Hlavní obsah
Hry

Dary lesa - kapesní hra pro jednotlivce, kterou si zahrajete kdekoliv

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavel S

Dary lesa

Logická karetka, která si vystačí s devíti kartami a patnácti kostkami. Partie vyjde na 15 minut, ale u jedné nikdy neskončíte.

Článek

S touto kapesní hrou se vydáte na procházku lesem a cestou budete sbírat lesní plody, jako jsou houby, ostružiny či kaštany. Samozřejmě chcete nasbírat plný košík, ale pozor na myšáka Ryšáka, ten rád ujídá vaše poklady.

Foto: Pavel S

Karet je celkem 18, ale ke hře použijete 9.

Pro přípravu stačí dát na dosah všech 15 kostek a figurku myšáka. Balíček 18 karet zamíchat a rozdělit na dvě poloviny, pro hru využijete pouze 9 karet. Z tohoto balíčku vyložíte vrchní kartu lícem nahoru a do ruky doberete dvě karty, tím může hra začít.

Foto: Pavel S

Kostky se používají jako ukazatele vašich plodů.

Úkolem je získat co nejvíce bodů na konci hry, ten nastane, jakmile vyložíte všechny karty. Ve svém tahu se rozhodujete, kterou ze dvou karet vyložíte. Karty mají pole rozdělené šesti čtverečky, které mohou být tří druhů. Kartu při vyložení můžete otáčet a vždy musí překrýt alespoň jeden čtvereček již vyložené karty.

Foto: Pavel S

Kolikrát se vám podaří překrýt dané políčko o tolik stoupne jeho hodnota.

Dodržovat druh není povinné, ale pokud překryjete stejný, položíte na něj kostku stejné barvy s hodnotou 1, další přiložení stejného druhu navýší kostku o další hodnotu. Nedodržení druhu znamená ztrátu kostky (pokud na poli byla) a položení kostky barvy vrchního pole na stranu myši, popřípadě figurkou Ryšáka.

Foto: Pavel S

Všechny hodnoty na kostkách a myši ubírající 2 body na konci hry.

Takto označené pole již nejde překrývat. Speciální přepůlené čtverce zastupují dva druhy pole, ale nepřinášejí ani nezvyšují hodnotu kostek. Po vyložení všech karet sečtete dosažené hodnoty na kostkách a odečtete bod za kostky na půlených čtvercích, dva body za myši a pět za Ryšáka.

Foto: Pavel S

Po pár minutách máte hotovo, stačí sečíst body.

Dary lesa jsou závěrečnou hrou z trilogie sólo her s devíti kartami (u nás vyšly Citrusy). Je to logický rébus do kapsy, který lehce všude vybalíte a za pár minut odehrajete. Cílem je zlepšovat své skóre, které si můžete porovnat s tabulkou v pravidlech, nebo můžete zapojit hru s recepty, které vám určí bodové podmínky a minimální hranici pro vítězství.

Foto: Pavel S

Recepty na rubové straně karet udávají podmínky k úspěšnému dokončení.

Hra je čistě sólo záležitost, ale kdo by přesto chtěl ve více hráčích, i tato varianta existuje, ale každý musí mít vlastní kopii. Zpracování je kvalitní, nemusíte se bát poškození, karty hodně vydrží. Ač je hra celkem podobná už vydaným Citrusům, stojí za to vlastnit obě a střídat je. Jako rychlovka do kapsy jsou Dary lesa geniální záležitost.

Foto: Pavel S

Dary lesa

Logická sólo hra s herní dobou do 15 minut a doporučeným věkem 8+. Na český trh přináší a mně poskytlo vydavatelství TlamaGames.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz