Hlavní obsah
Finance

Letošní rok mohl být pro investory klidně i horší… Opravdu!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Začali jste v letošním roce investovat? Pak možná nyní cítíte silné rozhořčení. Vězte však, že mohlo být ještě hůře. Letošní rok pouze potvrzuje ustálenou pravdu, že investovat byste měli dlouhodobě – alespoň na 5 let.

Článek

Pokud jste se nechali zlákat růstem akciových trhů, který probíhal od konce března 2020 do konce roku 2021, a začali jste investovat někdy začátkem letošního roku, pravděpodobně nyní prožíváte těžkou deziluzi. Letošní rok byl pro investory skutečně zkouškou a to nejenom těch nových. I ostřílení matadoři v podstupovali skutečnou zkoušku trpělivosti a odhodlání. Stačí se podívat jen na výčet několika zásadních událostí, které finančních trhy v letošním roce ovlivňovaly:

  • Nejvyšší inflace v tuzemsku i v západních ekonomikách za poslední dekády
  • Dvouciferné ztráty u akcií i dluhopisů
  • Představitelé Federálního rezervního systému veřejně podporovali pokles amerického akciového trhu
  • Rychlý růst úrokových sazeb
  • Válka na Ukrajině
  • Pokračující omezení v druhé největší ekonomice světa - Číně
  • Rekordně vysoké ceny plynu
  • Zpomalení trhu s bydlením
  • Ponziho schémata (XIXOIO) a četné krachy (kryptoměnová burza FTX)

Kombinace rostoucích úrokových sazeb a vyšší inflace vedla nejen k medvědímu trhu na akciových trzích, ale také k pravděpodobně nejhoršímu roku pro dluhopisy v moderní finanční historii. Když to všechno sečteme, zjistíme, že v nejhorších okamžicích poklesly globální burzovně obchodované fondy akciového a dluhopisového trhu o téměř 25 % a 17 %. Nikdy jsme nezažili takové tržní prostředí, v němž by byly současně rozdrceny jak akcie, tak dluhopisy.

Foto: finance.yahoo.com

Vývoj hodnoty globálního dluhopisového (červená) a akciového (modrá) trhu

Letos se skutečně nebylo kam schovat

Možná vás trochu překvapím, svým pohledem, ale podle toho, kde se nyní nacházíme, se zdá, že mohlo být hůř. Zde je pohled na výnosy od počátku roku pro několik různých akciových trhů a strategií:

Hodnotové akcie jsou v tomto roce kladné. Ano, čtete správně. V černých číslech. Index Dow je nyní (k 7. 12.) od začátku roku v 8% záporu. To není nic významného. Neamerické akcie ve skutečnosti překonávají výkonnost indexu S&P 500. Akcie s malou tržní kapitalizací nyní klesly o necelých 15 % poté, co na začátku roku klesly až o 26 %. Akcie na rozvíjejících se trzích klesly o téměř 30 %, ale vrátily se zpět a jejich ztráta je nižší – okolo 20 %. Nejhůře jsou na tom růstové akcie, které v roce 2022 klesly o 31 %.

Pokud vlastníte pouze technologické akcie, jste letos v mínusu. Pokud však máte ve svých akciích určitou diverzitu, není to konec světa.

Podobně široké rozpětí výnosů v závislosti na riziku vidíme letos i na trhu dluhopisů:

Dlouhodobé dluhopisy letos klesly zhruba stejně jako růstové akcie, protože durace dostala v prostředí rostoucích sazeb zabrat. Souhrnný trh dluhopisů je stále ještě o 13 % níže. Krátkodobé dluhopisy však klesly jen o 3,8 %. Podobně jako na akciovém trhu, pokud byste měli celou alokaci s pevným výnosem v nejrizikovějším segmentu trhu, působí to jako krach.

Pokud jste rozprostřeli bohatství a diverzifikovali své dluhopisy, je to sice v určitých oblastech stále bolestivá korekce, ale opět to není konec světa. Když uvážíte, co všechno se na diverzifikované investory valí, je štěstí, že se nacházíme v oblasti korekce, a ne v oblasti totálního krachu.

Letošní rok byl plný poklesů a následných úlevných růstů

Od poloviny října jsme zažili následující sérii: pokles o 12 %, růst o 11 %, pokles o 20 %, růst o 17 %, pokles o 17 % a růst o téměř 14 % do začátku tohoto týdne. Tento rok je opravdu dobrou připomínkou toho, že zisky i ztráty mohou být dočasné, zejména v krátkodobém horizontu.

Je také pravda, že jednoroční výnosy vám toho zase tolik neřeknou, i když z nich máte relativně dobrý nebo špatný pocit. Racionální investování vychází z pochopení, že důležité jsou pouze dlouhodobé výnosy. Někdy však musíte přežít spoustu špatných věcí, které se dějí v krátkém období, abyste se jich dočkali.

Nezanevřete na investování – existuje několik důvodů, proč se dlouhodobé investování vyplácí

  • Investování vám pomůže zvýšit vaše bohatství v průběhu času: Investováním peněz do aktiv, která mají potenciál zhodnotit se, můžete zvýšit své jmění a vybudovat si finanční jistotu do budoucna.
  • Investování může být zdrojem pasivního příjmu: Mnohé investice, například pronájem nemovitostí a akcie vyplácející dividendy, mohou generovat příjem, aniž byste museli vynaložit velké úsilí. To může být cenným zdrojem příjmu, zejména v důchodu.
  • Investování vám může pomoci diverzifikovat vaše portfolio: Investováním do různých aktiv můžete snížit své vystavení riziku a zvýšit pravděpodobnost, že alespoň některé z vašich investic budou mít dobrou výkonnost, i když jiné ne.
  • Investování může být dobrým způsobem, jak spořit na konkrétní cíle: Ať už spoříte na hotovost nutnou k pořízení hypotéky, školné nebo na důchod, investování vám může pomoci dosáhnout vašich cílů rychleji, protože využijete sílu složeného úročení.
  • Investování vám může poskytnout větší kontrolu nad vaší finanční budoucností: Aktivní účastí na správě svých investic můžete činit rozhodnutí, která vám pomohou dosáhnout vašich finančních cílů a zajistit si finanční budoucnost.

Celkově může být investování mocným nástrojem pro budování bohatství a dosažení vašich finančních cílů. S investováním jsou sice vždy spojena určitá rizika, ale díky potenciálním ziskům se mnoha lidem investovat vyplatí. Jedno je však důležité – investujte pouze peníze, které si můžete nechat dovolit ležet ideálně minimálně 10 let ležet stranou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz