. Každý ať se rozhodne podle svých potřeb, ale nemá nikomu překážet.

Někteří lidé v průběhu volných dnů myslí na úkoly a dění v práci, že si ani neodpočinou. Je otázka, zda opravdu chtějí. Nebo snad musejí? Někoho obsah práce natolik baví, že se snaží být v kontaktu.

Článek

Pravděpodobně rychle a bez větších potíží se lidé shodnou na konstatování, že hlavním cílem dovolené je odpočinek. Zejména od každodenních zatěžujících procesů, kdy často upadají do stresů, dále od námahy spojené s plněním úkolů na pracovišti a od dalších jevů a dějství, jež nám více či méně komplikují život. Což si někdy činíme sami. Jindy jiní nám a také my jim.

Slovní shoda je ovšem snazší než praktické naplnění poslání rekreace. Mnohým osobám se totiž výše uvedenou metu nedaří naplňovat. Jedny neumějí a druhé nemohou. Pomiňme nyní osobní důvody jako například špatné pocity po nehezkém vysvědčení ratolestí nebo nešťastná událost v rodině. Stranou nechme i „společenské“ příčiny jako vytunelované banky, pád našich akcií nebo „špatné“ zprávy ze světa politiky. Příčinou nekvalitního prožívání až zkažení dovolené kromě našich postojů bývá zaměstnání.

Někteří lidé totiž v průběhu volných dnů více či méně myslí na úkoly a dění v práci, že si ani neodpočinou. Je na stole otázka, zda opravdu chtějí. Nebo snad musejí? Někoho obsah práce natolik baví, že je nebo se aspoň snaží být stále v kontaktu. Aktuální dopady nejsou u nich tak negativní. Hůře jsou na tom ti, kdo se o úkoly a o jejich plnění starat musejí. Buď je k daným směrem vede nadřízený a/nebo pocit jejich vysoké osobní odpovědnosti a nepostradatelnosti. Další prožívají napětí ze zpoždění zaviněného vlastní osobou a z navazujících těžkostí. Lehko nebývá ani jedincům, s jejichž pracovními prostředky a pomůckami budou v rámci zastupování ve funkci „hospodařit“ jiní. Už vidí, jaký nepořádek udělají ostatní na jejich počítači, jak jim znečistí pracovní místo, zašantročí nářadí, vyhodí něco důležitého, nezalijí květinky… Další by mohli povídat o obavách a strachu, zda jejich pracoviště vůbec ještě bude po návratu existovat, jak se bude postupovat s případným stěhováním atd. V uvedených případech o velkou kvalitu prožití plánovaného času oddechu asi nepůjde.

V této souvislosti se ptejme, zda má cenu jít na dovolenou a trápit se, co se děje v zaměstnání. Ukazuje se, že například také od boku nastřelený či administrativně přidělený termín dovolené nemusí být vždy optimální cestou. Naštěstí se řešení rýsuje. I když jsme takřka celý rok v jednom kole a honíme termíny, počty, tabulky, papíry, věci a spoustu dalších záležitostí, měli bychom si najít aspoň chvilku a rozumně si probrat, kdy si dovolenou vezmeme a především co od ní očekáváme. Je smutné, když se na ni člověk tolik těší a pak zklame nejen sebe, ale otráví draze zaplacený pobyt i ostatním členům rodiny, případně i spolurekreantům. Možná i vy jste narazili na kritika, výrobce stížnosti a věčného nespokojence, který obcházel osoby kolem sebe a sděloval jim svoje tmavé vidění světa. Lze si ho vyslechnout jako zpestření pobytu, ale pokud vás zásobuje několik dní po sobě a ještě třeba během stolování…

Poté je možné uvažovat v kategoriích jako „pobyt za všechny prachy“, „dovolená nás opravdu vyšla draze“ a jim blízké, aniž bychom museli nutně na mysli mít právě peníze. Pokusme se věnovat sféře odpočinku na dovolené dostatek času a pozornosti, nejlépe už dopředu. Kdo zde projeví více nápaditosti - třeba jako dítě - a současně i rozumnosti - jako pravý dospělý, zpravidla dopadne lépe než jedinec, který tak neučiní.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz