Hlavní obsah
Hry

Dorfromantik – vyzkoušejte jiný zábavný relax, než je televize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel S

Dorfromantik

Jednoduchá desková hra, na které si vytvoříte závislost. Ideální pro páry, nebo sólo hraní.

Článek

Dorfromantik si své místo mezi digitální komunitou našla už v březnu roku 2021 a sesbírala několik ocenění. Bylo jen otázkou času, kdy se tento titul přetvoří do podoby deskové hry a všechny ty lesíky, malé vesnice, pole s obilím budete budovat na svém stole. Tento výtvor mimo jiné ocenění, získal hlavní cenu Spiel des Jahres 2023.

Foto: Pavel S

Vaším úkolem je napojovat destičky krajin a plnit tak úkoly.

Pro první hru vám vystačí připravit hromádky s destičkami krajiny, destičkami úkolů a žetony úkolů, vše lícem dolů. Všichni hráči sestavují společnou krajinu, její hlavní podmínkou je obsahovat vždy 3 úkoly.

Foto: Pavel S

Destičky úkolů vám určí, jak velký úsek dané krajiny je třeba vytvořit.

To znamená, že první tři destičky, které použijete, budou úkolové. Jednoduše otočíte jednu destičku, na ní položíte příslušný žeton (pokud se jedná o úkolovou) a vyložíte ji do krajiny. Nadcházející dílky se musí napojit hranou na již vyložené díly.

Foto: Pavel S

Destičky mají různé úseky, které můžete libovolně napojit, pouze koleje a řeku musíte prodlužovat

Všechny druhy terénu, kromě dvou se nemusí vzájemně napojovat. Výjimka je u řek a kolejí, ty je třeba napojovat pouze stejným typem. Úkoly splníte tak, že vytvoříte souvislé území podle hodnoty žetonu. Je možné splnit více úkolů najednou, poté je třeba doplnit nové do počtu tří.

Foto: Pavel S

Žetony úkolů určí velikost úseků, po splnění bodovou hodnotu. Odměna za body je odemčení nového obsahu.

Na konci hry získáte body za splněné úkoly, nejdelší kolej a řeku a uzavřené typy území s praporkem. Podle počtu bodů získáváte v kampani postup na stupnici pokroku, který vám odemyká nový obsah.

Foto: Pavel S

Na konci hry vytvoříte poutavou krajinu.

Dorfromantik je jednou z těch uklidňujících zenových her, kde si tvoříte co nejlépe napojené vzory. Nic složitého a skvělý systém nových pravidel, které si přidáváte do hry postupně, čímž i zvyšujete své skóre.

Foto: Pavel S

Sešit kampaně, kde si postupně podle skóre odemykáte nový obsah.

Všechen přídavný materiál je rozdělen v pěti tajných krabičkách. Může se stát, že vám nepůjdou destičky, které zrovna potřebujete, proto je lepší se někdy některých úkolů vzdát. Ale díky rychlé přípravě stihnete několik partií za večer a časem si najdete svůj systém. Graficky jsou dílky pěkně vymalované, není co vytknout.

Foto: Pavel S

Jednoduchá grafika, která upoutá vaše oko.

Počet hráčů je sice až 6, ale ideál je maximálně 3, nebo nejlépe v sólu, když chcete mít vše pod kontrolou. Skvělá hra na večery, kdy nemáte už příliš energie a chcete spíše relaxovat.

Kooperativní hra na motivy videohry určená pro 1 až 6 hráčů s doporučeným věkem 8+ a herní dobou okolo 1 hodiny. Na český trh přináší a mě poskytlo vydavatelství TlamaGames.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz