Článek
Cesta do Asturie
Letecky z Prahy na Aeropuerto Asturias (OVD) s jedním přestupem, já využil Lufthansu. Z letiště pravidelné shuttle busy přímo do centra Ovieda, Gijónu i Avilés (vše do cca 45 minut).
Pohodlnými rychlovlaky Renfe z velkých měst pevninského Španělska.
Camino del Norte – poutní stezka po pobřeží Kantaberského moře z Baskicka přes Kantábrii a Asturii do Galicie s cílem v Santiago de Compostela.
Od moře k horám
Biskajský záliv omývá břehy přístavního města Gijón. Playa de San Lorenzo – dlouhá písčitá pláž ve tvaru podkovy s mírným vstupem do moře je v létě obsypána návštěvníky a pulsující promenáda nad ní je tradičním místem setkání místních obyvatel. Poslední červencový víkend se zde koná i mezinárodní letecký festival Aéreo de Gijón. Asturie láká i na rybářské vesničky, nejznámější ´pohlednicová´ destinace je Cudillero se svými barevnými domky.

Městská pláž San Lorenzo, Gijón
Asturské vnitrozemí se směrem k jihu dramaticky zvedá horským masivem Cordillera Cantábrica. Ledovcová jezera Lagos de Covadonga jsou vstupní branou národního parku Picos de Europa, kde horské vrcholy běžně převyšující 2000 metrů. Hory zadržují vlhký vzduch proudící z Atlantiku a letní teploty se tak většinou pohybují lehce nad 20 °C. Regionu se také říká España Verde, tedy Zelené Španělsko. Díky podnebí s častějšími dešťovými srážkami zde dominuje zelená krajina – lesy, kopce, pastviny. V horách Picos de Europa jsem absolvoval pětidenní organizovaný trek v malé skupině s přespáním v horských chatách (refugios), který si zaslouží detailněji popsat v samostatném článku.
Sidra a poctivá kuchyně
Tradičním nápojem je alkoholický cider (sidra) z místních jablek. Způsob servírování je velice unikátní, kdy číšník drží lahev nad hlavou a cider nalévá do sklenice z výšky (escanciado de sidra). V hlavním městě Oviedo je známá ulice Gascona, která je poseta restauračními podniky (sidrerías), kde je možné si mistní cider vychutnat.
Asturská kuchyně se vyznačuje velkými porcemi. Cachopo je vydatný smažený telecí řízek plněný šunkou a sýrem. Cebollas rellenas jsou vydlabané cibule naplněné masem nebo tuňákem, které se vaří v rajčatové omáčce. Čerstvé mořské plody přímo z Atlantiku, z horských oblastí zase aromatické sýry a fazole.
V tónech dud a rytmu bubnů
Asturijci jsou hrdí na svůj folklór, koná se zde nespočet slavností, které spojují města i vesnice. Tradiční hudba má silné keltské kořeny – dudy doprovázené různými bubny a bubínky. I v Oviedu chodí takovéto průvody hudebníků v krojích. Zahrají před dominantou města, katedrálou svatého Salvátora a pak kráčí k dalšímu stanovišti před radnici, a pak zase dále na náměstí, a takto obkrouží celé historické centrum.
Cizinců je tu poskrovnu, v ulicích převládá španělština a asturština. Vlajka Asturie vlaje hned vedle té španělské – přes silnou regionální identitu se obyvatelé cítí být zároveň i Španěly. To platí i pro nejznámějšího rodáka, pilota formule 1 Fernanda Alonsa, který má nedaleko Ovieda své muzeum. Hymna Asturie opěvující milovanou vlast však hrdě zní nejen na kulturních festivalech, ale často zahajuje i fotbalová utkání, kde ji unisono zpívají jak fanoušci z hlavního města a kulturního centra Ovieda, tak jejich věční rivalové z přístavního města Gijón.

Dudácká kapela, Oviedo
Závěrem
Zatímco španělská města na jižním pobřeží a ostrovy ve Středozemním moři čelí protestům místních kvůli nadměrnému turismu, Asturie je skrytou zelenou perlou na pyrenejském poloostrově. Ve městech lze strávit příjemné klidné letní dny, pochutnat si na místních specialitách, navštívit památky a stát se na chvíli součástí hrdé asturské komunity na některém z mnoha festivalů, které se zde konají. Pohoří Cordillera Cantábrica láká k vysokohorské turistice, do ikononického národního parku Picos de Europa to je z Gijónu i Ovieda méně než 100 km východním směrem. Do srdce zeleného Španělska vás vezmu v jednom z mých dalších článků.