Hlavní obsah
Hry

Ecos – desková hra, která pomocí principu binga vytváří kontinenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel S

Ecos: První kontinent

Tato hra chytne nováčky i pokročilé, snadná pravidla vysvětlíte během chvilky a zapojíte tak téměř kohokoli.

Článek
Foto: Pavel S

Ecos: První kontinent

Je možné změnit vývoj Země? Můžete se o to pokusit pomocí přírodních sil. Budete tvořit planetu od jejího začátku tak, aby vyhovovala vašim představám. Energii budete přetvářet na krajiny a biotopy, vytvářet skupiny různých druhů zvířat, díky čemuž získáte bodové ohodnocení.

Foto: Pavel S

Ecos: První kontinent zahrajete od dvou hráčů až se šesti.

Cílem hry je získat co nejvíce bodů za splněné podmínky do chvíle, než některý z hráčů překročí hranici 80 bodů, tím spustí závěrečné kolo.

Foto: Pavel S

Počítadlo bodů a nabídky zvířat.

Hráči se střídají v roli Zvěstovatele, ten má za úkol vytahovat kameny síly z pytlíku a ty si všichni zároveň zaznačí na své vyložené karty. Po zakrytí všech symbolů síly z karty se spustí její efekt. Po vyhodnocení se hráči vrátí do jeho zásoby zaznačovací kostičky (těch má omezený počet) a kartu otočí o 90°, pokud má vícero použití, jinak se odhazuje.

Foto: Pavel S

Karty, které spustí svůj efekt po zakrytí symbolů síly.

Efekty se spouští v pořadí hráčů a mají více účinků, například ovlivňují vývoj krajin, biotopů a zvířat. Za většinu jste odměněni body, které se navýší za splnění podmínek na rozvíjejícím se herním plánu.

Foto: Pavel S

Pytlík s dřevěnými žetony síly.

V případě nevyužití síly otáčíte svůj startovní žeton, který využíváte na dobírání karet, jejich vyložení, nebo k zisku další zaznačovací kostičky.

Foto: Pavel S

Postupně budete vytvářet krajiny, biotoby a rozmisťovat zvířata.

Jedná se o pravidlově jednoduchou záležitost ideální pro větší skupinky lidí a určitě i rodinné kruhy. Díky symbolům na kartách vytvoříte balíčky pro jednodušší obtížnost a zapojíte tak i nezkušené hráče. To, jak všichni hráči ovlivňují společný herní plán, je udržuje stále ve střehu a nutnost taktizovat, někdy vyčkávat na správnou chvíli.

Foto: Pavel S

Ecos: První kontinent

Věková hranice by se dala určitě snížit, v podstatě stačí umět pokročile číst a trochu kombinovat. Možnost použití některých karet vícekrát vyvažuje jejich sílu a postupně tak i navýší jejich bodové hodnocení. Body se ze začátku objevují poskromnu, ale s vývojem hry se začnou sypat a partii odehraje bez problému do hodiny. Určitě doporučuji alespoň vyzkoušet, nebudete litovat.

Foto: Pavel S

Ecos: První kontinent

Hra s nádechem binga určená pro 2 až 6 hráčů s doporučeným věkem 14+ a herní dobou okolo jedné hodiny. Na český trh přináší a mě poskytlo vydavatelství TTGames.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz