Hlavní obsah
Hry

Donuty – piškvorky tak trochu jinak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel S

Donuty

Máte rádi klasiku, jakou jsou piškvorky, nebo třeba šachy? Donuty vás určitě dostanou.

Článek

Hru piškvorky hrál snad každý, co se ale stane, když si její pravidla upraví a přidá další známy autor deskových her Bruno Cathala? Křížky a kolečka vystřídají chutné koblihy a pole různě přepůlené čtverečky, to je novinka s názvem Donuty.

Foto: Pavel S

Rozehraná hra

Herní plán se skládá ze čtyř oboustranných desek, které dle libosti spojíte do čtverce. Každý hráč si vezme 15 donutů a rozdělí si mezi sebou barvu, za kterou budou hrát.

Foto: Pavel S

Herní deska je složena ze čtyř oboustranných částí, proto je herní plocha vždy jiná.

Začínající hráč svůj první donut umístí na libovolné pole. Následující tahy se už musejí řídit danými pravidly, každý čtverec herní plochy je rozdělen buď vodorovně, vertikálně, nebo úhlopříčně.

Foto: Pavel S

Herní polička jsou dělená na půl, dělící čárá určuje budoucí tah.

Toto rozdělení určí, v jakém směru musí hráč umístit svůj donut. Každý tah se řídí podle posledního umístění a není nutné, aby vybraná pole spolu sousedila. Cílem je vytvořit řadu pěti donutů své barvy.

Foto: Pavel S

Cílem je vytvořit řadu pěti donutů své barvy.

Do hry vstupují ještě dvě pravidla. Nerespektování, to využijete v momentě, kdy v řadě, kde máte umístit donut, už není žádné volné pole, v tomto případě si zvolíte libovolné. Další pravidlem je vložení, když se vám podaří vložit svoji barvu mezi dvě soupeřovy, oba soupeřové donuty se otočí na vaši barvu.

Foto: Pavel S

Donuty jsou z jedné strany světlé a z druhé tmavé.

Donuty jsou rychlou a pravidlově jednoduchou hrou, u které musíte hlavně přemýšlet nad možnými tahy. Podobnost s piškvorkami, nebo šachy pomůže do hry zapojit i starší ročníky a samozřejmě není problém si zahrát s menšími dětmi. Milovníci těchto typů her si určitě s chutí zahrají tyto sladké koblížky.

Foto: Pavel S

Donuty

Piškvorkoidní hra pro dva hráče s doporučeným věkem 8+ a herní dobou do 15 minut. Na český trh přináší a mě poskytlo vydavatelství Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz