Hlavní obsah
Aktuální dění

Zimní pneumatiky počkají

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Podávat žádosti a stavět se od nyní bude podle nového zákona. Ministr se zmiňuje o dílčích nedostatcích. Zaměstnanci mluví o zásadní nepřipravenosti a selhání. Systému? Jeho výrobce? Implementace? Školitelů? Ministerstva? Máme další státní šlendrián?

Sláva digitalizaci. Díky jejímu „úspěšnému“ postupu bude možné zimní pneumatiky nazouvat později, než platilo dosud…

Článek

Možná se zdá divné, že uprostřed léta píšu o zimních pneumatikách. Leckdo by mohl nabýt dojmu, že jsem se nějak ztratil v čase. Že by tolik působilo zvýšené teplo na hlavu a pochody v ní? Ani bych se mu nepodivoval. Jenže příští řádky přinesou snad jasné vysvětlení.

Myslím, že informace o zásadách používání zimních pneumatik jsou řidičům již dostatečně známé, a tak není nutno je opakovat. I když víme, jak se vyvíjejí procesy s lidskou pamětí. Velmi brzo z ní podklady vyprchávají a klame nás. Zejména žáci a žákyně by mohli vyprávět. Konečně, jistě ne nadarmo kdysi dávno vznikla prosluláživotní zkušenost - „opakování je matka moudrosti“. A skutečně je ve škole a v životě patrný rozdíl mezi jedinci, kteří pracují a opakují si, a jinými, kteří tak nečiní. Pochopitelně sem vstupují mnohé další faktory, o nichž se více či méně ví, ale dnes nebudou cílem našeho sledování.

Jak se leckdo ze zpravodajství v médiích či od známých dozvěděl, s počátkem měsíce července začal platit nový stavební zákon. Nevím, zda jsem ho nazval úplně přesně. Pro naši dnešní potřebu stačí, abychom věděli, že dochází k zásadním změnám na úseku žádostí o stavby. Vše se má zlepšit, zrychlit, zefektivnit a zdokonalit. A ještě ke všemu výrazně ušetřit na nákladech! Je otázkou, jestli si někdo od zákona neslibuje příliš.

Prvním vysvětlení jeho souvislosti s již uvedenými zimní pneumatikami je, že nejméně do jejich obutí prý bude trvat, než „si nová agenda sedne“. Proč tak dlouho? Jako laikovi se mi časová lhůta zdá moc dlouhá. Přesně se opakuje vše, co jsme zažili při předchozích přechodech na elektronické procesy. Znovu slyšíme, jak neproběhlo školení úředníků, nebo se odehrálo příliš rychle, povrchně či pozdě. Jak někdo nedodal potřebné přístroje. Jak nejsou jasné postupy v návodech. Jak chybí přístupová hesla. Jak se nelze přihlásit ani po několika hodinách. Jak jsou osoby na úřadech nervózní atd. A komu má občan věřit? Ministr se zmiňuje o dílčích nedostatcích, na kterých se pracuje. Sami zaměstnanci prohlašují cosi o zásadní nepřipravenosti a selhání. Systému? Jeho výrobce? Implementace? Školitelů? Ministerstva? Lze tvrdit, že zde máme další státní šlendrián? Sláva digitalizaci?

Rád bych upozornil na druhou spojitost. Má-li nám občanům jít stát jako příklad a vzor, myslím, že právě tady bude dnešní nadpis přesně platit. Pevně sedí na rozdíl od nového zákona už teď! Až mě 14 dní po nabytí platnosti povinnosti mít na vozidle zimní pneumatiky zastaví policista, co když zvolím stejnou taktiku jako stát? Tj. jeho zaměstnavatel! Poukázal bych na obtížné skutečnosti, které mi bránily dodat vozidlo do servisu na přezutí včas nebo tak učinit sám doma. Nesporně se najdou a nepoběží o detaily / oproti slovům ministra /. Dále bych mu sdělil, že logicky přece trvá, než nový systém naběhne. Poté je etapa, než si sedne. Pak je třeba řešit připomínky. Přehodnotit řadu prvků. Ověřit je. Říká se - nechat je projet evaluací.

Pokud se nám podaří správně odůvodnit aktuální stav, můžeme se my šoféři zdržet o několik dní, týdnů a možná až měsíců. Díky příkladu státu bych jako řidič vlastně mohl ze zmíněné povinnosti zcela vyklouznout. Přezouvat v únoru je hloupost. Jaro je na obzoru. A co kdybych tak zkusil postupovat v dalších úsecích, úkolech a povinnostech? Namátkou mě napadá podání daňového přiznání, placení nájmu a energií, úhrada hypotéky, půjčky… Nakonec - proč bych nešel do práce, až „to sedne“? Tak třeba v poledne? Nejlepší bude asi nežádat a nestavět. Když už stavit, tak na orosené pivo na růžku…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz