Hlavní obsah
Lidé a společnost

Solidní člověk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Solidní člověk by leckomu mohl dát směr v jeho hledání cesty, třeba i životní. Jen bychom si měli dát pozor, je-li vše kolem něj v pořádku. Řada lidí by mohla předložit varovné případy.

Sešly se starší paní při probírání jistého pána. Na paškál se dostanou podklady, jak kdysi působil v zaměstnání, jak se choval k manželce, že se podílel na výchově dětí apod. Prostě solidní člověk.

Článek

Hovořily o něm nedávno tři starší paní, které čekaly na nejmenovaném místě na příjezd spoje, který je měl dopravit do nedalekého městečka. Již včera se domluvily, v jaký čas se sejdou, aby se společně vydaly prozkoumat, co je nového v OC. Kdysi měly z jeho návštěvy strach. Velké prostory, nadměrný počet lidí, pestrá nabídka zboží a služeb, až zrak přecházel a uši brněly. Jak se v něm jako pravé vesničanky mají vyznat? Jenže přitažlivost byla veliká. Vždyť za dob mládí nic tak pozoruhodného neviděly! A do pražského Prioru či do Máje bylo ze vsi moc daleko. Přece si nenechají ujít velkou příležitost k podívané. Postupně se s areálem seznámily a nyní se v něm již docela dobře vyznají. Možná skoro jako doma?

Jak už bývá jejich zvykem, je otázkou zda dobrým či jiným, probíraly osoby ve svém blízkém i vzdálenějším okolí. Jako kdyby působily ve funkcích personalistů a měly za úkol sehnat vhodné kandidáty na určité profesní pozice. Jejich vyjádření nemělo sice úroveň uvedené pracovní pozice, ale z používaných vět bylo nabíledni, že „mají jasno“. Právě, tady se leckdy rýsuje potíž. Leckdo si myslí - a dokonce je přesvědčen, jak jisté oblasti rozumí, ale kdyby se jí věnoval detailněji, vyjde najevo, že si počíná spíše slabě. Podle oka skutečného odborníka postupuje velmi amatérsky.

Vzniká velmi aktuální dotaz. Má ho snad někdo upozornit? V popisovaném případě se tak nestalo. Ženy byly natolik „dobrými“ kamarádkami, že si nechtěly svoje vzájemné vztahy „kazit“ zatahováním pravdy. Asi by se poškorpily. Proč si znehodnocovat svůj hezký den a setkání. Vždyť se jich s ohledem na vyšší věk nemusí odehrát příliš mnoho! Proto bude lepší a rozumnější přikyvovat a poslouchat. Obojí může vystupovat jako znamení souhlasu.

Jak se dostaneme k nadpisu? Poměrně jednoduše. Uvedené vyjádření zazní při probírání jistého pána. Tak se na paškál dostanou podklady, jak kdysi působil v zaměstnání, jak se choval k manželce, že se podílel na výchově dětí apod. Jak jedna žena dodala - „co vám budu, holky, povídat, prostě to je solidní člověk“. Myslím, že kdyby někdo pátral po dalších podrobnostech, celkový obraz by se mohl posunout a tím pozměnit. Někdy k lepšímu, jindy k horšímu. Jenom připomenu známou pravdu - jak se někde objeví člověk, nastávají jako obvykle komplikace. K oné tezi přidáme mnohokrát ověřený fakt, že kdo se pohrouží do vybrané oblasti, spíše dříve než později zjistí, že je o dost košatější a složitější, než si původně myslel. Pomohl by nám poznatek, že solidní člověk by leckomu mohl dát směr v jeho hledání cesty, třeba i životní. Jen bychom si měli dát pozor, je-li vše kolem něj v pořádku. Leccos se může pouze zdát. Řada lidí by mohla předložit varovné případy. Dost se tu hodí pojmy jako - zbyly oči pro pláč, uvedení v omyl, manipulace, lest, podvod aj.

Kupříkladu by si ženy měly uvědomit, že probíraného pána sice znaly, leccos se dozvěděly, ale netrávily s ním tolik moc času, aby věděly opravdu hodně. Protiargumentem nám budiž poznání, že ani o jedinci, s nímž několik let žijeme ve společné domácnosti, nemůžeme sdělit, že ho známe skutečně velmi dobře. O dané problematice jsem se již dříve rozepsal. Namátkou připomenu otázky jako - „o co přesně se zajímá?“, „jaké má politické preference?“, „jaká hudba ho nejvíce přitahuje a potěší?“, „o čem všem sní?“, „jaké prožívá pocity v různých situacích?“ aj. V pokládání dotazů by se dalo nějakou chvíli pokračovat. Máme jistotu v odpovědích?

V neposlední řadě platí, že pro solidního člověka by měla existovat poměrně jasná kritéria. Od expertů na duševní procesy lidí bychom se jich dozvěděli hned několik. Zpravidla je řadí do několika skupin a v části z nich se snaží o jejich početní zachycení. Vysvětlování jejich postupu by pro ženy na cestě do OC bylo nad jejich duševní možnosti, aniž bych je podceňoval. Nejspíše se s uvedeným typem profesního hodnocení nesetkaly. A navíc právě nyní nemají čas se „zdržovat nějakými blbostmi“. Vždyť je před nimi zážitek bytí v OC. Ale stejně se ten pán solidní… Když nic jiného, aspoň jim pomohl ukrátit čas čekání.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz