Hlavní obsah
Názory a úvahy

Se zbraní do školy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Kdyby někdo přišel do ZŠ se zbraní do školy a věc byla zjištěna, možná by se událost vyřešila na vedení ZŠ. Ale klidně by se mohlo stát, že budou povoláni policisté. A třeba ozbrojení!

Leckoho zřejmě zaujala poměrně čerstvá zpráva z USA. Ve státě Tennessee byl schválen zákon, který povoluje učiteli mít u sebe pistoli během výuky. Jak tam proces běží? A co ne/bude u nás?

Článek

Ano, občas se v ní objeví. Jako třeba nedávno na tablu absolventů jedné blíže neuvedené školy. Zajisté se jedná o nevhodný způsob. Zejména po pražské střelbě v prosinci loňského roku. Sami svůj zbraňový nevkus neodhalili? Nikdo z dospělých o jejich počinu dopředu nevěděl? Chtěli sami a úmyslně provokovat své okolí a celou republiku? Mysleli na pocity pozůstalých?

Žel se do školního prostředí dostanou i „živé“ kousky, tj. skutečné a od nichž může hrozit něco nebezpečného. Kdybych se měl zamyslet a zavzpomínat, co jsem viděl a zaslechl, pak by šlo o dřevěné meče a nože, umělohmotnou pistoli, skutečné kovové nože. Jako zbraň ale mohou vystupovat další předměty, které bývají součástí vyučování. Za jistých okolností jde především o kružítko, ale nepodceňoval bych ani pravítko, zejména pak jeho „kolegu“ trojúhelník. Zbraní je třeba zeměpisný atlas a též sama taška či batoh. Nebo jste snad neslyšeli, jak nějaký pobuda ve snaze si sáhnout na slečnu dostal ránu kabelkou, až zkoprněl a v útoku ustal?

Leckoho zřejmě zaujala poměrně čerstvá zpráva z USA. Ve státě Tennessee byl schválen zákon, který povoluje učiteli mít u sebe pistoli během výuky. S ohledem na nějakou znalost tamějších podmínek pro mě nešlo o překvapení. Naopak jsem udiven, že velmi podobné legislativní opatření má přibližně polovina státu americké federace. Nevím, jestli se zmíněná cesta stane inspirací pro středoevropský prostor. Vše je možné, když už zde máme návykové látky, loupežná přepadení, bankovní podvody, prostituci, reklamu ad., jak ve své knize na jaře 1990 po stáži v USA z roku 1989 předpověděl spisovatel a dočasný ministr vnitra Radek John. Jak tam proces dnes běží? A co ne/bude u nás?

Co bude dobré o aktu v USA vědět. Smyslem úpravy je, že přece se musí najít někdo, kdo se postaví tzv. špatné osobě, zlému člověku. Popsanému požadavku jistě rozumíme. Jako zajímavé se mi jeví, že pistoli kromě učitele mohou mít i další dospělí, jmenovitě školník, kuchařka a také školní psycholog. U něj bych ji moc nečekal, ale po napadení a usmrcení psychiatra studentem / viz známý pražský případ s mačetou /, se poznatkově posouvám a chápu.

Jít se zbraní do školy a mít ji během výuky samozřejmě nebude snadné a automatické. Držitel/ka se musí podrobit lékařskému vyšetření a absolvovat specializovaný kurz v délce 42 hodin. Jinak by se dalo napsat, že musí vyhovět řadě podmínek a nároků. Což vidím jako správné. Pro někoho je motivačním dodatkem fakt, že za nošení pistole jedinec obdrží příplatek. Ano, musel vykonat leccos navíc a nosit zbraň není vždy jen příjemné, jak dosvědčí praktici. A nejde pouze o element, že trochu překáží.

Na závěr mě napadá několik otázek a problematických bodů. Píše se o pistoli ve třídě. Jak bude dění probíhat na chodbě? Smí si učitel pistoli vzít do kabinetu? A do prostor WC? Vždyť i tam může dojít k napadení. Je zakázáno ji mít v tělocvičně. Tady vidím výzvu a příležitost pro zlosyna - běž tam a vykonej svoje „svaté dílo“ v příznivých podmínkách. Má s ní během výkladu chodit po třídě tak, aby ji měl na dosah? A dokonce aby byla všem viditelná? Jak mu pomůže, kdyby se útočník začal dobývat do dveří, učitel stál někde vzadu a pistoli měl / třeba i kvůli riziku odběru žákem zamčenou! / ve stolku kupříkladu 10 metrů od sebe? A ze zkušenosti dodám, že leckdo si s ní bude podvědomě hrát a nechtěně vystřelí. Případů se stalo dost i v naší zemi. Vojáci, policisté a myslivci by mohli vyprávět - kdyby mohli!

U nás v Čechách si se zvýšenou pravděpodobností na podobný zákon dlouho počkáme. Mezitím do školy i přes vylepšování kontroly na vstupu proniknou další „borci a borkyně“. Ke střelbě nemusí dojít. Jak jsem si nedávno přečetl, kdo umí perfektně zacházet s nožem, dosáhne v krátké době a bez hluku taktéž „hodnotného díla“. Ostatní možnosti nebudu prozrazovat, abych nebyl řešen jako návodce. Žel platí i zde - co není, může být.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz