Hlavní obsah
Hry

Co to čmáráme? Často kladená otázka u této bláznivé zábavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel S

Co to čmáráme?

Kreslící hra, u které se pobavíte s přáteli nebo celou rodinou. Nakreslit zcela jednoduchý obrázek nebude tak jednoduché, jak by se zdálo.

Článek

Co to čmáráme? je pokračování kreslících párty her, tentokrát v kooperativním provedení, kde se budete snažit kresbou napovědět jednomu z hráčů vybrané slovo. Zdá se to jednoduché, ale obrázek tvoříte postupně jednotlivými tahy na průsvitné karty, které skládáte přes sebe. Vznikají tak pozoruhodné obrazce, někdy stěží uhodnutelné, i když jde o zcela jednoduché slovo.

Foto: Pavel S

Nakreslit společně jednoduchou nápovědu nebude tak jednoduché.

Ke hře si nachystáte 25 průhledných karet, mazací fix, stojánek a karty se slovy, ze kterých si hráč zvolený jako kritik vybere jednu a aniž by se na ni podíval, zvolí číslo jednoho slova, které se bude v daném kole hádat.

Foto: Pavel S

Karet se slovy je celkem 91 a na každé je 6 slov.

Napovídající hráči se poté střídají v kreslení nápovědy a mají vždy dvě možnosti. Na průhlednou kartu mohou nakreslit až 2 čáry, ty se můžou, ale nemusí protínat, nebo nakreslí jeden oblouk.

Foto: Pavel S

Ve svém tahu můžete nakreslit pouze dvě čáry, nebo jeden oblouk.

Karta s nápovědou se vloží do stojánku a kritik má dva pokusy uhádnout, o jaké slovo jde. Pakliže neuhodne, další hráč na řadě pokračuje v kreslení nápovědy. Kreslí ale na novou kartu a nesmí si ji přikládat k předešlým nápovědám, zkrátka musí odhadnout umístění.

Foto: Pavel S

Další nápovědu kreslíte mimo stojánek, takže se musíte trefit i polohou.

Nová nápověda se překryje ve stojánku s předešlými a kritik opět hádá. Takto se pokračuje dokud není slovo uhádnuto, nebo se vzdáte.

Foto: Pavel S

Jako oblouk lze nakreslit i kruh.

V případě dobrovolného ukončení přicházíte o jednu nápovědní kartu. Když uhádnete, všechny použité průhledné karty odhazujete a získáváte bod. Po vyčerpání průhledných karet hra končí a vaše skóre porovnáte se stupnicí hodnocení v pravidlech.

Foto: Pavel S

Sestavením všech nápověd dohromady vznikne často zajimavý obrázek.

Co to čmáráme? navazuje na úspěšnou párty hru Co to čmáráš?, kreslicí hru, kterou si hráči oblíbili jako filler. V této kooperativní variantě vznikají zajímavé obrazce u kterých se budete hlavně bavit.

Foto: Pavel S

Někdy stačí k nápovědě pár čar.

Karet se slovy je celkem 91 a na každé je jich celkem 6, takže nouze nevznikne. Do hry zapojíte téměř každého, kdo umí číst. Zahrajete si tak bez problému s dětmi nebo s nehráči. Jestli hledáte novou čmárací hru na pobavení, vyzkoušejte Co to čmárame?

Foto: Pavel S

Co to čmáráme?

Kooperativní párty hra pro 3 až 8 hráčů s doporučeným věkem 7+ a individuální dobou hraní. Česky vydává a mně poskytlo vydavatelství Albi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz