Hlavní obsah
Lidé a společnost

Už se zase kalí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Dnes předkládám čtvtý díl malého zamyšlení nad počínáním mládeže, většinou se bude odehrávat někdy vskrytu, aby na ně nebylo vidět. A možná ani sami na sebe nebudou chtít moc koukat, nebo spíše nebýt sledováni. Prostě přítmí se hodí.

Máme obsah dění. Na první pohled by se zdálo, že půjde o pití alkoholu. Určitě. Ovšem je užitečné si povšimnout psychologické stránky. Jaké souvislosti se ukazují? Pije se totiž z vícero důvodů.

Článek

Máme za sebou tři krátké procházky kolem kalení. Každý již samozřejmě ví, že o vodu a o ocel rozhodně nepůjde. Tím méně o ušlechtilou. Pozor - na druhé straně může platit, že se mladý člověk docela dost spálí a choutky ho přejdou. Možná na vždy. Nebo také jen na kratší či delší dobu, než mu otrne a on začne shánět podklady na příští akci.

Dnes je již poučenější a nezřídka bývá přesvědčen, že získal dost zkušeností, aby se vyvaroval negativních projevů a dopadů. Ale dejme si ruku na srdce - opravdu dokáže odolat tlaku vrstevníků a vrstevnic? Jejich nabídky zní leckdy lákavě a představa být respektován a přijat je silná jako návyková látka. Zejména v náctiletém věku. Nemluvě o možnosti si něco vyzkoušet a být kladně hodnocen.

Jako podnětná a pro leckoho přínosná se může zdát kapitolka, která by nám něco sdělila o obsahu dění. Na první pohled by se zdálo, že půjde o pití alkoholu. Určitě. Ovšem je užitečné si povšimnout psychologické stránky. Jaké souvislosti se ukazují? Pije se totiž z vícero důvodů. Za prvé půjde o tzv. získání kuráže. Vždyť se předpokládá, že by mohlo dojít k těsnějším kontaktům. Leckdo po leckom touží. Nedokáže však správně komunikovat. Učil ho někdo? Podceňuje uvedenou oblast? Stydí se? Cítí se trapně? Právě, alkohol zde vystupuje jako neocenitelný pomocník. Od odborníků na prožívání, myšlení a chování lidí máme k dispozici poněkud jiné podklady. Člověk by měl nejdříve hodně vědět, než se do něčeho pustí.

Za druhé nemohu pít málo, neboť je potřebné držet krok a tempo a nezaostávat. Ukázat se jako borec. Přece je sem nepozvali, aby trhali partu a dokonce vedli tzv. trapné řeči. Třeba zkazky o škodlivosti alkoholu. Kdo by jim věřil? Dospělí si vymýšlejí, aby jim nedopřáli ani zbla zábavy. Proto se musí postupovat tajně a bez jejich vědomí. Jinak by nic nedovolili a mladý člověk by se cítil jako ve vězení.

Za třetí se ke slovu dostanou další návykové látky, nejčastěji cigarety a marihuana. Nejsou vyloučeny ani tvrdší. Jak se zachová dítě, které chce být na místě s ostatními? Jež chce pevně patřit do skupiny? Které nemá odpovídající úroveň potřebných sociálních a komunikačních dovedností? Mj. se nenaučilo odmítat, asertivní techniky a postupy mu jsou zcela cizí a vše maskuje zhrublostí a hraným sebevědomím. Zde by se dalo dlouho pokračovat.

Za čtvrté se hrají relativně známé hry. Postačí připomenout flašku. Snad každý bude vědět, jak probíhá a kam směřuje. Za páté máme novou dobu a leccos se fotí a natáčí. Proto mohou být a v praxi jsou zachyceny i poněkud choulostivé situace. Leckomu je dříve nebo později úzko a nepříjemně, tuší nebo si představuje, co a jak na něj dopadne, ale před musí se všemi tvářit, že ho vše baví a se vším souhlasí. Zbývá se pouze zeptat - kdyby byl člověk střízlivý a uvažoval rozumně, šel by na akci popsaného typu dobrovolně a rád? Odpovědět si může každý sám za sebe. Přesto se malá nápověda vyskytne - kdy jindy se zúčastnit pokud ne ve zmíněném věku? Nemíním ji jako varování ani jako ponoukání, inspiraci a vysílání.

Čtyřdílný seriál přinesl pár informací a podkladů o dění, které se většinou odehrává za zády dospělých. Obvykle nemají žádoucí přehled, co jejich děti připravují, vymýšlejí a co nakonec uskuteční. Zdá se jasné, že by se o ně měli více zajímat. Alespoň trochu ustoupit od svého plánu a vidění, na chvíli opustit vyjeté koleje a komfortní zónu a zkusit je pochopit. Zůstanou-li na pozici „vedoucího pracovníka“, jejich byť dobře míněné rady a doporučení se minou účinkem. Nikdo je nebude poslouchat, v podstatě je ani nezaslechne!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz