Hlavní obsah
Hry

Arkham Horror: Karetní hra, ve které svět H.P. Lovecrafta ožívá na vašem stole

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavel S

Arkham Horror Karetní hra

Příběhová karetní hra čerpající z mýtického světa spisovatele Lovecrafta, která vám předvede to nejlepší z jeho děl. Atmosféra na vás dýchá z každé karty.

Článek

Městečko Arkham je opět v ohrožení. Nebezpečný kult se snaží přilákat beznaděj a šílenství z jiných světů, probudit prastaré zlo. Postaví se jim vyšetřovatelé, kteří se budou snažit tyto brány do jiných světů uzavřít a porazit zlo jednou provždy.

Foto: Pavel S

Arkham Horror Karetní hra - vše je řízeno kartami

LCG systém je založen hlavně na kartách a v této základní hře jich máte více jak 300. Jedna kampaň složená ze tří scénářů, které mají více rozuzlení, co ovlivňují děj po celou hru. Pro každý scénář lze nastavit různou obtížnost a taky vylepšovat balíček vyšetřovatele na základě získaných zkušeností.

Foto: Pavel S

V základním balení máte 5 vyšetřovatelů.

Může se zdát, že start hry bude obtížný, ale průvodce, který je součástí vás vším provede a balíčky karet jsou systematicky balené (doporučuji nerozbalovat před samotným hraním). Jednotlivé scénáře mají své karty Agendy a Aktu. Na těch jsou texty seznamující s dějstvím a podmínky pro vítězství v příběhu, ať už po dobré, nebo zlé linii.

Foto: Pavel S

Karty vyšetřovatelů nabízí různé kombinace.

Váš vyšetřovatel (v nabídce 5 osob) má svůj vlastní balíček karet, díky kterému se vylepšujete nebo upravujete hodnoty pro vyhodnocování zkoušek. Herní kolo je rozděleno na 4 fáze. Ve fázi mýtu se kontroluje stav podmínky agendy, popřípadě se splní její efekt a každý z hráčů vyhodnotí kartu události.

Foto: Pavel S

Ve hře se podíváte do různých lokací.

Na řadu pak přichází samotná fáze vyšetřovatelů, kteří provedou 3 akce ze svých 9 dostupných. Mezi nejhlavnější akce patří hledání stop a boj s nepřáteli.

Foto: Pavel S

Pytlík, který prověří zda-li projdete zkouškou.

Vše se vyhodnocuje takzvanou zkouškou na základě porovnání hodnot své postavy a dané zkoušky, hodnotu upravuje tažený žeton z pytlíku a zahrané karty. Po hráčích přijdou na řadu nepřátele a kolo se ukončí fázi údržby.

Foto: Pavel S

Kresby velmi tematický vykreslují atmosféru.

Arkham Horror vyniká hlavně svojí tematičností a tím, jak skvěle píše příběhy ze světa spisovatele Lovecrafta. Spousta karet s doplňujícími citáty a výborným grafickým zpracováním jsou pastva pro oči. Škoda jen, že jsou v základě jen tři scénáře.

Foto: Pavel S

Temný svět prastarého zla.

Hru bych doporučil především sólo hráčům a nadšencům příběhových her. Pobíhání mezi lokacemi, řešení příběhů a spousta jiných záležitostí vytváří nezapomenutelné zážitky. V současné době vychází dvě rozšíření, s kterými se seznámíme příště.

Foto: Pavel S

Arkham Horror Karetní hra

Kooperativní LCG hra pro 1 až 4 hráče s doporučeným věkem 14+. Herní doba se pohybuje od 1 až 2 hodin. S českou lokalizací vydává BlackFire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz