Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ukrajinci v zákulisí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Ukrajince si spojujeme především s tzv. nižšími pracemi. Pohled do zákulisí nám naznačí, že se situace začíná měnit. Jak ji budeme vnímat? Co se dozvíme o nich a o sobě?

Po dvou letech - přibližně od první části aktuálního roku - je tu velmi kladná zpráva - zaměstnaní a pracující Ukrajinci na daních poprvé státu odevzdali více, než kolik zaplatil na dávkách pro ně.

Článek

Nedivil bych se, pokud by někoho napadlo, že příští řádky budou pojednávat o poněkud skrytých, tj. zákulisních aktivitách, z nichž část by bylo možné a snad také správně označit jako mafiánské. Konečně, dost se o nich za minulé tři desetiletky již psalo a hovořilo. I když nejsou navenek / moc / vidět, asi nejznámější je tzv. výpalné, které jsou nuceni platit někteří podnikatelé a dále tzv. odběr části výplaty cizinců z oné velké země, když ji vezou či odesílají domů, aby si tamější jejich příbuzné osoby mohly trochu polepšit. Jde především o věc příslušných orgánů, do níž se nebudu plést. Rozhodně však nejde o příjemnou oblast.

Jakým směrem se vydáme? Co lze označit jako jiné počínání Ukrajinců v zákulisí? Vyjdeme z obecně rozšířeného a vytrvale rozšiřovaného názoru, že pobyt uprchlíků stojí náš stát velké peníze. Jistě můžeme souhlasit, ale předkládám doporučení, abychom si zde zjistili více informací. A přirozeně by měly být čerpány z důvěryhodných a spolehlivých zdrojů. Pak budeme mít možnost se na jevy a procesy a na jejich výsledky dívat věcně a spravedlivě, což bude nejlepší. Je ovšem potřebné upozornit na docela známé psychologické děje, jejichž podstatou je, že člověk je konkrétně zaměřen a informace podporující jeho směr se mu hodí, vítá je a sbírá. Leckdy sám šíří. Jiný jejich druh ale odmítá, přehlíží, zpochybňuje a útočí na něj. Stejně tak se děje kolem pobytu Ukrajinců v naší zemi. Tak se zde drobet porozhlédněme. Dozvíme se cosi o nich a zároveň o sobě…

Ano, jistě na jejich život v ČR bylo vynaloženo hodně - nejen státních - finančních prostředků. Nevím, jestli se na ně již tehdy před více než dvěma roky příslušní činitelé dívali jako na investici. Pokud uvedené myšlenky měli, zajisté nepočítali, že se jim za týden nebo za měsíc vrátí, jak se běžně v ekonomických procesech počítá a předpokládá. Nicméně uběhla řada dnů od jejich příchodu a přibližně od první části aktuálního roku je možné prezentovat velmi kladnou zprávu. Zní, že zaměstnaní a pracující Ukrajinci na příslušných daních poprvé státu odevzdali více, než kolik on zaplatil na podpůrných dávkách. Obchodně by se dalo napsat, že se našemu společenství začali vyplácet. Pomyslná i skutečná investice se začíná vracet. Leckdo by si mohl oddechnout a třeba také slavit.

Neměli bychom však vidět pouze ekonomický rozměr, ačkoli vyčíslené údaje jsou tzv. hezké. Je zde též řada individuálních, emocionálních, sociálních a dalších nitek a propojení, která přinesla cosi užitečného, byť někdy i problematického. Jinak by se dalo napsat, že jejich pobyt u nás potvrzuje známé zjištění - jakmile se někde objeví člověk, jako obvykle nastávají komplikace. Jistě můžeme mít na mysli jazykovou bariéru a nějaké kulturní a další odlišnosti. Nejde pouze o ně.

V dané souvislosti bych rád upozornil na nejméně dvě zajímavé záležitosti. První je, že je v našem českém zájmu, abychom jim nepřekáželi vykonávat více kvalifikovanou práci, než se dnes děje. Pak mají reálnou šanci si více vydělat, tím pádem být méně závislí na státních dávkách a ještě odvedou větší obnos do státní pokladny. Ukazuje se, že tzv. finanční řeč je poměrně jasná a fakta nejde moc zkreslit a zpochybnit. No, výjimky se najdou, zejména pokud se do věci obují demagogové. A že jich část je „šikovná“ a „výmluvná“. Ke druhé položce bych se rád dostal v příštích dnech.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz