Hlavní obsah
Rodina a děti

Procesy před kalbou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Zajisté je potřebné pro její průběh sehnat peníze. Což bývá problém. Ne však pro každého. Objevuje se atraktivní možnost, jak náctiletý může zapůsobit a zapsat si známé kladné body.

Hodně se psychologie propisuje do prožívání, myšlení a chování dětí, jichž by se kalba mohla týkat. Máme následující otázky. Budu na kalbu pozván? Jsem dostatečně oblíben/á, abych přizvání obdržel/a?

Článek

Souhlasím dopředu s námitkou, že dnešní písemná zastávka měla být předložena jako první, aby se šlo hezky časově v řadě. Nicméně jsem si dovolil využít zvyklosti a postupu části autorů a autorek větších literárních útvarů, kteří různě přeskakují v čase. Úplnou pravdou je, že po dopsání Bezva kalby náctiletých mě napadlo se zamyslet nad dobou, kterou bychom mohli označit jako - příprava na kalbu. Důvodem je, že se zde ukazuje dost záležitostí, o kterých nebude chybou více vědět. Na co můžeme narazit?

Zajisté je potřebné pro její průběh sehnat peníze. Což bývá problém. Ne však pro každého. Objevuje se atraktivní možnost, jak náctiletý může zapůsobit a zapsat si známé kladné body. Schrastí potřebné bankovky a může vyrazit na výlet za obstaráním potřebných propriet. Dále se musí zajistit „vhodné“ místo a potřebný „materiál“. Slova v uvozovkách zajisté vyvolají příslušné představy. Ovšem o míře vhodnosti by se dalo dále diskutovat. Je jím byt rodičů? Kolik se hodí prostoru? Mají ho dost? Je výhodnější kalit ve vilce, která je obehnána vysokým plotem? A co znamená a přinese volba domku, který stojí na konci satelitní části města? Posezení s pitím kolem bazénu vypadá přitažlivě, zejména po setmění s tlumeným osvětlením. Příležitost k výzvě zaplavat si bez jakéhokoli textilu se ocitá tak blízko… Krásné zážitky na obzoru. Někdy nezapomenutelné. Ovšem ne pokaždé z pozitivního důvodu.

Při bližším pohledu zjistíme, že se zde nachází několik poloh a etap. O potřebě sehnat peníze jsem se již zmínil. Jak pro někoho nebude překvapení, část nebo všechny si jistá skupina dětí opatří ne zrovna správným způsobem. Mám na mysli, že je prostě zcizí svým rodičům, někdy „přijde na řadu“ babička či dědeček, leckdy též teta se strýcem. U části můžeme být svědky, že jim vylíčí smyšlené potíže, do kterých se dostali, aby něco z jejich finančních prostředků získali. Třeba jak někdo něco ve třídě rozbil a oni se musejí skládat, poněvadž se nevyšetřilo, kdo průšvih zavinil. A nyní vše dopadlo na děti a žáci a žákyně mají škodu zaplatit. Stěžují si na nepřípustnost kolektivního trestání. Dospělým se cosi ustrne v mysli a předají jistou částku, aby se potomek nedostal do potíží a aby ostatní neřekli… Kupříkladu že trhá partu. Pochopitelně čestnější a přínosnější by bylo si na zábavnou akci vydělat. Nebo také ušetřit z předchozích drobných obdarování. Jistě by neškodilo projít varovnou zkušeností, zda si na svoji zábavu dokážu peníze poctivě obstarat. O jídle, oblečení, světle a teple ani nemluvím a nepíšu. Tuším, že bych kladl na netrénovanou mladou generaci příliš vysoké požadavky.

V předchozím odstavci jsme mohli sledovat působení psychologických mechanismů a zákonů, což se promítá do procesů jako vymýšlení, manipulace, lhaní, podvádění, uvádění v omyl a jim blízké jevy. Ještě více se psychologie propisuje do prožívání, myšlení a chování dětí, jichž by se kalba mohla týkat. Více jasnosti jim nebo naopak nám přinesou následující otázky. Budu na kalbu pozván? Jsem dostatečně oblíben/á, abych přizvání obdržel/a? Jestli se nějakou dobu nic neděje, jak si mám dění vysvětlit? Akce se odkládá? Organizátoři se vzdali? Ale proč? Co se děje? Hrozí nějaké nebezpečí? Nechtějí mě tam? Něco se změnilo? Kupříkladu rodiče neodjedou na plánovanou pracovní cestu a původně slíbený prázdný byt není k mání? Někdo se zalekl? Dospělí na něj zatlačili? Musel se přiznat? Hledá se nová lokace? Zhoršil se pořadatelům natolik školní prospěch, že dostali pověstný nůž na krk a jsou nuceni sekat dobrotu? Čtoucí jsou laskavě vyzváni, aby popřemýšleli nad možnými odpověďmi. Zanedlouho se u kalby ještě sejdeme. Nikoli na ní. I když…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz