Hlavní obsah
Hry

Hra Evakuace – Naše planeta se řítí ke konci, je načase najít Nový svět

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavel S

Evakuace

Desková hra českého autora o přesídlení lidstva na Nový svět, která dá vašemu mozku pěkně zabrat.

Článek

Život na Zemi, jak ho známe končí. Intenzivní sluneční záření spaluje povrch a nastal čas evakuovat lidstvo na Nový svět. Podaří se vám zorganizovat co nejefektivnější a plynulé stěhování technologií s obyvateli?

Foto: Pavel S

Evakuace má nádherný herní plán se dvěma světa.

Doba hry je rozdělena na 4 herní kola, v kterých mají hráči celkem 7 fázi. Cílem hry je dosáhnout určitého počtu budov a produkce na Novém světě, nebo získat co nejvíce bodů, záleží na zvoleném typu hry.

Foto: Pavel S

Osídlování Nového světa postupuje podle vašeho pokroku.

Herní kolo začíná příjmem, který je zvlášť na Starém a Novém světě, během příjmu byste měli být schopni nasytit obyvatele. Následuje fáze akcí, kde máte na výběr z několika možností a je jen na vás, jak je využijete.

Foto: Pavel S

Akce vybíráte ve spodní části vaší desky, podle počtu je třeba i patřičně zaplatit.

Po pasování všech hráčů vyšlou své raketoplány na cestu, pokud se stihli připravit a naplánovat. V této fázi hlavně evakuujete, čímž snižujete produkci a populaci Starého světa a zároveň připravujete osídlení Nového světa.

Foto: Pavel S

Vaše evakuační lodě mají různé prostory pro převoz.

Následně se změní pořadí hráčů a podle využití akcí z předešlé fáze postoupí na stupnici pokroku. Zbývá už jen vyhodnotit dosažených bonusů a připravit se na další kolo.

Foto: Pavel S

Budovy, které se budete snažit postavit a přinesou vám bonusy.

Rozepisovat všechny akce a mechaniky podrobněji by bylo na dlouho. Všechny fáze a vaše kroky jsou velmi propojené, budete muset hodně plánovat, a hlavně nedělat zbytečné tahy. Máte několik možností, jakými směry se vydat a na co se soustředit, které technologie vyvíjet.

Foto: Pavel S

Každý hráč má vlastní sadu technologií.

Hra nabízí spousty modulů a variant, určitě co nejdříve zapojte pokročilé karty, velmi hru oživí. Připravte se na to, že první hry budou seznamovací, než přijdete na to, co přesně s čím kombinovat, chce to více partií.

Foto: Pavel S

Akční karty velmi oživí hru, doporučuji je zapojit co nejdříve.

Nemůžu opomenout grafickou stránku, která se Michalu Peichlovi podařila působivě vykreslit a udělat vše přehledně jasné. Hru bych zařadil mezi středně těžká eura, která může způsobit bolehlav, ale to u Suchých eur není překvapením.

Foto: Pavel S

Evakuace

Sci-fi euro českého autora Suchého určené pro 1 až 4 hráče s doporučeným věkem 14+ a herní dobou kolem hodiny a půl. Na česky trh přináší vydavatelství Fox In the Box.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz