Hlavní obsah
Cestování

Objevte krásu země plné protikladů, kde se o pozornost přetahují moře, hory, jeskyně i jezera

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavel Hanke, vlastní fotografie

Pohled z lanovky na panenské jezero Bohinj

Slovinsko je ideálním cílem pro poznávací zájezd. Tato země i přes svou menší rozlohu (20 271 kilometrů čtverečních) nabízí velké množství nádherných turistických cílů. Při návštěvě mnohých z nich se Vám bude tajit dech.

Článek

S manželkou jsme měli možnost absolvovat zájezd, který výrazně předčil má očekávání. Slovinci jsou navíc velice přátelští. Jejich jazyk je dosti podobný našemu, tím pádem jsme s mnohými našli i společnou řeč a bez problému se domluvili.

Ve Slovinsku najdete dvě jezera, která rozhodně stojí za to navštívit. Bled je to známější a již více znásilněné turisty. Kromě poměrně čisté vody a nádherných pohledů kolem jezera zaujme hlavně kostel Nanebevzetí Panny Marie na ostrůvku uprostřed jezera, ke kterému se dostanete lodí, což je docela romantické. Jinak místo dýchá podobnou atmosférou jako leckteré české lázně. Už chyběly jen luhačovické oplatky a Ottovka. Největším jezerem, které jsme měli také možnost navštívit, je Bohinj. Toto se rozprostírá v lůně panenské přírody, která je zde narušena naprosto minimálně, jelikož zde platí zákaz stavět. I přesto si zde přijdete na své díky možnosti provozování mnohých aktivit (jízda na kajacích, rybaření, cyklistika).

Foto: Pavel Hanke, vlastní fotografie

Jezero Bohinj

Krásu kontrastů Slovinska doplňují vodopády Savica (80 metrů vysoké), umístěné poblíž Bohinjského jezera. Výstup k vodopádu navíc lemují úchvatné výhledy na přilehlé slovinské Alpské velikány.

Foto: Pavel Hanke, vlastní fotografie

Vodopády Savica

Slovinsko je proslulé rovněž velkolepými jeskyněmi. Nejvýznamnější z nich, jeskyni Postojna jama jsme měli také možnost navštívit. Jeskyni tvoří dokonce 19 kilometrů dlouhý labyrint tunelů. Jízda podzemním vláčkem se rovnala velkému zážitku.

Poblíž se nachází unikátní místo v podobě Predjamského Gradu, který ukazuje svou malebnost a dominanci zasazením přímo do skalního útesu. Hrad je postaven v gotickém a částečně renesančním stylu, přestaven v roce 1570. Dle mnohých historiků naprosto nedobytný.

Foto: Pavel Hanke, vlastní fotografie

Predjamski Grad

Od jezer, hor a jeskyní jsme se poté přesunuli na opačnou část země, té teplejší. Při návštěvě středomořských městeček Koper a Piran budete mít pocit, že jste spíše v Itálii. Zde nás zaujala kromě památek a duchu místa také místní pizza, která byla připravena typickým způsobem (tlustší těsto, chuťově výraznější než u nás). Historičtější Piran připomíná italské Benátky. Mluví se o něm jako o nejkrásnějším městě Slovinska. Okouzlující je starobylý přístav, úzké kamenné uličky, nebo romantické pohledy na moře při západu slunce.

Foto: Pavel Hanke, vlastní fotografie

Městečko Piran

Atraktivitě a zajímavosti zájezdu dodával punc i náš průvodce, pan Milivoj, který svou profesionalitou, znalostmi, vtipem a zážitky, denně zpříjemňoval naše cesty za poznáním. Dodnes vzpomínám na jeho vyprávění o pohnutém životě bavorské princezny Sissi, manželky Františka Josefa I., nebo o vojevůdci Titovi.

Návštěvu Slovinska doporučuji všem, kteří mají rádi variabilitu zážitků v cestování. Tedy jak kulturních, tak přírodních pamětihodností. Třeba se tam někdy vrátíme.

Zdroje informací:

https://www.objevuj-slovinsko.cz/jeskyne-postojna

https://www.postojnska-jama.eu/cs/vstupenky/predjamski-grad

https://slovinsko.cz/turistika/slovinska-jezera/

https://www.objevuj-slovinsko.cz/piran/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz