Hlavní obsah
Finance

Tato investiční rada Warrena Buffetta z vás může udělat multimilionáře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Podle jednoho z nejlepších investorů všech dob, Warrena Buffetta, existuje investiční strategie vhodná pro většinu investorů. Co je na ní vůbec nejlepší? Nemusíte být ani odborníkem, abyste ji mohli realizovat.

Článek

Někteří lidé si pod slovním spojením „akciové investování“ stále představí okouzlující představu rychlého a adrenalinového obchodování. Pravda je však obvykle přízemnější. Ve většině případů vzniká bohatství na akciovém trhu na základě nudných rozhodnutí, která jsou činěna pravidelně a po dlouhou dobu.

Warren Buffett doporučuje nízkonákladový indexový fond, který svým složením kopíruje index S&P 500 jako nejrozumnější volbu pro velkou většinu investorů.

Doslova se nechal slyšet, že pravidelným investováním do indexového fondu může investor, který nic neví, ve skutečnosti překonat většinu investičních profesionálů.

Na důkaz svého tvrzení se Buffett vsadil o milion dolarů, že pasivně spravovaný indexový fond S&P 500 dokáže během deseti let překonat skupinu aktivně spravovaných hedgeových fondů. Společnost Protégé Partners tuto výzvu přijala. Firma vybrala pět hedgeových fondů a pověřila více než 200 manažerů fondů výběrem akcií.

Sázka začala během finanční krize v roce 2008, bouřlivého období, kdy index S&P 500 nakonec ztratil více než polovinu své hodnoty. Buffett však zvítězil, a to s velkým náskokem. Jeho indexový fond S&P 500 dosáhl výnosu 126 % (po odečtení poplatků), zatímco nejvýkonnější fond Protégé Partners si připsal pouhých 88 %.

Stručně řečeno, Buffett porazil tým vysoce kvalifikovaných profesionálů, aniž by odvedl nějakou práci. Stejného úspěchu může dosáhnout každý investor napodobením jeho strategie.

Jak vytvořit multimilionové (nebo i větší) portfolio?

Buffett v současné době vlastní prostřednictvím investičního portfolia Berkshire Hathaway dva indexové fondy, které svým složením kopírují index S&P 500: SPDR S&P 500 ETF a Vanguard S&P 500 ETF. První z nich spravuje společnost State Street Global Advisors a jeho roční nákladovost činí 0,09 %. Druhý jmenovaný fond je spravován společností The Vanguard Group a jeho nákladovost činí 0,03 %. Vy si však můžete vybrat jakoukoliv jinou dostupnou alternativu – na trhu jich naleznete celou řadu – dostupná varianta pro evropské investory je například iShares Core S&P 500 UCITS ETF s roční nákladovostí 0,07 %.

Kromě rozdílů v nákladovosti, která je téměř u všech takřka zanedbatelná, jsou zmíněné indexové fondy v podstatě totožné. Všechny tři nabízejí expozici vůči 500 největším americkým společnostem, které představují diverzifikovanou směs hodnotových a růstových akcií, jež pokrývají všech 11 sektorů akciového trhu. To znamená, že všechny ETF jsou vhodnou volbou pro investory, kteří chtějí vytvořit multimilionové portfolio.

Důležitější proměnnou je doba držení. Index S&P 500 dlouhodobě dosahuje celkové roční návratnosti (včetně dividend) v průměru téměř 12 %. Pokud budeme opatrnější a budeme počítat se střízlivějším zhodnocením 10 % ročně, dosáhnete při investování 1 000 korun týdně po dobu 25 let na částku přesahující 5 milionů korun. Podívat se koneckonců můžete do tabulky níže, která počítá se 4 různými investičními horizonty a různou výší investovaných prostředků.

Tato tabulka také ukazuje sílu složeného úročení. Čím delší dobu investujete, tím rychleji se vaše investiční prostředky zhodnocují.

Foto: Patrik Kudláček

Zhodnocení pravidelné investice do indexu S&P 500; výpočty vlastní

Panuje nyní vhodná doba pro investování na akciovém trhu?

Odpověď na tuto otázku je vždy kladná. Nikdo nezná budoucnost, ale pravidelné investování malých částek do fondu kopírujícího svým složením index S&P 500 pomáhá korigovat přirozené vzestupy a poklesy akciového trhu. Krom toho nyní panuje obzvláště vhodná doba pro investování

Warren Buffett ve svém dopise akcionářům z roku 2013 nastínil následující myšlenku:

Atmosféra strachu je při investování vaším přítelem, euforický svět je vaším nepřítelem." A toho by se měli lidé, kteří chtějí na akciovém trhu uspět, držet.

Ačkoliv byl začátek roku 2023 pro americké akcie pozitivnější než loňský rok, stále se pohybujeme ve velmi nejistém prostředí, které řadu investorů děsí. Inflace je pořád zvýšená, úrokové sazby americké centrální banky stále hledají svůj strop a obě tyto síly hrozí, že americkou ekonomiku uvrhnou do recese. Kvůli těmto obavám se index S&P 500 stále nachází hluboko pod svým historickým maximem a právě propady trhů byly v minulosti vynikající dobou pro investování.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz