Hlavní obsah
Aktuální dění

Slovenské volby: Kdo sestaví vládu s kým? Fico s někým dalším

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenské parlamentní vyhrála strana Smer - slovenská sociálná demokracia v čele s Robertem Ficem. Otázkou zůstává, s kým složí vládu. Druhé skončilo hnutí Progresívné Slovensko.

Článek

Slováci si v sobotních předčasných volbách zvolili nový parlament. Přes Slovensko se prohnala jakási červená vlna. Vyhrál totiž starý známý Robert Fico a jeho strana SMER-SSD, který se tak dostal ze stavu klinické smrti. Na druhém místě s výrazným odstupem skončilo hnutí Progresívné Slovensko, které před třemi a půl roky těsně nepřekročilo sedmiprocentní hranici potřebnou k tomu, aby se do Národní rady dostala koalice. Třetí jsou odštěpenci od SMERu ze strany Hlas-SD v čele s bývalým premiérem Peterem Pellegrinim.

Kdo s kým sestaví vládu?

Prezidentka Zuzana Čaputová už jasně řekla, že první pokus na sestavení vlády dá vítězi voleb. Vyjednávání se tak ujme Robert Fico. Jeho hlavním partnerem, se kterým bude vyjednávat, se pravděpodobně stane Peter Pellegrini. Sami ovšem potřebných 76 mandátů nezískají. Do vlády se tak při svém návratu do sněmovny dostane nejspíš i SNS Andreje Danka.

Teoreticky by vládu mohlo sestavit i Progresívné Slovensko. Ovšem to by Pellegrini nesměl jít do koalice se SMERem. Potom by museli přibrat ještě KDH a SaSku.

Chaot Matovič je ve sněmovně znovu

Navzdory tomu, že Igor Matovič a jeho OĽaNO se v době covidu stali symbolem chaosu a nekompetentnosti, dostalo se jeho hnutí do Národní rady znovu. Jenže skoro celý koaliční potenciál si vyčerpal už v předvolební koalici, do které se s ním dala strana Za ľudí. Ostatní strany se většinou od spolupráce s Matovičem právě kvůli zkušenostem z minulého období distancovaly. Proto téměř nepřipadá v úvahu koalice PS, Hlas, KDH, SaS a OĽaNO, která by získala i ústavní většinu, tedy více než 90 mandátů.

Fašisti mimo parlament

Přes pět procent se nakonec těsně nedostalo krajně pravicové hnutí Republika. Hluboko v poli poražených s necelým procentem zůstala Ľudová strana naše Slovensko, od které se odštěpila právě Republika. Pod pěti procenty skončili také Demokraté dalšího bývalého premiéra Eduarda Hegera. Ti vznikli také odštěpením, jako nemálo dalších stran. Konkrétně původně byli součástí OĽaNO. Za Demokraty se trochu překvapivě umístila SME Rodina Borise Kollára. S trochou nadsázky by se dalo říct, že Kollár má šestkrát víc dětí, než kolik získal ve volbách procent.

Pomýlené exit polly

Na Slovensku se po volbách dělají i takzvané exit polly. To jsou průzkumy vznikající v průběhu voleb, které ukazují, komu lidé dali svůj hlas. Tyto průzkumy vznikly dva. Jeden zpracovávala agentura Focus, druhý Median. V obou vycházelo, že volby s těsným náskokem, ale více jak dvaceti procenty hlasů vyhraje Progresívné Slovensko před SMERem. PS ale nakonec skončilo druhé a s velmi výrazným odstupem právě za svým největším rivalem. Proč se průzkumy tak výrazně zmýlily? Faktorů může být mnoho. Na přesnou odpověď si proto budeme muset počkat. Nejpravděpodobnější se nyní zdá varianta, že voliči SMERu se za svojí volbu styděli a nechtěli ji přiznat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám