Hlavní obsah
Lidé a společnost

Volby, Lidice a Kalamazoo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Na pověstný první pohled se zdá, že odněkud ze ZOO uteklo zvíře. Jde o  nějakou šelmu? Nebo o vzácný druh kočky? A zaběhla se až do Lidic? Narušila místní volby?

Kalamazoo je město v americkém Michiganu. Žije tam paní Eva Haňková, známá to žena. Naopak Lidice mají smutek - zemřela poslední pamětnice tehdejších tragických událostí Jaroslava Skleničková.

Článek

Na pověstný první pohled se jedná o nesourodou sešlost. Mezi uvedenými slovy přece nemůže existovat spojitost. Navíc se zdá, že se do nadpisu zatoulalo nějaké zvířátko. Že by kalama utekla ze zoo? Správně ze ZOO? Asi půjde o málo známý druh lamy, že? Nebo autor vyrobil chybu u předložky. Máme-li praslony a jiné pravěké druhy, patrně půjde o pralamu.

Již nadchází čas, abych vše uvedl na správnou míru. Začnu od konce. Kalamazoo je město v americkém Michiganu. Leží příliš daleko, abychom o něm věděli. Zejména když si uvědomíme, že průměrný Čech má potíž bez pomoci vyjmenovat aspoň deset států federace USA. Pozor - na druhé straně nám může být útěchou, že většina Američanů neví, že ČR existuje a ani kde se nachází. A další si pletou Česko a Čečensko. O Slovensku a Slovinsku ani nemluvě. Takže kdo se chce výrazněji vyšvihnout nad americký průměr, naučí se zpaměti aspoň třicet států. Když u poloviny z nich zvládne zapamatovat si jejich hlavní města, bude opravdovým borcem. Neměl by však propadnout do uspokojení. Znám člověka, který dá do několika minut všech padesát i s jejich hlavními sídly. Pro inspiraci a motivace je zaděláno.

Jak se sem Kalamazoo dostalo? Jednoduše. Žije tam paní Eva Haňková, která se kdysi dostala do hledáčku fotografa, když T. G. Masaryk Masaryk poklepával ve Žďáru nad Sázavou na základní kámen nové sokolovny. Ikonická fotografie pochází z roku 1928. Tehdy nikdo netušil, na jak velký příběh se tvoří základy. Dobírali si ji žáci a žákyně na ZDŠ a poté na gymnáziu, jak sama vzpomíná. Později její „sláva“ ještě vzrostla - díky poštovní známce s prezidentem Masarykem se stala velmi známou a právě jsem si přečetl že také - národní ikonou. Více a rozhodně zajímavého se dá najít v článku SZ - Holčičce ze známky s Masarykem bude sto let. Havel už ji do náručí nezvedl a v některých navazujících materiálech. Mj. se tam čtenáři dozvědí, že o jejím příběhu vyšla kniha.

Mám-li se přesunout do středu nadpisu, musíme si vysvětlit pojem Lidice. Jistěže víme, co se tam před mnoha roky stalo. Leccos jsme se dozvěděli v hodinách dějepisu, zajisté vyšly publikace, funguje známý památník. A máme ještě jeden cenný zdroj. Jde o český film Lidice, jehož scénář napsal Zdeněk Mahler na náměty své knihy Nokturno. Režie byla svěřena Alici Nellis (původní jednání s Jiřím Svobodou či Polkou Agnieszkou Hollandovou neskončila dohodou), ale kvůli její nemoci (borelióza) ji nahradil Petr Nikolaev. Nikolaev se tak dostal k tématu, které jej zaujalo již v době, kdy vyšla Mahlerova kniha Nocturno. Z herců je dobré připomenout jména jako Karel Roden, Zuzana Fialová, Roman Luknár, Zuzana Bydžovská, Ondřej Novák, Norbert Lichý, Veronika Khek Kubařová ad. Proč se o proslulé obci zmiňuji? V pátek zemřela poslední pamětnice tehdejších smutných a tragických událostí Jaroslava Skleničková. O jejím skonu se lze více dozvědět opět na SZ - Ve věku 98 let zemřela poslední lidická žena Jaroslava Skleničková. Kdo si paní vyhledá na internetu, zjistí více podrobností o jejím životě. Lidice se tak stávají chudšími, nikoli ve finančním smyslu.

Volby? Ačkoli v nich byla dosažena tradičně velmi nízká / pouze pětinová! / účast, která opět potvrzuje nezájem občanů o politiku, neboť v ní vnímají cosi špatného a žádnou výhodu pro sebe, přesto se jim v médiích věnuje vysoká pozornost. Navazující analytické pořady jsou stejně dlouhé. Zrovna tak se zblízka sleduje příběh o vzniku a vytváření krajských koalic. Občanovi se stav jeví tak, že zvoleným nahoře jde pouze o osobní zájmy, u skromnějších o korýtka, u jiných o koryta a zisky. V řadě případů se dá mluvit a psát o politickém obchodování. Tzv. hezkým konkrétním příkladem by nám mohl posloužit proces ve Středočeském kraji. Než tam vláda vznikne, zajisté se hodně dozvíme. Jako by nestačilo, co nesprávného se tam dělo za posledních deset až patnáct let. Samotný KÚ nevyjímaje. Občan z tzv. okraje republiky si dění vysvětluje jednoduše - mají se tam tak dobře, že si neváží dobrého bydla, spekulují a chtějí ještě více! Kdyby se tak někomu chtělo zajet se podívat k nám a aspoň nás vyslechnout a pochopit.

PS: doporučení pro čtoucí jedince - které slovo z nadpisu má vyšší a které naopak nižší hodnotu?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz