Hlavní obsah
Lidé a společnost

Už jste byli na borůvkách?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Na vrcholcích pohoří se prý borůvky nenacházejí. Moje zkušenost je jiná. Kdo si po borůvkové sezóně vyjede do Krkonoš, jistě je tam najde a pochutná si na nich. Jen musí postupovat šetrně k přírodě. Je přece v KRNAP.

Máme před sebou další borůvkový dílek. U jedné paní se objeví docela velký pes a rychle se přibližuje… V jiném případě hráli významnou roli komáři. A co dalšího se ještě stane?

Článek

K borůvkovému zamyšlení mě nedávno inspirovalo pár poznámek jedné kolegyně. Kdybych je měl volně shrnout, tak na počátku stál úmysl si jich pár natrhat. Pokud se představa podaří naplnit, pak se uvidí, jak s nimi bude naloženo. Jak víme, cest se rýsuje několik.

Například mohou být posypány cukrem, ať již je rozmačkáme či ponecháme celé. Za druhé se ocitnou v kynutém knedlíku, kde ovšem poměrně často vlivem nadmíry cukru a skořice přijdou o svou původní chuť. Ale kdo by tak uvažoval, že? Za třetí plody vytvoří náplň buchty. Čtvrtou verzí je chutný borůvkový koláč. Jako páté člověka napadne, že se jimi ozdobí dort a jemu podobné výtvory. Šestý si je usuší, poněvadž dobře ví, na jaký typ potíží se hodí.

Podnětem k výpravě za borůvkami se stal nejen obraz pochutiny, ale v pozadí se objevila také zpráva, že opravdu rostou. Samotné provedení ovšem již tak snadné nebylo. Než se výprava uskutečnila, uběhlo pár dnů. Zřejmě více lidí dostalo stejný nápad a mělo velmi podobné chutě. Na místě, kde se dříve borůvky nacházely, na ženu a její společnici čekaly už jen očesané keříky. Občas drobný tmavý bobek. Nějaký zlosyn je předběhl! A zachoval se hanebně, neboť jim nic nenechal. Co si počneme?

Naštěstí měly myšlenku vyjít o kus výše do strání. Jejich kvalitativně nikoli vysoký výkon byl odměněn v podobě odhalení menší borůvkové plantáže. Jak ale víme, vždy je něco za něco. Tady se stalo, že ženy desítky minut stály v kopci, což v součtu s častým ohýbáním a narovnáváním, přičemž bylo nutné udržovat rovnováhu, přispělo k poměrně velkému tělesnému vyčerpání. A jak se dalo očekávat, svaly a další části těla o sobě dávaly vědět již ve stráni a ještě silněji se dělo později. Ne snad že by bolel celý člověk, jak se mezi lidmi říká, ale dozvuky byly více než patrné. Sedavé zaměstnání bylo aktuálně vítáno.

Příběh oné ženy mě inspiroval k několika vzpomínkám. Zdá se, že borůvky a zážitky k sobě do určité míry patří. Jak vypadá první? Paní se vypravila do lesa časně ráno, než bude velké teplo a než dorazí případní další zájemci a hlavně zájemkyně. Narazila na dobré místo, ranní ztuhlost těla brzo zmizela a práce jí šla docela od ruky. Náhle zaslechne jakýsi šum a praskot. Kousek od ní se objeví docela velký pes a rychle se přibližuje právě k ní - ke sbírající osobě. Logicky má pro strach uděláno. Co může člověk vědět, jaké procesy se odehrají v psí hlavě. Až přibližně po pěti minutách se objevil starší pán, který na něj zavolal a pes naštěstí poslechl. S ohledem na věk mu nestačil. Možná ani nepředpokládal, že by se někdo tak brzo po ránu mohl v lesním porostu vyskytovat. Zároveň platí, že by měl vědět, že volné pobíhání psů po lese není dovoleno.

V jiném případě hráli významnou roli komáři. Jakmile zjistili, že je nablízku tzv. vhodný objekt, vyrozuměli své kamarády a pustili se do hodování. Kdo by na daném místě rád pracoval? Sbírat chutné plody a zároveň po sobě tleskat není moc příjemné. A navíc sběr zdržuje.

Máme před sebou další borůvkový dílek. Jeho podobou je setkání se spolužačkou. Práce je přerušena, vždyť se tak dlouho neviděly. Hned se vzpomíná, jak kdysi ve dvou či ve třech někam vyrážely. Ne do lesa. Šlo o diskotéky, kavárny, kina, divadla, výstavy. Pak se vdaly a skoro vše skončilo. Nyní sbírají borůvky do knedlíků, aby ušetřily za maso na obvyklé víkendové řízky. Mají si moc co vyprávět. Snad něco do bančiček přibyde…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz