Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ukrajinské vlajky - kde všude je najdeme?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Ukrajinské vlajky - že se s nimi setkáme na demonstracích proti napadení ze strany Ruska, není divné. Jenže jsou další místa, kde na ně narazíme. Jde o správný směr? Kdo je tam chce? Jsou nějaké rozumné hranice?

Vyjeli z lesa a zanedlouho narazili na příjemně vypadající hospůdku. Tady se zastavíme. Zastavili a sesedli, kola zajistili a vstoupili dovnitř. Interiéru vévodila velká ukrajinská vlajka. A…

Článek

Jistěže se s nimi za poslední měsíce setkáváme docela často. Mnohem častěji než dříve. Uvedená zpráva má svou logiku. Ukrajina byla napadena a naše země je na straně části světa, který ji chápe a aktivně pomáhá. Staví se do skupiny přátel. Pak se nemůžeme divit, že se s ukrajinskými vlajkami a dalšími symboly hojně setkáváme, byť se tak neděje na pověstném každém kroku.

Rád bych se podělil o konkrétní příklady, na něž jsem při různých setkáních s lidmi narazil. Jako první se představí můj vrstevník. Na jeho názory a informace se mohu ve vysokém procentu spolehnout. S ohledem na svůj vyšší věk pociťuje určitý pokles kondice v tělesné a duševní rovině, a tak se rozhodl, že si pořídí jízdní kolo. Není dnes úplně podstatné, jestli sám šlape nebo si při vyjížďce nechá více či méně pomáhat něčím jiným. Po řadě uražených kilometrů, které absolvoval spolu se svou manželkou, se v hlavě objevil nápad, že si zaslouží občerstvení. Vyjeli z lesa a zanedlouho narazili na příjemně vypadající hospůdku. Tady se zastavíme, naskočilo jim oběma v mysli skoro současně, jak byli za léta společného žití na sebe napojeni. Zastavili a sesedli, kola zajistili a vstoupili dovnitř. Interiéru vévodila velká ukrajinská vlajka. Pochopitelně ji nepotřebují, aby se zde na chvíli zastavili. Navíc patří mezi vyznavače známého životního jevu a hesla - „čeho je moc, toho je příliš“. Ano, celou situaci chápou, pomáhat a podporovat je třeba, ale zdobit hospody, restaurace a veřejné budovy vlajkami cizích zemí? A nejde náhodou o porušení předpisu či dokonce zákona o jejich vyvěšování? Tady si není jistý, ale patrně podá podnět k přešetření. Kdysi se bavil se sousedem, který působí v jednom z místních zastupitelstev a tvrdil mu, že byly nějaké problémy při obecní společenské akci. A samotná návštěva? Pokažený dojem z místa, náhlé zmizení hladu a chuti na jídlo a pití, návrat ke kolu a cesta k jinému občerstvovacímu bodu. Tam se jim již podařilo dosáhnout - z jejich pohledu - úspěchu.

O pár dnů později jsem potkal jiného známého.Také on má moji důvěru. Svěřil se mi, že nedávno navštívil jistý úřad, o němž se v posledních týdnech hodně hovoří, ale nechce ho prozrazovat, aby „se něco nestalo“. Současně dodává - „víme, jak nebezpečné procesy dnes probíhají, že?“. Snažil jsem se ho ponouknout, aby se více rozhovořil, avšak směrem k identifikaci pouze mávl rukou. Podstatou jeho sdělení bylo, že cosi žádal po místní úřednici. Jenže se mu zdálo, že jí práce moc dlouho trvala. Projevoval nervozitu, nedokázal se úplně zvládnout a ptal, proč ještě pořád nenalezla podklady. Jak zněla její odpověď? Následuje ne zcela přesná reprodukce: „Milý pane, to je těžké, jednak tu máme starou techniku, i moje děti doma a ve škole mají lepší, prostě stát nemá peníze na rychlejší, navíc nás zdržuje ta Ukrajina. Pán údivem pozvedl obočí. Tady? Na úřadu? Nejde o nějakou pitomost? A paní po pohledu na jeho svraštělé čelo dopoví: vy to nevidíte, ale nám po najetí na potřebné soubory se nejdříve skoro na minutu zobrazí ukrajinská vlajka, po ní následuje příběh nějakého jejich válečného hrdiny a po něm ještě jeden. Já vím, že si země a její lidi zaslouží úctu a respekt, ale nás to moc zdržuje v práci. Ale komu to můžeme říct?

Vyslechnuté mě docela překvapilo. Nemohu s naprostou jistotou tvrdit, že jde o dokonale prověřená fakta. Já jsem se přesvědčil, že jim mohu věřit. Možná se někdo ozve s podobnou zkušeností a poznáním. Třeba se nám dostane nějakého oficiálního postoje a prohlášení. Svého času se bojovalo proti kuřákům, kteří ztráceli minuty z pracovní doby. Po schválení užitečného zákona že by se našel nový odběrač času? Nevím. Snad bude s / i cizími / vlajkami jasněji.

P.S.: Nechal jsem fantazii chvíli pracovat. Co kdyby si ji umístil soukromý zemědělec na svůj traktor? Nebo kdyby ji vyvěsil ve výběhu pro své stádo? A jak by se vyjímala v klubovně nějakého zájmového sdružení? Jestliže se objevily během fotbalového utkání na Letné, je dění v pořádku, byť je třeba se zamyslet nad jejich převahou nad českými. Jistě si dovedeme představit další vhodná i nevhodná místa, kde by se mohly objevit…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz