Hlavní obsah

Rusko je slabý stát: Propaganda a potěmkinovská tradice

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: https://pixabay.com/cs/illustrations/putin-vladimir-putin-prezident-3196186/

Potěmkinův Putin

Rusko je slabý stát s nízkým počtem obyvatel, srovnatelný s evropskými státy. Je třeba ukončit iluzi ruské velikosti a přestat věřit pohádce o jeho síle.

Článek

Demografie a rozloha

Rusko je největším státem světa podle rozlohy, která činí přibližně 17,1 milionu čtverečních kilometrů. Avšak co se týče počtu obyvatel, Rusko svůj impozantní status ztrácí. S populací kolem 146 milionů lidí, což odpovídá součtu obyvatel dvou evropských států – Německa (83 milionů) a Francie (67 milionů) – je zřejmé, že demograficky Rusko nevyčnívá. Navíc ruská populace čelí demografické krizi, která zahrnuje nízkou porodnost a vysokou úmrtnost, což dále oslabuje jeho demografickou sílu.

Ekonomická realita

Ekonomicky je Rusko často vnímáno jako velká mocnost, ale skutečnost je méně impozantní. Hrubý domácí produkt (HDP) Ruska je srovnatelný s HDP středně velkých evropských zemí, jako je Itálie nebo Španělsko. Sankce uvalené na Rusko v posledních letech, zejména po anexi Krymu v roce 2014, významně ovlivnily jeho ekonomiku. K tomu přispívá i silná závislost na vývozu ropy a zemního plynu, což činí ruskou ekonomiku zranitelnou vůči výkyvům cen těchto komodit.

Vojenská moc

Rusko často prezentuje svou vojenskou sílu jako důkaz své globální moci. Zatímco ruská armáda je jedna z největších na světě, její technologická a logistická základna zaostává za moderními standardy NATO. Konflikty, jako je ten na Ukrajině, ukázaly limity ruské vojenské efektivity. Navíc vojenské úspěchy nejsou synonymem pro udržitelnou sílu, jak ukázaly dlouhodobé problémy v Afghánistánu a Sýrii. Ruské zahraniční výboje jsou také jedním z nástrojů odvedení pozornosti ruského obyvatelstva od domácí politické a hospodářské bídy.

Geopolitická realita

Iluze o ruské velikosti často pramení z historického dědictví Sovětského svazu a jeho role ve studené válce. Musíme si však uvědomit, že rusko je pouze jednou ze svazových republik a nikoliv plnohodnotným nástupcem zaniklého státního útvaru. Současné Rusko čelí výrazným geopolitickým omezením. Sankce, mezinárodní izolace a zhoršující se vztahy se Západem omezují jeho schopnost projektovat sílu mimo své hranice. Navíc, sousední Čína se stává stále důležitějším hráčem ve střední Asii a ruský vliv v těchto regionech slábne.

Iluzorní představa multipolárního světa

Ruské vedení často hovoří o potřebě vytvoření multipolárního světa, v němž by bylo Rusko rovnocenným partnerem zejména USA a Číny. Nicméně, tato představa je spíše projevem ruské drzosti než reálného geostrategického rozpoložení.

Rusko není schopno ekonomicky ani politicky konkurovat USA a Číně, dvěma hlavním hráčům globální politiky. Zatímco Čína se stala druhou největší ekonomikou světa a postupně rozšiřuje svůj vliv po celém světě, USA zůstávají vedoucí světovou mocností s největší vojenskou silou a vlivem ve finančním sektoru. Rusko, na rozdíl od těchto zemí, se potýká s ekonomickými problémy, sankcemi a izolací, myšlenka, že by mělo hrát roli globálního významu je směšná.

Pokusy o vytvoření multipolárního světa jsou tedy spíše projevem ruské neschopnosti vzít na vědomí ruskou ztrátu vlivu ve světě a marnou snahou o výchýlit mocenskou rovnováhu ve svůj prospěch. Rusko není schopno reálně konkurovat dominanci USA a rychlému vzestupu Číny. Samozřejmě budování iluze o rovnocenném partnerství ruska v rámci multipolárního světa je dále podporována ruskou propagandou, která se snaží prezentovat Rusko jako globální mocnost schopnou soutěžit s USA a Čínou.

Propaganda a Potěmkinovská tradice

Za svou iluzorní velikost vděčí Rusko především práci své propagandy, která s oblibou vytváří falešný dojem o jeho síle a vlivu. Tímto způsobem pokračuje v potěmkinovské tradici, kdy se za zdánlivě impozantní fasádou skrývá skutečná slabost a zranitelnost. Moderní formy propagandy, prostřednictvím státních médií a sociálních sítí, šíří po celém světě obraz Ruska jako globální mocnosti. Nicméně, tato realita je daleko od pravdy, a je důležité rozlišovat mezi propagandou a skutečným stavem věcí.

Závěr

Je na čase ukončit iluzi o velikosti Ruska a přestat věřit pohádce o jeho nepřekonatelné síle. Realita je taková, že Rusko, navzdory své rozloze a vojenské síle, čelí značným demografickým, ekonomickým a geopolitickým výzvám. Pro mezinárodní společenství a jednotlivé státy je důležité chápat skutečný stav věcí a přistupovat k Rusku realisticky, nikoli na základě zastaralých mýtů a iluzí.

(článek je úvahou autora)

Zdroje:

ŠVANKMAJER, M.; VEBER V., SLÁDEK Z., MOULIS V., DVOŘÁK L. Dějiny Ruska. Praha: Nakladatelství Lidové noviny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám