Hlavní obsah
Hry

Buďte u zrodu historického města Barcelona, které proslavil Ildefons Cerdà

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel S

Barcelona

Tato hra je pro hráče, kteří rádi kombinují, vymýšlejí co nejefektivnější akce a za to jsou patřičně odměněni. Historické téma číší z každé akce.

Článek

V této hře se stanete součástí projektu zakladatele urbanismu v roli stavitelů. Ildefons Cerdà s návrhem zvaným Fixample pro změnu městské části předběhl svoji dobu. Barcelona se tak mohla pyšnit širokými ulicemi, prosvětlenými domy, vysazenou zelení a ikonickými osmiúhelníkovými domovními bloky.

Foto: Pavel S

Barcelona zabere větší část stolu, za to nabízí mnoho možností.

Cílem hry je získat co nejvíce vítězných bodů. Délka hry se odvíjí od vývoje na stupnici obyvatel rozdělené na tři části, které spouští Cerdàovo bodování hned po zaplnění některého řádku obyvateli.

Foto: Pavel S

Stupnice s obyvateli je rozdělená na tři částí a každá má svojí bodovou podmínku.

Hráči se střídají v tazích a vždy začínají s dvěma žetony obyvatel náhodně vylosovanými z pytlíku. V sobě určeném pořadí oba žetony položí na sebe na zvolené rozcestí herního plánu, které určí 2 až 3 dostupné akce.

Foto: Pavel S

Podle ulice do které položíte obyvatelé získáte akce.

Po dokončení všech akcí je povinné postavit dům, pokud je to možné. Domy lze stavět na volné bloky, nebo přestavět stávající na modernější. K postavení využijete obyvatele sousedící s blokem a spotřebujete je tak, že je položíte na stupnici obyvatel, kterou tak postupně naplňujete a rovněž zvyšujete bodové ohodnocení.

Foto: Pavel S

Barcelona je aý pro 4 hráče a nechybí ani sólo.

V závěru tahu se zkontroluje Cerdàová stupnice, jestli není třeba vyhodnotit, a vytáhnete si dva nové žetony obyvatel. Mezi akcemi je například zisk mincí a látek, což jsou hlavní suroviny pro splnění dalších akcí a jejich počet máte omezen svým skladem, který můžete rozšířit kladením dlažby.

Foto: Pavel S

Stavění dlaždic probíhá na společné desce.

Dalšími akcemi je stavba ulic, křižovatek, vylepšování projektů nebo posun tramvají, kterou přemisťujete cestující.

Foto: Pavel S

Obyvatelé, mince a látky, to jsou hlavními surovinami.

Možností Barcelona nabízí mnoho, všechny akce se na sebe kumulují a spouští komba. Ve hře budete sbírat body na každém rohu, za jeden tah i několik desítek, když se zadaří. Na své hráčské desce odemykáte další bonusy, stoupáte na stupnici Cerdàova bodování, kde podmínky bodování s přípravou hry měníte, stejně tak akce.

Foto: Pavel S

Hráčská deska má spoustu políček k odemknutí.

V pravidlech se dočtete všelijaké zajímavosti k většině akcí a zjistíte, že jsou dost tematicky zpracované. Některé hráče může odrazovat množství získávaných bodů, nejde ale o žádné složité dopočítávání. Barcelona je středně těžké euro, které velmi dobře funguje po mechanické i tematické stránce, a samozřejmě nechybí ani sólo mód.

Foto: Pavel S

Barcelona ani graficky nezaostává.

Euro o výstavbě historického města určené pro 1 až 4 hráče s doporučeným věkem 14+ a herní dobou do 90 minut. Česky vydává a mně poskytlo vydavatelství Albi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz