Hlavní obsah
Hry

Akropolis je jednoduchá logická hra, která potrápí váš mozek

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavel S

Akropolis

Budete pomocí dílků rozšiřovat své město podle bodového hodnocení, stavět můžete do šířky i do výšky.

Článek

Buďte tou nejlepší, a hlavně nejslavnější akropoli ve Středozemním moři. Pomozte svému městu vybudovat tržnice, chrámy, zahrady, rezidence i vojenské posádky a překonejte prestiž ostatních měst. Využívejte své lomy k těžbě kamene a vyneste své město do nebeských výšin.

Foto: Pavel S

Postavte to nejlepší město

K vítězství je potřeba získat co nejvíce bodů, ty dostanete po dokončení města, za správné rozložení budov podle jejich podmínek.

Foto: Pavel S

Příprava pro dva hráče.

Hru začínáte se startovním dílkem, nabídkou nových dílků a 11 hromádkami pro doplnění. Během kola provedou hráči dle pořadí svůj tah, přičemž začínající hráč má navíc ještě jeden závěrečný tah.

Foto: Pavel S

Nabídka dílků je vždy v počtu hráčů plus dva.

Ve svém tahu si vyberete jeden dílek z nabídky, popřípadě zaplatíte jeho cenu v kamenech, pokud dílek není momentálně nejvíce vlevo a přiložíte ke svému městu.

Foto: Pavel S

Startovní dílky, žeton prvního hráče a kamení.

Na konci kola v nabídce zůstane poslední dílek, ten se doplní jedním sloupkem a předá se žeton začínajícího hráče. Nakonec na stole zůstane jeden dílek, což znamená konec hry.

Foto: Pavel S

Dílky měst jsou rozděleny hlavně barevně.

Dílky budov umisťujete podle bodovacích pravidel a nejste omezeni jen stavbou do stran, ale dílky můžete ukládat i na sebe, čímž se vám podaří překrývat doly, z kterých takto získáte kameny k doplácení výběru.

Foto: Pavel S

V Akropolis stavíte i do výšin.

Bodová hodnota budov je ve vyšších patrech větší, navíc se násobí počtem náměstí ve stejné barvě.
Druhé vydání Akropolis má rozšířená pravidla o sólovou variantu a pokročilé bodování s novými podmínkami (pravidla jsou ke stažení na stránkách vydavatele).

Foto: Pavel S

Akropolis má jednoduchý, ale užitečný insert.

Hra je skvělý filler, pravidla má na pár minut a ani s přípravou neztrácíte mnoho času. Průběh partií je rychlý a svižný, ale dokáže pěkně potrápit, pokud se snažíte co nejlépe zoptimalizovat uložení dílků. Grafika jednoduchá, ale jasně přehledná, což je u těchto her žádoucí. Funguje ve všech počtech hráčů, v sólu si zahrajete proti Proslulému architektovi. Pro milovníky abstraktních her a fillerů by Akropolis určitě neměl chybět ve sbírce.

Foto: Pavel S

Akropolis

Druhé vydání strategické rychlovky určené pro 1 až 4 hráče s doporučeným věkem 8+ a herní dobou do půl hodiny. Na český trh přináší a mě poskytlo vydavatelství TlamaGames.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz