Hlavní obsah
Sport

Nejpopulárnější český sportovec ve světě? Adam Ondra

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Efraimstochter/Pixabay.com

Lezecká stěna

Ani fotbalista, ani hokejista. Dokonce nehraje ani tenis. Pomineme-li Petra Čecha, jehož profesionální kariéra skončila, dostaneme překvapivé jméno. Tím není nikdo jiný než Adam Ondra, český olympionik a čtyřnásobný mistr světa ve sportovním lezení.

Článek

Národ, který miluje fotbal a hokej. Národ, který dlouhodobě sbírá úspěchy v tenise. Odvěké dohadování, který sport je u nás nejpopulárnější. Zatímco odvracíme svůj zrak ke jménům jako David Pastrňák, Patrik Schick nebo Petra Kvitová, ve světě je upínán zrak k sympatickému českému lezci.

Ačkoli začíná Adamovi Ondrovi stoupat popularita i v České republice, oproti výše vzpomenutým sportovcům zůstává stále poměrně na pozadí sportovní pozornosti. Adam Ondra si však popularitu v České republice staví postupně od základů. Vybudoval moderní lezecká centra v Brně a Ostravě, která mohou okolní státy jen závidět. Aktivně vystupuje na sociálních sítích a úspěšně prezentuje svá videa. Jen na instagramu má přes milion sledujících a dalších 560 tisíc odběratelů na youtube. A především nám přináší radost v podobě sportovních výsledků a světových rekordů.

Adam Ondra se snaží neustále překonávat limity a nejen medaile ze světových šampionátů jsou toho důkazem. Do paměti se vryl zejména v roce 2016, když jako první zdolal za 8 dnů cestu Dawn Wall o délce jednoho kilometru v masivu zvaném El Capitan. Dechberoucí záběry, kdy Adam Ondra volným lezením bez pomocného použití lan pokořil vrchol v rekordním čase, obletěly svět. Lana sloužila pouze k jištění, nikterak jinak však užita být nemohla, což je mimo jiné podstatou volného lezení. V roce 2017 pak jako první překonal cestu úrovně „9C“, když pokořil cestu známou pod názvem „Silence“ nacházející se v Norsku.

Ve světě si už Adam Ondra popularitu získal. Důkazem nechť je například celodenní obležení neustále usměvavého reprezentanta v davu fanoušků na nedávných závodech v Japonsku. Získá si však postavení sportovní superstar i v České republice? To nám možná již brzy napoví výsledky sportovního lezení na olympiádě ve Francii, jichž se Adam Ondra účastní. A i tentokráte se řadí mezi hlavní adepty na zisk medaile.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám