Hlavní obsah
Finance

Jak využít vysokých úrokových sazeb?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Snižující se inflace spolu se stále vysokou základní úrokovou sazbou dává zajímavou příležitost pro nadvýnos v kvalitních dluhopisových investicích.

Článek

Kvalitní korporátní dluhopisy jsou dnes zajímavou investicí.

Proč?

Jelikož úroková míra na dluhopisech se odvíjí od 2T repo sazby.

V prosinci ČNB přistoupila k prvnímu snížení této sazby o 0,25 %. Aktuálně je tedy 2T repo sazba na úrovni 6,75 %. A mnoho bank na to zareagovalo poměrně rychlým snižování úroků na spořicích účtech. Některé dokonce až o 1 - 1,5 %.

Doba velice zajímavých úrokových sazeb na peněžních produktech se pomalu chýlí ke konci.

Vzhledem k mnoha vyjádřením směrem od ČNB je důvodné očekávat, že pokud k tomu budou vhodné podmínky, tedy snižující se inflace, bude repo sazba dále klesat.

Včera k tomuto tématu vyšel zajímavý komentář od víceguvernérky Zamrazilové:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-sazby-muzeme-razantne-snizovat-rika-zamrazilova-kdyz-rychle-klesne-inflace-243140

Rychlost poklesu 2T repo sazby se bude odvíjet zejména od rychlosti snižování inflace. A lze předpokládat, že inflace začne klesat poměrně výrazně. Důvodů existuje několik.

Prvním z nich je efekt vysoké srovnávací základny - jednoduše řečeno porovnáváme dnešní ceny proti již vysokým cenám z loňského roku.

Druhým zásadním důvodem je pokles meziroční spotřeby domácností o 5,2 % a meziroční pokles HDP o 0,8 %. Je evidentní, že další plošný nárůst cen už je jen těžko vstřebatelný.

Jednotlivci i firmy se nacházejí v defenzivním módu.

Po tomto vysvětlení se mohu vrátit ke kvalitním korporátním dluhopisům. Důvod je zřejmý. V době vysoké „základní“ úrokové sazby bylo mnoho kvalitních firem zatlačeno do úpisu dluhopisů s úrokem 8 %+.

To je dáno tím, že možnou alternativou byly spořicí účty a fondy peněžního trhu, které nesly 6 - 6,75 % p.a. Dluhopis je z principu rizikovější než držení prostředků na spořicích účtech, a proto je i úrok (nebo také kupón) na těchto dluhopisech zajímavě vysoký. To však neznamená, že projekt, na který byl dluhopis upsán, musí být výrazně rizikovější, než např. před 3 roky, kdy byla 2T repo sazba téměř na nule a úrok na kvalitních dluhopisech mohl být pouze 3%.

Emitenti byli k aktuální výši úroků dotlačeni trhem.

Proč jsou dluhopisy zajímavé právě teď? Jelikož existuje poměrně vysoká pravděpodobnost, že mohou v následujícím období výrazně překonat inflaci. Můžete si totiž „uzamknout“ úrok z dluhopisu např. na příštích 3-5 let na úrovni 8 %+. Díky tomu lze předpokládat, že s klesající inflací se rozdíl mezi pevným kupónem a mírou inflace bude zvyšovat. V okamžiku, kdy se ČNB podaří snížit inflaci ke 3 %, může nadvýnos nad inflaci činit až 5 % před zdaněním.

A to je situace, která zde dlouho nebyla.

Zejména, pokud můžete investovat do dluhopisů firem s takto vysokým pevným kuponem, které jsou zajištěny např. kvalitními nemovitostmi.

Malá vsuvka s velkým vykřičníkem na závěr.

Slovo kvalitní je v tomto případě extrémně důležité. V posledních letech upisoval dluhopisy „téměř každý“. Je potřeba opravdu dobře vybírat a orientovat se na velké projekty a velké skupiny. Nenechte se nalákat na nekvalitní dluhopisy nabízející kupón někdy i přes 12 %. Hlavním důvodem tak vysokého úroku je, že za 8 % by do něj nikdo neinvestoval. I přesto, pokud by byly takové slabé projekty ohodnoceny pomocí profesionální aukce, úroky by často musel být minimálně dvojnásobné.

Vybírejte dobře.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám