Hlavní obsah
Hry

Horníci impéria – závod v kopání dolů a hledání diamantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel S

Horníci impéria

Novinka ze světa Settlers, tentokrát v rodinném ladění, kde budete dolovat diamanty a plnit vozíky zlatem.

Článek

Poté, co si všechny národy vybudovaly své impéria na povrchu země, jejich život se stal rutinou. Až do chvíle, než někoho napadlo prozkoumávat hlubiny pod povrchem. Rázem se z toho stal závod o nejhlubší tunely a boj o nejvzácnější diamanty. Tak se chopte krumpáče, času není nazbyt.

Foto: Pavel S

Horníky impéria si zahrajete až v 5 lidech, nebo klidně i v sólu.

Průběh hry je stanoven na 10 kol, během kterých můžou hráči hrát zároveň. Každé kolo se skládá ze dvou fází, na začátku se otočí jedna karta události, která platí pro všechny a může mít okamžitý efekt trvající celé kolo, nebo efekt na konci kola.

Foto: Pavel S

Karty události, tato se vyhodnotí na konci kola.

V druhé fázi hráči za určitých podmínek přiloží jednu kartu ke svému dolu. Všichni začínají s deskou povrchu a karty dolů jsou rozděleny na 4 úrovně, aby bylo možné kartu vyložit, musí sousedit alespoň s jednou kartou nad sebou (povrch se počítá jako neomezený počet).

Foto: Pavel S

Pod deskou povrchu vyhloubíte až 4 úrovně dolů.

Každá další úroveň je posunuta o půl karty na stranu a svými hranami vytváří vozíky se zlatem, dokončené plné zlata na obou stranách se na konci hry počítají jako body. Další body získáváte za diamanty, ty vám poskytnou efekty z karet, nebo posun na rozvojové desce.

Foto: Pavel S

Doly se snažíte ukládat tak, aby jste měli kompletní vozíky se zlatem.

Efekt se spustí okamžitě po přiložení karty a spouští vždy jeden efekt sousedící na vyšší úrovni až na povrch. Takhle dokážete aktivovat velmi zajímavé komba. Nové karty dobíráte z konkrétních hromádek, přičemž druhá a třetí úroveň vyžaduje zlaťáky za vyložení. Vítězem se stane hráč, který nashromáždí nejvíce diamantů a dokončených vozíků se zlatem.

Foto: Pavel S

Společná zásoba komponent, rozvojové desky a nabídky úrovni dolů.

Horníci jsou ze světa Settlers, z kterého vyšlo již několik her a i zde se můžete těšit na stylové grafické provedení s vtipným podtónem. Herně jde spíše o jednodušší záležitost, zvládají ji i mladší hráči, než je hranice, i když dostat se na vyšší pozice bodového žebříčku dá zabrat. Důležité je si vybudovat silné kombinace a spouštět je v pravou chvíli.

Foto: Pavel S

Stupnice pokroku nabízí několik efektů.

Ani stupnice pokroku není jen šoupání ukazatele, někdy prostě musíte přeskočit efekt, který by se vám tolik hodil. Mezi hráči karty nijak neinteragují, takže i sólo mód je plnohodnotný zážitek. Nejideálnější využití najde u rodinného stolu, nebo u nenáročné partie s přáteli.

Foto: Pavel S

Horníci impéria

Rodinná kombinační hra určená pro 1 až 5 hráčů s doporučeným věkem 10+ a herní dobou okolo 45 minut. Česky vydává a mně poskytlo vydavatelství BlackFire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz