Hlavní obsah
Prezidentské volby

Zrodila se politická hvězda. Čeho může Danuše Nerudová dosáhnout?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nakladatelství Vyšehrad

I když Danuši Nerudové prezidentské volby výhru nepřinesly, tak to může být start úspěšné politické kariéry.

Článek

Úspěch, „nevýhra“ nebo prohra?

Profesorce Nerudové průzkumy ještě před týdnem přisuzovaly výsledek 20-25 %. Teď získala v prezidentských volbách necelých 14 %. Volilo ji zhruba 777 tis. voličů, což není málo. Připomeňme si, že paní Nerudovou většina republiky na jaře vůbec neznala a půl roku nato získala podporu více než tři čtvrtě milionu Čechů, proto bych to nebral jako prohru, ale jako zrození úspěšné političky.

Ekonomku teď potřebujeme

Česko se neuvěřitelně rychle zadlužuje a potřebuje konsolidaci veřejného rozpočtu a nové investice do budoucnosti. Vláda nemá politickou odvahu ke škrtání výdajů a zvýšení některých daní a pokud se politici nyní budou chovat populisticky, tak nás nečeká dobrá budoucnost. Právě Danuše Nerudová v rozhovorech a debatách upozorňovala na špatný stav veřejných financích a říkala, že je potřeba s tím něco dělat.

Vstoupí Danuše Nerudová definitivně do politiky?

V povolebních vystoupeních to nevyloučila. Pokud by Nerudová vstoupila do politiky, tak pravděpodobně buď jako nestranička nebo s novým politickým hnutím, které by vedla.

Potenciál případného nového hnutí

Na české politické scéně je poptávka po rozpočtové odpovědnosti, na kterou ODS rezignovala. Pokud by zodpovědné hospodaření Nerudová skloubila s liberálním a progresivním smýšlením, tak by mohla mít úspěch.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám