Hlavní obsah
Hry

Azul – hra, kterou zvládne každý a hned si ji oblíbí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel S

Azul

Uklidňující ukládání barevných dlaždiček podle barvy do určitých vzorů, to je Azul. Klasika, která se drží v prodeji už několik let.

Článek
Foto: Pavel S

Azul

Stanete se jedním z umělců, který přijme úkol portugalského krále Manuela I. vyzdobit jeho palác keramickými dlaždicemi zvanými azulejos. Vybírejte vzory pečlivě, nepracujete totiž sami a každý chce svým dílem co nejvíce ohromit.

Foto: Pavel S

Hráčská deska

Na začátku hry se podle počtu hráčů připraví výlohy keramických dílen vždy se čtyřmi dlaždicemi mozaiky. Hra trvá několik kol, které se skládají z tří fází. Na začátku si hráči vybírají dílky z výloh, nebo ze středu stolu.

Foto: Pavel S

Nabídka pro 3 hráče

Podmínkou je vždy vzít pouze dlaždice stejné barvy, zbylé se odsunou do středu stolu, kde platí stejná podmínka. Získané dílky umisťujete do svých přípravných řad zprava doleva, každá řada může obsahovat pouze jednu barvu, přebytečné dílky putují na políčka podlahy, která upisují body.

Foto: Pavel S

Barevné dlaždice, velmi příjemné na dotyk.

Po rozebrání všech dílků z nabídky nastává fáze obkládání. V této fázi hrají všichni zároveň a jen přesouvají z každé zaplněné řady jednu dlaždici do mozaiky na stěně, zbylé z řady odstraní. Za díly v mozaice získáváte body, ale musíte dodržovat určitá pravidla umisťování. Pokud není splněná podmínka konce hry (zaplněný jeden vodorovný řádek), nachystá se nová nabídka a hra pokračuje. V závěru hry hráči obdrží bonusové body a hráč s nejvíce body vyhrává.

Foto: Pavel S

Rozšíření Křišťálová mozaika

Azul už je na trhu nějakou dobu a stal se stálici mezi abstraktními hrami. Svojí jednoduchostí na pravidla a zábavností si získal široké publikum fanoušků. Během chvilky vysvětlíte nováčkům a bez problému zahrajete i několik partií za jedno sezení. Kdo rád kombinuje a ukládá dílky, tak Azul by mu neměl chybět ve sbírce. Současně se základem vychází rozšíření Křišťálová mozaika, které přináší nové hráčské desky a hlavně praktické plastové kryty, které dlaždice pěkně drží.

Foto: Pavel S

Plastové kryty na desky, které drží dlaždice na svém místě.

Kombinační hra určená pro 2 až 4 hráče s doporučeným věkem 8+ a herní dobou do 45 minut. Hru mi poskytlo a na český trh přináší BlackFire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz